Gilda Popa
9299 vizualizări 16 aug 2018

Stephen Izreal are o poveste cu iz de scenariu de Hollywood. Cei 7 ani în Tibet petrecuţi de Brad Pitt pe marile ecrane pălesc în raport cu istoria personală a şamanului canadian, stabilit lângă un sat din apropierea Sarmizegetusei Regia. Din spusele sale, provine dintr-o familie cu strămoşi indieni din tribul Mohawk, iar în Canada a fost considerat un ”vindecător” frecventat de mii de oameni. Înainte de a ajunge în Munţii Orăştiei, a povestit el pentru presa locală, canadianul a călătorit în locuri celebre pentru spiritualitatea civilizaţiilor care le-au locuit, vizitând Yukatan din Mexic, Machu Picchu din Peru şi piramidele egiptene, luând lecţii de la şamani, beduini şi vraci.

Acum trei ani, Stephen şi soţia sa, Teodora, au cumpărat o casă în comuna Orăştioara de Sus, pe care au transformat-o într-un centru turistic mai puţin obişnuit, de unde poţi cumpăra tot ce nu găseşti în magazinele tradiţionale de suveniruri, de la cărţi despre  ”veneraţia Traco-Dacilor asupra zeităţii în forma Reginei Albinelor şi mierea psihedelică” şi până la diferite amintiri, create de artizani români, de inspiraţie istorică şi spirituală dacică. ”Vatra”, aşa cum au numit cei doi soţi aşezământul cultural-turistic, devenit destul de repede un punct de atracţie pentru cei interesaţi de reîntoarcerea lui Zamolxis.

Suficient pentru ca tensiunile interculturale să se cronicizeze între el şi localnici. Şamanul s-a plans tot mai des că ”ciobanii” locului se dedau la orgii bahice în împrejurimi şi vandalizează zonele turistice, afişând un comportament obscen în apropierea grupurilor de copii care vizitează ”Vatra”. Şi că autorităţile nu fac nimic să asigure paza şi salubritatea ariei din proximitatea Sarmizegetusei Regia, unul dintre cele mai importante situri arheologice din România. De cealaltă parte, localnicii se simt invadaţi de ”afacerea” canadianului, proferând ameninţări în comentarii pe pagina de socializare.

Zilele trecute, soţia lui Stephen, care a chemat Poliţia după ce casa a fost atacată de localnici, a anunţat pe pagina sa de Facebook; ”Localnici în stare de ebrietate ameninţă zona turistică a Sarmizegetusei Regia. Stephen a fost atacat de 6 bărbaţi beţi. Incidentul a avut loc la centrul turistic Vatra. Stephen are 2 coaste fracturate, vânătăi pe piept şi pe cap. Condusul sub influenţa alcolului poate cauza accidente teribile, iar zona nu are un număr adecvat de poliţişti care să preia apelurile. Vă întrebăm: CE SĂ FACEM? Să îi dăm în judecată pentru a comunica un mesaj puternic către comunitate sau să îi lăsăm să îşi continue viaţă cu obiceiurile lor acceptate? Mulţumim pentru sugestii”.

”Am încercat să sunăm la Poliţia Locală şi nimeni nu a răspuns, la Jandarmeria locală şi nimeni nu a fost disponibil, aşa că a trebuit să ne descurcăm singuri”, a relatat şi Stephen, într-o postare pe Facebook.

Canadianul a lansat şi un apel video pe pagina sa de socialiare, în care susţine că  ”această regiune a Sarmizagetusa Regia s-a transformat într-un loc frecventat de beţivi, care aruncă gunoaie peste tot fără să fie sancţionaţi sau împiedicaţi de nimeni. Recent, preţul de intrare a fost majorat, iar o parte din aceşti bănuţi ar trebui să fie alocaţi protecţiei zonei.

”Noi trebuie să ne dăm seama că este o zonă turistică internaţională şi nu puteţi să vă comportaţi astfel. Vor trece trei luni până mă voi reface. Ce credeţi? Ar trebui să îi dăm în judecată pe aceşti bărbaţi sau ar trebui să îi lăsăm în pace să continue să vandalizeze unul dintre cele mai importante locuri pentru istoria românilor ?”, este apelul canadianului.

 

Citește și: