Andrei Luca POPESCU
4415 vizualizări 1 dec 2014

Zilele de 1 decembrie în care, unde te-ntorceai prin Bucureşti, dădeai cu nasul într-un ceaun cu fasole fierbinte, s-au dus, iar tradiţionalii promotori ai pomenilor festive de Ziua Naţională – primarii Neculai Onţanu sau Marian Vanghelie, au stat cuminţi anul acesta. În sectorul 6, primarul Rareş Mănescu a ţinut viu lanţul de iubire care trece prin stomac, la Piaţa Drumul Taberei, iar în sectorul 3, primarul Robert Negoiţă a dat şi el petrecere cu fasole gratis, în parcul Titan.

În parcarea pieţei Drumul Taberei, ninge potolit. E mult să spui că are loc ceva festiv, de 1 Decembrie. Vreo sută de bătrâni zgribuliţi şi trişti, oameni sărmani sau fără adăpost, dar şi ocazionalii pofticioşi de-o pomană caldă, alcătuiesc mai degrabă un peisaj de misiune umanitară care îţi rupe sufletul în două, în vreo republică ex-sovietică.

„S-a dat mereu fasole la noi în sector, şi pe vremea lui Poteraş, şi pe vremea ăstuia”, explică o doamnă cum politica trece, dar fasolea e statornică. Un poliţist local stă de veghe să nu se bage nimeni în faţă şi îi uşuieşte rapid pe tupeişti. O femeie care şchioapătă într-o cârjă este şi ea egală în faţa legii, nu obţine acces rapid la cazan.

Lipit de cazanele aburinde cu iahnie de fasole ale primăriei, în alt cort aceeaşi firmă vinde mici, ceafă, cârnaţi, vin fiert. Merg doar cei aleşi acolo, cu bani în buzunar, pomană nu se dă. „Hai, stai să-mi iau şi o ceafă de la ăştia”, îi strigă un zdrahon prietenului cu care tocmai şi-a luat iahnia de pomană, dar care nu alunecă prea bine aşa, pe stil vegetarian.

O tânără împarte bătrânilor de la coadă hârtii scoase la imprimantă, cu reclamă la un centru medical care face analize gratuite astăzi. Patru homeleşi tinerei le iau neîncrezători: „Şi sunt gratis?”. „Păi da, dacă veniţi cu hârtiuţă de la medicul de familie”, le zice zâmbind binefăcătoarea, îngheţându-le zâmbetul murdar pe faţă de celor patru. „Până ajung eu la ţară la mine să îmi scot buletinul…”, se lasă păgubaş unul dintre ei.

Politica e ca femeia: tragi pentru ea până la divorţ

„Eu nu stau măi la coada asta. Hai, lasă ţuica aici. Ce faci, băi, ai plecat cu dopul?”, încearcă să-şi potolească din avânt prietenul un domn cu părul alb, roşu în obraji. Amicul său are poftă de-o iahnie gratis şi se pune la coadă, râzând şi salutându-se cu cei cunoscuţi de prin cartier. Duştile de ţuică la pet, de-acasă, se împart stânga-dreapta.

„Uite stau după ăsta că l-a luat pofta de fasole acum. Dacă e singur şi n-are cine să-i facă. Adică stă cu ea în casă, da’ dacă nu se mai înţeleg, aia nu-i mai face nimic. El e om gospodar, uite şi-a luat de toate de la piaţă, îşi face şi plăcintă cu dovleac”, începe povestea vieţii omul cu ţuica.

Fasolea de pomană nu mai e ca altădată, iar Rareş Mănescu dă, dar n-a făcut în sector nici pe sfert cât ăl de dinainte, Poteraş, evaluează domnul. „Păi Vanghelie, Onţanu, făceau anii trecuţi. Acum Vanghelie gata, a rămas fără bani. I-a cam tocat domnul Ponta în campanie. Şi-acum uite… L-a dat afară din partid. Păi ce-a spus, domne, n-a spus adevărat? Ia să vezi tu acum că Vanghelie ăsta candidează singur, pe banii lui, şi tot îl alege ţiganii în sectorul 5”, găseşte omul explicaţie şi pentru penuria de iahnie gratis din Bucureşti.

Politica are acelaşi mers ca viaţa şi femeile din ea, ţi-arată înţelept domnul, în timp ce coada la fasole, cu prietenul său pofticios şi certat cu nevasta, înaintează cătinel.

„Ce, eu n-am păţit la fel? Am tras 30 de ani şi m-am trezit cu divorţul la cutia poştală. Toţi banii ei i-am dat, eu nu plecam cu nimic de-acasă, şi ea îi ducea la mă-sa. Făceam şi eu un ciubuc, la ea ajungea. Când s-a văzut cu bani, a plecat, n-am mai fost bun. Acum nici copiii nu mai vorbesc cu mine. Le-am făcut nunţile, aia mică şi-a făcut nasul ca Tonciu, s-a operat că era lovită din clasa întâi. Tot pe banii mei. Asta-i viaţa, noi să fim sănătoşi”, oftează omul, aburind cu respiraţia fulgii de ninsoare.

Citește și: