678 vizualizări 17 iul 2009

Criza economică poate fi citită în rubrica de anunţuri. Când a fost lovită piaţa imobiliară, preţurile apartamentelor scoase la vânzare au început să scadă de la zi la zi. Garsoniera care se vindea cu 60.000 de euro, a ajuns la 40.000. Acum a venit rândul micilor afacerişti. Aceleaşi rubrici de anunţuri sunt înţesate de oameni care şi-au scos afacerile la vânzare. Cei mai afectaţi par a fi proprietarii de buticuri sau magazine mici. Nici taximetria nu pare să o ducă prea bine, rubricile de anunţuri fiind pline de oameni care scot maşini sau licenţe de taximetrie la vânzare. Nu mulţi sunt dispuşi să admită că le merge prost, dar luaţi la bani mărunţi recunosc că nu se mai descurcă la fel de bine ca anii trecuţi.

„Cedez bar cu terasă, bucătărie complet utilată, suprafaţă totală bar plus terasă 100 mp, cu toate actele complete plus autorizaţii, zona Sălăjan; 13.000 de euro”. În spatele acestui anunţ se ascunde situaţia disperată a afaceristului dispus să cedeze. „Am luat nişte bani cu dobândă pentru alte afaceri şi nu mai am cum să-i dau înapoi. Îmi trebuie bani urgent, am ajuns să vând şi casa. Vreau să mai obţin ceva bani, să plătesc din datorii. Am totul utilat, toate aprobările”, povesteşte omul. Alt restaurant scos la vânzare, în zona Pieţei Filaret este cedat pentru 40.000 de euro, negociabil. Cedentul spune că potenţialul cumpărător nu „s-ar arde” cu aşa afacere, doar că el nu se mai poate ocupa de ea, pentru că a găsit „alte oprtunităţi”. „Nu mai merge ca înainte, ca anul trecut, de exemplu. Aş zice că e un pic mai greu. Dar acum, vara, lucrurile încep să se mişte, să ştiţi”, ne asigură omul. Nu a avut prea mult succes până acum cu vânzarea, toţi clienţii plângându-se că 40.000 de euro pentru 50 de metri pătraţi de terasă este prea scump. „Locul este foarte mare, totuşi”, mai spune omul.

Taximetria ar merge, dar nu o lasă taximetriştii

Propretarii micilor firme de taximetrie, gata să şi le vândă, spun că afacerea ar merge, chiar şi în ciuda crizei economice, însă este sabotată chiar de taximetrişti. „Nu mai merge cum mergea, dar problema mare e şoferul!”, spune proprietarul unei astfel de firme, care a scos două autorizaţii la vânzare şi piesele unui Logan făcut praf. „Bag şoferul pe ele, iar el nu merge bine cu ea, nu o întreţine, aşa că m-am săturat să tot dau bani de pomană. Stai să alergi după ei să-ţi aducă bani, să îi rogi. Adică le dai o pâine de mâncat şi ei îşi bat joc de tine. Asta e ideea. M-am săturat şi nu mai vreau să alerg după ei, să iau maşini în leasing. M-am săturat şi cu leasingurile până peste cap. Lumea nu e serioasă, dai peste fel de fel de oameni”.

Aceeaşi problemă o are şi al doilea proprietar de firmă de taxi, care vrea să se lase de tot de meserie, vânzând pe 2.900 de euro cele două taxiuri care i-au mai rămas. „Eu m-am săturat de şoferi şi de cât de neserioşi sunt. Nu vreau să mai lucrez cu taximetrişti. Afacerea ar putea să meargă, dar şoferii sunt o problemă. Trag de maşini până pică, apoi pleacă. Trebuie să-i cauţi tu ca să-ţi recuperezi maşina. E şi o scădere pe fond de criză, dar pe mine mă deranjează şoferii. Merg pe bacşişuri, ca să-şi scoată banii, nu înregistrează cursa şi fac praf maşina. Asta e, încerc să mă reprofilez”.

Criza scoate buticurile la vânzare

„Am nevoie de bani cash, urgent!”, este motivaţia scoaterii la vânzare dată de proprietarul unui butic din Piaţa Delfinului. Nu cedează doar băcănia de 13 metri pătraţi, dar şi marfa care a mai rămas în el. „Vadul e format, dar nu mai rezist să-l ţin. Îmi trebuie banii, am datorii”, explică omul. La polul opus este salonul de înfrumuseţare de 125 de metri pătraţi, „dotat lux” de pe Dorobanţi, scos la vânzare cu tot cu personalul calificat la 60.000 de euro. „Noi suntem dezvoltatori imobiliari. Vrem să terminăm construcţia unui showroom pe Valea Cascadelor. Avem nevoie de bani, pentru că am stabilit deja contracte de închiriere a spaţiului, dar nu e gata construcţia. Ştiţi cum e cu socoteala de acasă cu cea din târg”, explică vânzătorul motivul pentru care e dispus să renunţe la salonul din Dorobanţi. „Cu economia de azi nu avem încotro. Prioritatea noastră este să terminăm construcţia show-room-ului. Salonul este unul de lux, avem numai VIP-uri care vin acolo, dar asta este...”


 

Citește și: