48442 vizualizări 24 oct 2011

Sute de credincioşi au aşteptat luni dimineaţă să vadă cu ochii lor moaştele Sfâtului Apostol Andrei, venite tocmai din Grecia şi aduse cu avionul de o delegaţie elenă, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

Tot sute au fost şi preoţii veniţi de la parohiile din Bucureşţi şi Ilfov să facă parte din procesiunea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale icoanei Maicii Domnului - Prodromita de la Muntele Athos. Aceasta a fost condusă de capul BOR, Prea Ferictul Daniel, care a sosit în Dealul Arsenalului într-o limuzină de lux, cu numărul B 40 BOR.

Într-un chivot din argint, pe un postament din lemn purtat de patru ierarhi, moaştele sfântului care i-a creştinat pe români au ajuns cu o dubiţă în Dealul Arsenalului, acolo unde se construieşte Catedrala Mânturii Neamului.

Patriarhul Daniel, însoţit de membri ai Sinodului BOR, plus alte 700 de feţe bisericeşti au întâmpinat preţioasele moaşte şi au înconjurat amplasamentul noii catedrale.

O desfăşurare de forţe cum rar a mai fost văzută în Bucureşti.

Deschizători de drumuri au fost tinerii cu steaguri. Ei au fost urmaţi de ierarhi ai Sfântului Sinod, de cei care purtau racla cu moaşte, de măicuţe, de Patriarh şi de un alai de 700 de preoţi îmbrăcaţi în veşminte de ceremonie de culoare aurie.

Şirul uman a înconjurat şantierul făcându-i pe constructori să-şi oprească lucrul.

În timpul înconjurării fundaţiei viitoarei Catedrale a Neamului câţiva ierarhi ating moaştele Sfântului Andrei profitând de faptul că nu e înghesuială.

Impresionantul convoi se îndreaptă spre biserica construită în doar două luni şi jumătate la intrarea viitorului ansamblu arhitectural.

Prea Fericitul Daniel conduce procesiunea.

Maicile din alai tămaiază pe tot parcursul drumului.

Lanţul uman face un scurt popas la biserica cu hramul Învierea Domnului.

Construit, potrivit Patriarhului Daniel, "în amintirea celor cinci biserici distruse sau mutate din această zonă în timpul regimului comunist pentru construirea Palatului Parlamentului", locaşul are un paraclis provizoriu "ridicat pentru lucrătorii care muncesc pe şantier dar şi pentru pelerinii care vor vrea să vadă stadiul lucrărilor noii catedrale".

Biserica a fost sfinţită şi a primit drept dar de la fraţii greci o icoană a Maicii Domnului "Prodromiţa", copie după originalul care se află în Grecia.

Cu moaşte şi icoane, pelerinii au părăsit Dealul Arsenalului şi au continuat procesiunea "Calea Sfinţilor" spre Dealul Patriarhiei.

Nicicând Casa Poporului nu a mai fost martoră unei asemenea defilări de feţe bisericeşti.

Mii de credincioşi au întâmpinat moaştele Sfântului Andrei la Patriarhie. La ele se pot închina până vineri, 28 octombrie.

De la Bucureşti, moaştele ocrotitorului românilor vor ajunge la Sibiu şi la Alba-Iulia.

Citește și: