Marian SULTĂNOIU
20171 vizualizări 7 mai 2011

Când vii la Deveselu, din Caracal, ai senzaţia că eşti un avion cu reacţie: nu ştii când intri în sat, nu ştii când ieşi. Vorba primarului: "E necesar să devenim oraş, să avem alte perspective".

La stânga şoselei, rapiţă, cât vezi cu ochii. La dreapta, satul. În stânga, ascunsă în rapiţă, calea ferată pe care circulă trenul lui Cristian Nemescu, în California Dreamin'. Un film despre prima încercare a americanilor de a prelua obiectivul.

Spre a pătrunde în sat, implicit în esenţa faptelor, e necesar ca pe la jumătatea distanţei dintre plăcuţa de intrare în localitate şi cea de ieşire, să acţionezi flapsurile şi s-o virezi brusc la dreapta, în ac de păr, pe după un poliţist de tablă, înfipt în coasta drumului.


Poliţistul forjat "dintr-o placă de 0,4" arată că acolo e "Poliţia". Maşina poliţiei, în demaraj de pe "principală", vigilentă şi omniprezentă, arată că acolo e NATO.

Viceprimarul şi CIA

În faţa primăriei, şoc. Parchez în spatele unui Ford Focus bleumarin pe tăbliţa căruia scrie OT...CIA. Deja?! Un bărbat cu ochelari fumurii, în trăsăturile căruia disting totuşi figura primarului, tocmai urcă scările, adunând în treacăt câteva hârtii. Intru şi îl prind în capul treptelor care duc la etaj. Mă invită "în sala de şedinţe". "Aşadar, au venit americanii..." zic.

"Dar ştiţi de când îi aştept?!" răspunde însufleţit primarul Gheorghe Beciu. "În 2002, am plecat la Bucureşti, îndemnat de trei piloţi de aici, ca să susţinem înfiinţarea unei baze militare, pe structură NATO. Ideea i-a aparţinut comandantului Nicolae Jianu, fost şef de Stat Major la piloţi, la noi la Deveselu, cel care a murit la Tuzla, anul trecut. Am insistat, deşi atunci încă nu eram în NATO. Ăştia de la Bucureşti au insistat şi ei, să nu venim, să ne vedem de treabă. Interese mari, domnule. Până la urmă am intrat la Talpeş. Iliescu, nu ştiu dacă era la Palat. Am avut o discuţie chiar în sala CSAT. I-am explicat de ce nu e bine să fie dizolvat aeroportul de la Deveselu.

Generalul ne-a ascultat şi pe urmă ne-a lăsat să plecăm. Consecinţa: aeroportul s-a dizolvat. Şi uite că, după atâţia ani, vin americanii tocmai la Deveselu. Ei ştiu despre ce e vorba, iar lucrurile s-au negociat profesionist, între ofiţeri, nu între politicieni". Primarul Beciu e mulţumit şi convins că, odată cu venirea americanilor, multe lucruri bune se vor întâmpla în comună. "Şi din punct de vedere economic şi social, eu spun că va fi foarte bine. Şi nu numai la nivel de sat, comună sau oraşul Caracal. Dar şi în întreaga zonă", spune primarul.

Problema spinoasă a MIG-ului

Îl întreb, în final, cum a rezolvat problema avionului care urma să devină monumentul-simbol al aşezării.

"Dar ce, credeţi că e simplu de rezolvat? În 2006 am cerut la minister un avion demilitarizat. Au trecut câţiva ani. L-au dezechipat. Pe urmă mi-au cerut hotărâre de Consiliu, că unde-l amplasăm, cum îl asigurăm, cum îl păzim. Pe urmă am semnat hârtii, să-l luăm de la minister. Avionul e chiar aici, în curtea aeroportului. Trebuie doar să-l ridicăm. Dar uite că acum au apărut alte probleme, de altă natură. Trebuie să ne sfătuim, inclusiv cu Statul Major General" "Pe ce temă", întreb curios. "Păi, cum îl punem? Cu tenta de zbor către cine? Pe cine atacă, nu?!" spune primarul cât se poate de serios. "Par amănunte, lucru ne-nsemnat, dar nu e chiar aşa... Ca să nu fac prostii, mă sfătuiesc şi eu cu oameni care se pricep, nu?". "Bine, dar oricum l-aţi pune, el tot MIG rămâne. La Deveselu, obiectiv NATO de maximă importanţă, e bine ca simbolul localităţii să fie un MIG?". Primarul mă priveşte contrariat: "Nu ştiu ce să zic".
La plecare, îl întreb totuşi de povestea maşinii cu "număr de CIA". "E a viceprimarului. Îl cheamă Copilescu Ioan Alexandru. E mulţumit să-l creadă lumea de la CIA..." spune râzând.

"Scutul e bun, da' nu ţine de foame"

În faţa unui magazin sătesc, cu vânzare la "ghişeu", reprezentanţii câtorva generaţii stau de vorbă, ascunşi de ploaia mocănească sub o copertină. "Mulţumiţi?!" zic, conştient că deveselenii, contrar toponimiei ilariante, sunt perfect sastisiţi de interesul pogorât peste capetele lor, odată cu anunţul preşedintelui, că NATO amplasează elemente de scut în satul lor.

"De ce să fim mulţumiţi?" răspunde un bărbat sprijinit în coate pe buza ghişeului. "De scut" spun. "Păi ce, ne dă să mâncăm?! Tot aia. Da' poa' să fie bine pentru copii, pentru nepoţi. Aia da, e posibil", mai spune omul. "Bine, n-are cum să fie. Ce să aducă bun toate astea, armele-astea?" se întreabă, mai mult pentru sine, o bătrână trecută binişor de 80. Şi pe urmă, peste umăr, către ghişeu "Pâine ai? Dă-mi o pâine!" şi completează zâmbind "...dacă vin americanii măcar să mă prindă pregătită".

Perspective economice

Râd apreciind umorul fără vârstă al femeii şi plec spre primărie. Pe drum, un bărbat din figura căruia se mai văd doar crestăturile adânci ale vremii, scăpate pe sub umbra glugii verzi şi roase, mână cam la 20-25 de oi şi trage după el, spânzurată de funie, o vacă. "Mai poţi, moşule?". "Pot, taică, da n-am ce" râde omul. "Te-ntreb, cu animalele...".

"Mai pot. Asta fac de-o viaţă, da acu-i greu tare. E sărăcie şi bătrâneţe". "Vin americanii" încerc să-i dau curaj. "Da, da' ei beau lapte praf... Da' dac-or bea şi d'ăsta, io le dau". "Când era aeroportul vechi, le duceai lapte, brânză, la piloţi, la armată?!" "Le-aş fi dus, da' ce, eu eram Becali?!. Ho, bîîrrr" trage omul de funia vacii. Îl rog să stea la poză şi îşi aşază, cochet, funia pe umăr. Din spate, un alt bărbat în trening şi mai tânăr, căptuşit cu vreo cinci pâini, în braţe şi în sân, strânse cu fermoarul, neras dinainte de Paşti, strigă speriind oile: "Hai, moşule, că te vezi la televizor!". Îl întreb şi pe el cum vede viitorul, gard în gard cu americanii. "N-are ce să mai facă americanii la ţara asta. Doar Ceauşescu, dacă vine, din mormânt...".

Ultimii piloţi de la Deveselu

Pe stânga, la ieşirea din Deveselu, înapoi spre Caracal, stă ascuns sub copaci "cartierul piloţilor". Doar 15 dintre cei aproape 200 de militari, în marea lor majoritate pensionaţi în 2003, când s-a închis aeroportul vechi, mai locuiesc aici. "Mulţi au plecat. Peste o sută. Ofiţeri, maiştri. S-au mutat în altă parte. S-au întors acasă. În locul lor au venit civili. Doar noi am rezistat; ne-am obişnuit aici. E linişte. Ne împăcăm cu noi", spune Octavian Marghescu, fost pilot militar, pensionat la 40 de ani.

În 2003, odată cu intrarea României în NATO, zeci de mii de ofiţeri din MApN au fost nevoiţi să se pensioneze. Odată cu ei, sute de piloţi de la Deveselu. "Când am intrat în NATO, noi a trebuit să plecăm, iar aeroportul să fie închis. Acum, vine NATO aici, să deschidă aeroportul. Păcat că s-au pierdut atâţia ani şi atâta experienţă" adaugă George Niţescu, şi el fost pilot militar, pensionat la 42 de ani. Doamna Luminiţa Niţescu, soţia lui George, este administratora cartierului şi spune că se simte legată de locul în care şi-a născut şi crescut copiii. "Avem copii mari, cu viaţa lor, la casa lor. Dar eu n-aş putea să plec, acum, în altă parte. Aşa că muncim aici şi... îi aşteptăm pe americani, ca să redeschidă aeroportul".

Departe, în câmp, peste galbenul rapiţei, fâlfâie steagul Americii înfipt în stâlpul porţii bazei militare. În sfârşit, la Deveselu vor zbura, din nou, avioanele.

Citește și: