Andreea OFIŢERU
37425 vizualizări 25 mai 2015

Întâmplarea din acea zi de septembrie i-a dat de gândit. A mers la asociaţia de proprietari, a vorbit cu vecinii din bloc şi au început împreună să se intereseze dacă se construieşte sau nu un bloc de locuinţe chiar în curtea din spatele blocului lor.

Unul dintre vecini şi-a adus aminte că a văzut la un târg imobiliar o reclamă cu construcţia unui bloc de locuinţe pe intrarea Dardiac, o mică stradă de acces spre casa devenită loc de pelerinaj. O construcţie care ar fi urmat să le afecteze pentru totdeauna viaţa oamenilor de pe Aleea Lunguleţu. 

„La un moment dat mi-a zis cineva că a văzut un anunţ la târgul imobiliar cu construcţia unui bloc de locuinţe. Ceea ce se lega cu ce îmi spusese mie vizitatorul. Atunci am vorbit la noi la administraţie, la blocul D 14, am vorbit la celelalte două blocuri V3 şi V4, situate tot aşa în imediata apropiere a casei respective, şi am zis „hai să vedem şi noi ce se întâmplă, pentru că nu are cum să fie legal aşa ceva, o construcţie care s-ar situa la 2-3 metri de noi”, povesteşte Mariana Ionescu.

Copaci tăiaţi peste noapte şi o casă demolată în doar două zile. La primărie, tăcere

Mobilizaţi de doamna Ionescu, locatarii din blocurile de pe Aleea Lunguleţu au început să caute informaţii despre constructor, despre ceea ce urmează să se construiască şi despre actele pe baza cărora urma să fie făcut acest lucru. Unul dintre locatarii din bloc, fiind arhitect, le-a spus celorlalţi de prima dată că o construcţie situată la o distanţă aşa de mică de celelalte blocuri nu se poate construi din punct de vedere legal. 

„Atunci am făcut o cerere către Primăria Sectorului 2 în care ceream informaţii despre construcţie. Am trimis-o pe mail. Nimeni nu a răspuns nimic”,  spune doamna Ionescu.

În septembrie 2014, Mariana Ionescu a aflat că pe Aleea Lunguleţu se va construi un bloc de locuinţe

Tot aşteptând ca primăria să răspundă, doamna Ionescu a observat că din zonă au dispărut copacii care erau în jurul casei cu pricina. Asta se întâmpla în noiembrie, atunci când pomii nu mai aveau frunze, iar oamenii spun că şi-au dat mai greu seama că aceştia au fost puşi la pământ. După ce au tăiat copacii, dezvoltatorii imobiliari au demolat casa. În nu mai puţin două zile, pe 27 şi 28 noiembrie 2014.

În luna decembrie, nu s-a întâmplat mai  nimic în zona Lunguleţu, dezvoltatorul imobiliar făcând doar nişte măsurători. Între timp au fost sărbătorile de iarnă, timp în care s-a lăsat liniştea peste cartier. Însă, în ianuarie, dezvoltatorul imobiliar a venit să foreze. Numai că muncitorii nu aveau acces pe Aleea Lunguleţu, singura arteră pe care utilajele lor ar fi avut loc, din cauza maşinilor locatarilor.

Mariana Ionescu: N-am vrut să ne mutăm maşinile din parcare. Atunci primăria le-a dat dezvoltatorilor două locuri ale oamenilor

 „Noi nu le-am dat voie, n-am vrut să mutăm maşinile din parcare, ei nu aveau pe unde să intre, şi atunci s-au dus la primărie să-şi rezolve problema cu accesul”, spune doamna Ionescu. La Primăria Sectorului 2 au avut succes, deoarece primăria le-a dat dezvoltatorilor două locuri de parcare de la blocul V4, locuri ale unor oameni care locuiau aici şi pentru care aceştia plătiseră taxa de parcare pe tot anul 2015, continuă aceasta. Puşi în faţa faptului împlinit, oamenii n-au avut ce face şi au renunţat la cele două locuri de parcare.

În paralel cu doamna Mariana, în blocul V4, domnul Florian Teacă îşi punea aceleaşi întrebări. „Mă uitam la locul ăsta şi nu-mi venea să cred. Am vorbit cu preşedintele de bloc şi i-am zis că aici nu sunt respectate nişte legi. El îmi zicea că n-ai ce-i face, că e curtea omului”, spune domnul Teacă.

În ianuarie, imediat după ce dezvoltatorul imobiliar a început că cureţe locul, o vecină din bloc l-a pus pe domnul Teacă  în legătură cu oamenii de la blocul doamnei Ionescu  şi de atunci au început să lucreze împreună. „Eu am început să mă documentez despre legi, am început să mi le printez. Singur îmi era greu, dar apoi, după ce m-am alăturat lor, a fost mai simplu. Eram mai mulţi care se interesau de construcţia asta”, spune Florian Teacă.

Aşa s-a născut grupul civic „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”. Oamenii au început să trimită din nou cereri de informaţii către Primăria Sectorului 2, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, către Prefectura Capitalei şi către alte instituţii ale statului. Membrii grupului de iniţiativă spun că au aflat, neoficial, că proprietarul iniţial al casei dintre blocuri ar fi vândut-o împreună cu un aviz de construire al unui bloc de locuinţe de 10 etaje.

„Am continuat demersurile la toate instituţiile responsabile, insistând la Institutul de Stat în Construcţie să verifice legalitatea actelor emise de Primăria Sectorului 2, am trimis listă cu neregulile constatate de noi. În cele din urmă, am primit un răspuns că autorizaţia nu respectă legislaţia zonală, care nu admite decât o construcţie de maximum două etaje”, spune doamna Ionescu.

Răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcţii: viitoarea construcţie încalcă numeroase prevederi legale

Spre sfârşitul lunii ianuarie, oamenii din Lunguleţu au început să primească răspunsuri şi la sesizările trimise către primărie. „Primeam nişte răspunsuri idioate care nu spuneau nimic.  Aşa că ne-am hotărât să mergem la primărie să vorbim cu cei de acolo”, îşi aminteşte Mariana Ionescu.

Lucrările din Aleea Lunguleţu sunt sistate momentan

Între timp, bucureştenii din Aleea Lunguleţu au continuat să consultate mai mulţi specialişti - urbanişti, arhitecţi şi avocaţi- care le-au arătat care sunt restricţiile în ceea ce priveşte construcţia unei clădiri de locuinţe în imediata apropiere a blocurilor lor. Astfel au realizat o listă cu nereguli şi au trimis-o la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

„Când a venit răspunsul de la Inspectoratul în Construcţii a reieşit că autorizaţia de construcţie a fost eliberată în baza unei documentaţii urbanistice avizate în condiţii ilegale şi că viitoarea construcţie încalcă numeroase prevederi legale”, spune Florian Teacă.

Protest în stradă pe 7 februarie. Activitatea dezvoltatorului imobiliar se precipită

Faptul că Inspectoratul în Construcţii a spus că acolo se construieşte în mod ilegal le-a dat oamenilor curajul  să meargă mai departe. Intuiţia lor nu-i înşelase. Ca urmare, pe 7 februarie, bucureştenii de pe Aleea Lunguleţu  au ieşit în stradă să protesteze.

„Am zis că trebuie să afle toată lumea exact cum stau lucrurile şi să vedem dacă făcând acest protest vine cineva să ia atitudine. Că noi asta am şi cerut: să vină cei de la primărie, cineva dintre cei care au dat aceste autorizaţii, să vadă la faţa locului despre ce este vorba. Dar n-au venit”, a spus Mariana Ionescu. 

Cu toate că în 7 februarie nu a venit nimeni de la primărie, protestul a avut ecou în presa centrală. Cazul Lunguleţu a fost dat la ştiri pe câteva canale.

Însă, protestul locatarilor a precipitat şi activitatea dezvoltatorului imobiliar care, la două zile de la protest,  a început să sape groapa în vederea construcţiei fundaţiei imobilului.  Într-o săptămână fundaţia viitorului bloc de locuinţe era gata, cu toate protestele şi vociferările locatarilor. Atunci a apărut şi un panou cu coordonatele lucrării, care ar trebui să fie gata până în noiembrie 2016.

„Să nu creadă că dacă ne răspund tâmpenii noi ne lăsăm”

Acest lucru nu i-a descurajat pe membrii din grupul „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”. Au mers la Primăria Sectorului 2 pentru o întâlnire cu arhitecta-şefă.

„Am avut cu dânsa o discuţie destul de agresivă, şi i-am spus şi ce trebuia şi ce nu trebuia, că-şi bat joc, că au încălcat legea şi că noi nu ne lăsăm sub nicio formă, să nu creadă că dacă ne răspund tâmpenii noi ne lăsăm”, povesteşte Mariana Ionescu.

Discuţia aprinsă cu arhitecta şefă avea loc într-o zi de miercuri. Joi, oamenii din Lunguleţu au primit un telefon de la primărie, primarul Onţanu îi chema la discuţii.

„Dânsul a început diplomatic şi cu sloganuri. Noi l-am lăsat să vorbească, dar apoi ne-am spus părerea: până nu se va lua o hotărâre şi până când Inspectoratul de Stat în Construcţii nu va spune că ceea ce se întâmplă acolo este legal, noi nu ne potolim!”, rememorează doamna Ionescu  prima întâlnire cu Onţanu.

„Primarul zicea că nu ştie nimic de chestia asta. Noi am avut mari dubii că el nu ştie nimic, pentru că respectivul investitor, cel care face construcţia- Elvis Dinu- este calat pe acest sector, este la al optulea bloc pe care îl construieşte”, spune şi domnul Florian Teacă cum a fost la prima întâlnire cu Onţanu.

Onţanu a suspendat lucrările de construcţie

Audienţa la primar a avut rezultate în cele din urmă, Neculai Onţanu a dat o hotărâre pe 25 februarie prin care lucrările au fost oprite temporar. Primăria a pus un afiş ce se poate vedea şi astăzi pe gardul care împrejmuieşte locul construcţiei: „Se sistează lucrările de construcţie pe o perioadă de 10 zile începând cu data de 02.03.2015”.

Sistarea lucrărilor a fost apoi prelungită cu alte 10 zile. La două săptămâni după prima întâlnire a urmat o a doua întâlnire cu primarul Onţanu, întâlnire care se dorea un fel de dezbatere publică şi la care au fost invitaţi reprezentanţii mai multor instituţii, dar şi dezvoltatorul imobiliar împreună cu avocatul lui. La această de-a doua întâlnire, fiecare şi-a spus părerea cu privire la proiect, sub atenta supraveghere a poliţiei locale. Însă, primarul Onţanu i-a anunţat că a luat hotărârea să revoce autorizaţia de construcţie.

„Noi am fost sideraţi, pentru că în momentul în care a intrat, primarul a spus „am luat hotărârea să revoc autorizaţia de construire”. Nu mai era suspendare, era revocare. A mai spus că nicio autorizaţie de construcţie nu se va mai da pe acest loc. Tot atunci a spus că va negocia cu dezvoltatorul pentru a-i cumpăra locul pentru a construi acolo un parc pentru copii, asta era de fapt una dintre propunerile noastre”, spune Florian Teacă, care s-a îndoit de la început că primarul Onţanu chiar va construi acolo un parc.

După cele două întâlniri, spune Teacă, Neculai Onţanu nu a mai participat la nicio întâlnire cu oamenii de pe aleea Lunguleţu.

„De atunci noi nu l-am mai văzut pe primar la faţă. Au mai fost apoi, după întâlnirea cu toată lumea, alte vreo trei astfel de întâlniri, dar de fiecare dată Onţanu trimitea pe alţii”, mai spune domnul Teacă. Acesta arată că demersul celor din grupul ”Luptă pentru Aleea Lunguleţu” a continuat, cu toate că întâlnirile cu cei de la primăria erau din ce în ce mai descurajante. Mergeau şi de două ori pe săptămână la primărie pentru a cere informaţii. Până la urmă, primarul nu s-a ţinut de cuvânt nici cu revocarea autorizaţiei de construcţie, nici cu construirea unui parc în locul respectiv.

”Legal, el n-a făcut absolut nimic pentru chestia asta. Adică exact ceea ce trebuia să facă el, să se dea singur în judecată în contencios administrativ, şi singur să solicite anularea autorizaţiei de construcţie aşa cum prevede legea, n-a făcut. Şi cred că nici n-avea de gând s-o facă. Şi atunci am făcut-o noi”, dezvăluie domnul Teacă.

Astfel, la începutul lunii mai, grupul de iniţiativă „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” a înaintat proces Primăriei Sectorului 2 pentru anularea autorizaţiei de construcţie a blocului care le va răpi lumina soarelui în apartamentele lor.

”Cea mai mare enervare din viaţa mea am păţit-o acolo”

Înainte să meargă în instanţă, oamenii din Aleea Lunguleţu au făcut apel şi la Prefectul Capitalei, pentru că, potrivit legii, Prefectura avea dreptul să dea în judecată primăria în baza neregulilor constatate de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Domnul prefect a refuzat să facă treaba asta, ne-a trimis o hârtie în care ne spune că este prematur să facă acest lucru. În lege nu scrie nimic de prematur”, arată domnul Teacă.

După  uşa trântită în nas de Prefectura Capitalei, oamenii din Lunguleţu au solicitat o nouă întrevedere cu prefectul, era deja a cincea oară când cereau acest lucru. De data asta cu succes, prefectul îi primea în audienţă în prima săptămână din luna mai.

„Bineînţeles că el n-a venit, a trimis un consilier. Cea mai mare enervare din viaţa mea am păţit-o acolo. Consilierul era pe dinafară total faţă de problemă. Şi nici juridic nu ştia nimic. Noi deja eram înarmaţi cu de toate, deveniserăm doctori în cazul acesta. Ne arăta el nişte hărţi ale locului care nici măcar nu erau din locul ăsta. Ne-a spus apoi că aşteaptă ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să dea în judecată primăria, ceea ce legea nu spunea. I-am arătat şi legea, că o aveam la mine, i-am spus să citească ce spune legea”, povesteşte Florian Teacă. După întâlnirea de la Prefectură, oamenii din Lunguleţu şi-au dat seama că trebuie să-şi caute singuri dreptatea în instanţă.

O ultimă încercare de la primărie

Când au aflat că vor fi daţi în judecată, cei de la Primăria Sectorului 2 au mai făcut o ultimă încercare pentru a calma spiritele şi i-au chemat pe bucureşteni din Aleea Lunguleţu la o nouă întâlnire.

„De la această discuţie, de data aceasta reprezentanţii departamentului juridic, am rămas cu convingerea clară că nimeni nu a fost pe teren, la faţa locului, pentru a percepe cu adevărat realitatea. Ne-am dat seama că totul este o cacealma şi am depus hârtiile în instanţă”, spune Mariana Ionescu.

Momentan, lucrările sunt oprite. Dezvoltatorul imobiliar a îngrădit locul viitoarei construcţii şi a mai cumpărat un spaţiu din spatele casei, pentru a avea mai mult spaţiu. O parte din copacii alfaţi în prejurul casei stau să cadă din cauză că se află pe marginea groapei.

Oamenii de pe Aleea Lunguleţu spun că ei îşi vor continua lupta cu primăria şi cu dezvoltatorul imobiliar. „Problema cea mai mare la momentul ăsta este că nimeni nu vrea să înţeleagă că acest investitor a depăşit limita proprietăţii lui, adică a intrat pe domeniul public, a dezrădăcinat toţi copacii din afara proprietăţii lui pentru că îl deranjau. Iar noi acum ne luptăm cu primăria să înţeleagă că acest investitor trebuie să-şi delimiteze proprietatea de domeniul public”, mai spune doamna Ionescu.

Marţi, 19 mai, Primăria Sectorului 2 a organizat o nouă întâlnire consultativă cu dezvoltatorul imobiliar, întâlnire la care au participat şi câţiva dintre oamenii din Aleea Lunguleţu. De aici, ei au aflat că dezvoltatorul imobiliar a renunţat la construcţia unui bloc de P+8 şi vrea acum  să construiască o clădire P+ 5. În plus, oamenii din Lunguleţu au aflat că dezvoltatorul imobiliar nu renunţă sub nicio formă la construcţia lui  şi că a dat şi el Primăria Sectorului 2 în judecată.

„Deci e o luptă dintr-asta ori noi ori ei, ei cred că noi o să renunţăm, noi credem că ei îşi vor face treaba, şi tot aşa. Noi de renunţat nu vom renunţa, vom merge în instanţă, pentru că dacă nu se poate altfel, atunci să decidă instanţa ce trebuie să se întâmple aici”, conchide doamna Ionescu. În plus, membrii grupului spun că ei vor rămâne vigilenţi şi vor urmări ca nicio altă construcţie ilegală să nu mai fie autorizată în zonă.

Ce spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 despre cazul Lunguleţu

Pe de altă parte, Dalia Stegăruş, director executiv la Directia Urbanism, Cadastru si Gestionarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sectorului 2, spune că autorizaţia de construcţie a fost suspendată şi că negociază cu toate părţile implicate să o soluţie de compromis.

„Urmare sesizărilor Asociaţiilor de Proprietari din zona “Aleea Lunguleţu”, Primăria Sector 2 a procedat la analizarea documentaţiilor aferente autorizaţiei de construire pentru lucrările din str. Serg. Dardiac nr. 5, Sector 2, Bucureşti, dispunând suspendarea autorizaţiei de construire, coroborat şi cu verificările initiate de Inspectoratul de Stat în Construcţii”, spune reprezentanta primăriei în răspunsul pentru gândul. Aceasta aminteşte despre întâlnirile dintre cei care au contestat autorizaţia de construcţie, dar nu spune nimic despre ce se va întâmpla acolo.

„În prezent au fost organizate întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari, precum şi cu beneficiarul actului administrativ contestat, în cadrul cărora au fost analizate modalităţile de conformare la recomandările Inspectoratului de Stat în Construcţii, respectiv încadrarea lucrărilor în reglementările urbanistice în vigoare”, mai arată Dalia Stegăruş.

Mariana Ionescu şi Florian Teacă spun că vor merge până la capăt în cazul construcţiei care le va obstrucţiona lumina

Ce s-a întâmplat pe Aleea  Lunguleţu în ultimele şapte luni

15 Septembrie 2014 locuitorii din zona Luinguleţi află de la Târgul Imobiliar că în imediata lor vecinătate va fi o construcţie S+P+8E care face parte din complexul rezidential  Avrig 3, cu adresa în str. Intr.Sergent Dardiac nr 5 sect 2, apartamentele fiind deja puse în vânzare în cadrul Târgului .

15 octombrie 2014 o echipă de muncitori s-a prezentat la imobilul din  str. Intr.Sergent  Dardiac nr 5 sector 2 şi au început demolarea acoperişului imobilului, fără a exista panoul care trebuie să afişeze date despre viitorul şantier

27 octombrie 2014 Asociaţiile de proprietari de la Bloc D14 din Aleea Lunguleţu nr.6, Bloc V3 din Aleea Lunguleţu nr.5 şi Bloc V4 din Str. Medic Constantin Zlătescu nr. 31C au trimis către Inspectoratul de Stat în Construcţii ( nr.înreg. 33026 /27.10.2014 ), Primăria Capitalei ( nr.înreg.1278857/27.10.2014), Primăria sect. 2 ( nr. înreg. 63367/27.10.2014) şi Prefectura Bucureşti ( nr.înreg. 18024/27.10.2014 ), o sesizare prin care solicită să li se pună la dispoziţie o copie a Autorizaţiei de demolare, a Autorizaţiei de construcţie şi a Proiectului de execuţie.

27 şi 28 noiembrie 2014 S-a deschis şantierul şi a început demolarea efectivă a imobilului de la adresa Serg. Dardiac nr. 5;

14 ianuarie 2015 membrii grupului din Aleea Lunguleţu merg în audienţă la comisia de Urbanism de la Primăria Sectorului 2.  

14 ianuarie 2015 pe şantier se încearcă începerea săpăturii pentru fundaţie, dar, neavând aviz de circulaţie pentru acces în şantier cu utilaj de tonaj mare prin Intr. Dardiac muncitorii renunţă. Oamenii din Aleea Lunguleţu ocupă parcarea din spatele blocului şi nu permit intrarea utilajelor.

7 februarie 2015 Grupul de Luptă pentru Aleea Lunguleţu organizează o manifestaţie la şantier, cu participarea presei.

9 februarie 2015 a început săpătura fundaţiei clădirii; pe timpul săpăturii au dezrădăcinat  8 arbori de pe domeniul public.

19 februarie 2015 Oamenii merg în audienţă la Primarul Neculai Onţanu

20 februarie 2015 Primarul Neculai Onţanu suspendă lucrările 10 zile.

2 martie 2015 Primarul suspendă din nou lucrările încă 10 zile, dar la ora actuală lucrările sunt în continuare suspendate;

6 aprilie 2015 Oamenii merg din nou în audienţă la primărie, iar consilierul care îi primeşte pare depăşit de situaţie, nu are habar de nimic.

6-7 mai - are loc o nouă întâlnire la Primăria Sectorului 2, în care locuitorii de pe Aleea Lunguleţu află că devoltatorul imobiliar vrea un imobil de două etaje

19 mai - Primăria Sectorului 2 organizează o nouă întâlnire consultativă dintre bucureşteni şi dezvoltatorul imobiliar, întâlnire în care proprietarul viitoarei construcţii îi anunţă că dă şi el primăria în judecată.

Citește și: