2120 vizualizări 12 apr 2010

De un an şi jumătate, notele elevilor de la şcoala 179 dinBucureşti au început să crească simţitor. Unii dintre ei şi-audezvoltat o memorie de elefant şi au învăţat să abordeze fiecareproblemă a vieţii cu o strategie pe termen lung foarte bine pusă lapunct. Nu îi mai interesează jocurile pe calculator, iarweekendurile şi le petrec la şcoală. Ba unii chiar au vrut sămeargă la cursuri şi în duminica Paştelui. De un an şi jumătateGo-ul a devenit materie extraşcolară la şcoala 179, iar bătaia peun loc în aceste clase este mare. Aici, nu doar că eşti consideratcool dacă joci Go, dar ai şi ocazia de a călători în ţară şistrăinătate la diverse concursuri. O vizită în timpul unor astfelde cursuri te poate uimi. Copii de 10 ani stau cât se poate derelaxaţi şi răbdători în faţa tablei de Go şi, cât adversarul îşiplănuieşte viitoarea mutare, îţi povestesc legende despre împăraţichinezi şi japonezi din vechime. De altfel, ambasada Japoniei le-apromis că de la anul o să se predea şi cursuri de japoneză înşcoală, iar copiii de aici atât aşteaptă.

Go - materia preferată

Go-ul a fost introdus ca materie extracurriculară în şcoala 179de directoarea adjunctă, Camelia State. "În vara lui 2008, înparcul Bazilescu de vis-a-vis de şcoală a venit doamna Bara (ofiţerde presă în cadrul Federaţiei Române de Go n.r.). Făcea un cerc deGo la Biblioteca Metropolitană. Copiii mei merg în parc în fiecarezi. Atunci am descoperit acest joc. În toamnă, doamna Bara a venitla noi la şcoală şi ne-a propus acest joc ca activitateextraşcolară. Din octombrie 2008 avem zilnic antrenamente. Laînceput am avut 110 copii", povesteşte Camelia State. Interesulpentru Go s-a dovedit a fi atât de mare, încât, în curând, auapelat la un antrenor pentru a le preda copiilor strategiileacestei arte marţiale. Au urmat imediat şi rezultatele. "A venitantrenorul Nicolae Lucian, el fiind un jucător foarte bine cotat,având 3 dani. Anul trecut, unul dintre copii a ieşit vicecampionnaţional şcolar, campion la sub 8 ani. Acum au rămas vreo 40 şi înfinal vreo 36 care au continuat să joace la diferite concursuri",spune Camelia State.

Go în loc de jocuri pe calculator

Încântaţi de faptul că, jucând Go, copiii lor începeau să aibărezultate mai bune la şcoală, părinţii au sprijinit cât au pututaceste cursuri. Fără să le impună, însă, acest joc cu forţa. "Îngeneral, performanţa apare doar în momentul în care copiii auplăcerea de a juca Go. Din ianuarie 2009, au ajuns de la 20 de kyula 6 kyu. Unii au şi 4 kyu", spune Camelia State. În Go se porneştede la 20 de kyu şi, cu cât progresezi, cu atât ai mai puţini kyu.Când jucătorul devine maestru, începe să fie clasificat în dani, lafel ca în orice altă artă marţială. Artă marţială, ce-i drept, însăcea mai non violentă cu putinţă. "Jocul de Go este o alternativăfaţă de jocurile pe calculator. Îi ţine departe pe copii dejocurile violente. Învaţă cum să facă strategii, atacuri, apărări,pot să-şi imagineze o grămadă de strategii. Go-ul înseamnădezvoltarea imaginaţiei. Cu cât ai o imaginaţie mai bogată, cu atâtjoci mai bine. Go-ul este o lecţie de pacifism. Este un război fărăarme, teritoriile sunt câştigate fără vărsare de sânge", povesteşteCamelia State. "Pe vremuri, împăraţii japonezi sau chinezi, în locsă-şi arunce armatele în luptă, jucau o partidă de Go, iarcâştigătorul partidei era considerat învingătorul războiului",intervine şi unul dintre copii.....(Citeşte mai departe în paginaurmătoare)

Citește și: