12 vizualizări 11 apr 2006
Magnatul oltean e iute la profit: sare peste o gramada de legi ca sa se vada cu sacii de bani in caruta. Culmea e ca vremea judecatii i-a gasit saraci lipiti pe multi dintre campionii miliardelor-viteza, cu limuzinele de rupt gura Craiovei confiscate de camatari si vilele executate de banci. Genica Boerica, Samir Spranceana, fratii "Tuica" - Eugen si Nicu Mihailescu sunt cazuri-scoala.

Genica Boerica este un personaj pitoresc din Cetatea Banilor. Inainte de `89 acesta era vanzator la aprozar. Avand antecedente penale, dupa ce a fost condamnat pentru ca fura la cantar, Boerica s-a relansat in perioada capitalista devalizand SC Bachus SA. Afacerile cu spirtoase i-au mers ca pe roate, desi Boierica nu a reusit niciodata sa se integreze in mediul de afaceri din Craiova. El a stiut, insa, sa-si atraga de partea sa toti oamenii influenti din Banie.

Cu sprijin din partea lui Ristea Priboi, alaturi de care a fost filmat la un restaurant din Craiova, Genica Boerica a cladit un adevarat imperiu in sudul tarii. In culmea gloriei, isi permitea orice fantezie: printre altele, i-a facut cadou amantei sale o benzinarie. Avand o vila istorica in centrul orasului, cu peretii poleiti cu aur, Boerica era considerat de departe cel mai puternic om din Craiova, de care nimeni nu se putea atinge. Asta pana in toamna anului 2004, cand 10 masini cu mascati au venit de la Bucuresti si l-au arestat. Motivul - o teapa de vreo 200 de miliarde data statului.

Milioane de dolari, facute si prapadite la foc automat

Eugen si Nicu Mihailescu, cunoscuti ca "Fratii Tuica", sunt alti doi miliardari de carton care au expirat la fel de repede cum au aparut. S-au lansat tot in anii `90, cu o fabrica de alcool si una de zahar la Calafat. In vremurile bune, aveau atat de multi bani cash, ca nu stiau pe unde sa-i mai puna. Se spune ca platile catre furnizori erau facute dintr-o canapea plina cu bani, pe care partenerii se asezau cand calcau pragul biroului lor. Dar canapeaua s-a golit brusc. Fosti patroni ai echipei de fotbal " FC Extensiv Craiova", trecatoare prin Divizia A, Eugen si Nicu Mihailescu ajunsesera in vara anului trecut sa stea mai mult pe la Calafat si sa se ocupe cu cresterea animalelor. Sarac-lipit, Nicu Mihailescu in persoana pastea vaca pe maidanele de la periferia orasului. In urma cu cateva luni au fost arestati pentru obtinerea unor rambursari ilegale de TVA in suma de aproximativ 300 de miliarde de lei. Mascatii veniti tot de la Bucuresti i-au saltat pe cei doi frati din apartamente situate in cartiere marginase ale Craiovei.

Homeless, dupa furtul a 660 de miliarde

Un alt afacerist cazut de pe muntele de bani este Samir Spranceana. Sotul unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, patron al unei televiziuni locale si al unei fabrici de confectii cu 1.200 de angajati, Samir Spranceana a fost considerat si el, pentru o scurta perioada, intangibil. Era considerat atat de imun la lege incat se spune ca, dupa ce a accidentat o femeie pe o trecere de pietoni din Slatina, peste noapte "zebra" a fost stearsa si mutata 50 de metri mai in fata.

Samir Spranceana a dovedit mai apoi ca de la masinile de lux pana la cele ale romanului de rand este doar un pas.

In ultimele zile de libertate, omul acuzat ca a prejudiciat statul cu 660 de miliarde de lei a eliberat vila in care locuia, a vandut utilajele din fabrica, iar limuzina cu care mergea era gajata in contul unor datorii.

Ca si in cazul "Fratilor Tuica" nimeni nu stie unde s-au dus zecile de milioane de dolari furate de la stat.

Cine latra la ancheta?


Toti acesti afaceristi aveau in Craiova o singura persoana in fata careia stateau smeriti: Simona Busica, fostul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Schimbata din functie imediat dupa arestarea lui Genica Boerica, Simona Busica a avut timp sa-si faca rost de certificate medico-legal care sa ateste ca nu ar fi in deplinatatea facultatilor mintale. Asa ca anchetatorii s-au dus dupa ea la balamuc, pentru prima audiere. Se spune ca, la aparitia lor, Simona Busica ar fi inceput sa latre. Asa ca anchetatorii au plecat cu coada intre picioare de la spital, fara sa obtina nici o informatie de la cea care i-a imbogatit pe craioveni din banii statului.

Doctorul in economie subterana


De partea cealalta a miliardarilor din topul celor mai bogati olteni se afla Dinel Staicu. Fost militian si gropar al Universitatii Craiova, el este cel care s-a mentinut cel mai bine in zona cenusie a afacerilor din Banie. Avand ca teza de doctorat "Economia subterana a Romaniei", Staicu spune ca "face respiratie artificiala cadavrelor economiei romanesti". Nu a putut niciodata sa fie pus sub acuzatie, intrucat in toate afacerile sale a stiut sa profite de lacunele legislatiei.

Citește și: