53698 vizualizări 9 feb 2013

A şaptea casă, cum intri de pe uliţa principală din Viscri, e o casă veche, de peste 150 de ani, ca mai toate gospodăriile săseşti de aici. E o casă formată din două corpuri de clădire. Are pereţii exteriori zugrăviţi într-o indefinită nuanţă mov-albăstruie. Geamurile sunt acoperite de nişte obloane trainice din lemn, vopsite, de data asta, într-o nuanţă cât se poate de verde.

Aşa arată casa "domnului Charles", cum îi spun, simplu, sătenii. "Domn" pe care restul planetei îl cunoaşte mai degrabă sub cealaltă denumire - ceva mai lungă şi pretenţioasă - de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles, moştenitor al Coroanei Britanice. Devenit, între timp, cel mai faimos localnic al celui mai în vogă sat transilvănean, intrat deja în patrimoniul mondial UNESCO.

Anul trecut, de Ziua Naţională, Gândul v-a prezentat MIRACOLUL DE LA VISCRI: cum poate renaşte România prin tradiţii, muncă şi încredere în sine. VIDEO


Campania Gândul - GMP Advertising "Why Don't You Come Over? a pornit simultan cu iniţiativa cotidianului britanic The Guardian de a-şi invita cititorii să ajute guvernul de la Londra la campania anti-imigraţie.

Campania a fost preluată iniţial de postul de televiziune britanic Channel 4, apoi de Huffington Post şi de agenţia de presă americană Associated Press.

Mesajul cu cea mai mare priză la public şi la presa britanică a fost cel referitor la frumuseţea româncelor: "Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, celelalte precum sora ei". Campania a mai fost preluată de BBC, The Independent, The Telegraph, dar şi de Le Monde sau Der Spiegel.

În cea de-a doua etapă a campamniei, i-am invitat pe români să-i primească pe britanici în gazdă. Pune-ţi şi tu canapeaua la bătaie.

În cea de-a treia parte a campaniei le prezentăm britanicilor ce slujbe pot avea în România.


Pe un alt localnic, nea Stelică, total necunoscut restului planetei, îl întâlnim în satul Viscri pe la orele prânzului, chiar în faţa casei sale. O casă săsească, cu o poartă înaltă, din lemn, pe care o împarte alături de consoarta sa, Anuţa, învăţătoare de profesie. Nea Stelică poartă haine groase, la fel de vechi ca tot decorul. Are o cuşmă neagră, din astrahan, pe care o trage pe ceafă, de fiecare dată când vorbeşte. Nea Stelică e vecin cu prinţul Charles. Gospodăria lui e la vreo şase case distanţă. Cam cât lungimea unui teren de fotbal.

Cât te costă să dormi în patul regal

Pentru nea Stelică, la fel ca pentru oricare dintre cei aproape 500 de localnici de aici, a fi vecin cu prinţul Charles e unul dintre cele mai fireşti lucruri din lume. "Domnul Charles e un om normal", spune Stelică. "E bine aici", adaugă el. La fel ca ceilalţi consăteni ai săi, are toate motivele să se simtă bină aici. Mulţumită "domnului Charles", peste noapte, Viscri s-a transformat într-unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România. Anual, până la 20 de mii de turişti sosesc aici pentru o porţie de ospitalitate românească. A şaptea casă de pe uliţă, cea cu pereţi albaştri şi obloane verzi din lemn, e şi ea deschisă publicului. Şi poate fi oricând vizitată de către turiştii care, pentru 160 de lei pe noapte, pot experimenta o noapte în aşternuturile moştenitorului tronului Marii Britanii.

"Prinţul Charles este un om foarte simplu. Se plimbă pe aici, e foarte amabil şi foarte cumsecade", spune doamna Gerda, vecina de peste drum a lui nea Stelică. Împreună cu soţul ei, Nicu, doamna Gerda are o casă pe care o pune la dispoziţia turiştilor. Cei doi se ocupă singuri de gospodărie. Au un fiu plecat la muncă, în străinătate. Întâmplător, în Marea Britanie. Şi tot întâmplător, cei mai mulţi turişti care le calcă pragul sunt englezi. Aceştia mănâncă şi dorm "eco", în stil săsesc, în decoruri rămase neschimbate de sute de ani.

Testul cinstei

O cazare "all-inclusive", în variantă Viscri, înseamnă în jur de 90 de lei de persoană. Cazarea include dormitul în camera de oaspeţi, prevăzută, nemţeşte, cu două paturi pline până la refuz de cearceafuri, perne brodate şi pături groase. Respectiva cazare "include" şi două mese (extrem de copioase, bazate în special pe slănină, cârnaţi, brânză şi ouă): micul-dejun şi cina. Chiar dacă prinţul Charles nu a înnoptat aici, domnul Nicu se poate lăuda cu un alt oaspete de rang (cel puţin la fel de) înalt : este vorba despre şeful securităţii Casei Regale Britanice, sosit aici în vizită de "lucru", înainte de venirea prinţului Charles. Englezul a "testat" locul prin amplasarea strategică a mai multor bancnote prin colţurile camerei. "A doua zi, când am făcut curat în cameră, am găsit banii, uitaţi ca din întâmplare acolo. I-am lăsat acolo unde i-am găsit", spune nea Nicu. "Următoarea dimineaţă, când m-am întors, banii fuseseră luaţi de acolo. A fost un test, să vadă dacă suntem oameni cinstiţi". Test pe care l-au trecut cu brio. De atunci, au parte în fiecare an de turişti străini. În special englezi. "Le place aici, normal că le place", spune Gerda. "Totul e simplu şi liniştit. Pe străini nu-i deranjează că se plimbă pe aici prin curte cu găini, raţe, pisici sau câini. Sunt mulţumiţi".

Soţul ei, Nicu, crede că mai există un alt motiv pentru care străinii sunt mulţumiţi de fiecare dată când le calcă pragul. Dacă în casa prinţului Charles oricine se poate caza o noapte, aici, la Nicu şi Gerda, oricine poate degusta din băutura care l-a dat gata pe acelaşi prinţ moştenitor. "Păi, a băut palincă de la mine ! Ce să zică şi el ? I-o plăcut!"

Aşezat la masa din bucătărie acoperită cu o faţă de masă din celofan, nea Nicu înşiră - ca pe nişte soldaţi - sticlele de tărie cu care a ameninţat stabilitatea Coroanei. Sunt trei : palinca tradiţională, făcută din prune, un rachiu de mere (favoritul turiştilor englezi) şi o vişinată.

"Uite asta e palinca din care a băut prinţul Charles. E ca apa. Bei din asta, nu ai nimic". Când o toarnă în pahar, băutura transparentă face "mărgele", practice bule de aer - o dovadă, spune nea Nicu, a faptului că băutura e bună. Într-adevăr, băutura e bună. Dar avem mari îndoieli că respectiva băutură poate fi băuta "ca pe apă", fără să simţi nimic. Şi asta în ciuda faptului că prin vene îţi poate curge sânge albastru.

Citește și: