2124 vizualizări 20 sep 2010

Mănunchiurile de spiţe minuscule sunt aranjate în câteva cutii de iaurt. Lângă ele, ordonate perfect, sunt înşirate cutii de carton pline de şuruburi şi piuliţe, fiecare cu mărimea corespunzătoare. Jantele, la fel de mici, sunt stivuite într-un colţ, în timp ce cadrele sunt depozitate pe rafturile din spatele micului atelier, alături de sculele celor doi meseriaşi. Vasile Ghimpu şi ajutorul său lucrează la fel de ordonat. Unul montează piesele de bicicletă pe un calapod, celălalt verifică cât de bine strâns şi montat e fiecare şurub.

"Uneori am impresia că asamblăm avioane", râde Vasile Ghimpu, patronul afacerii. Roadele muncii lor pot fi văzute destul de des, mai ales în Bucureşti. Sunt acele biciclete cu roţi mici şi furcă înaltă care, în caz de necesitate (începe o ploaie torenţială), pot fi pliate şi puse în portbagaj sau luate în spinare şi urcate în autobuz cum ai urca o valiză.

Afacere de nişă

Acum patru ani, când a început afacerea, bicicletele erau aduse de-a gata din China. Când au început să pice piesele de pe ele însă, Vasile Ghimpu s-a decis să le refacă în atelierul propriu. "Am început cu importuri. Le-am adus gata asamblate din China. Asta a fost în 2006. Am vândut încă de atunci ceva, dar nu foarte mult, pentru că în afacerea asta avem un sezon mort. Toată toamna şi toată iarna nu vinzi nimic, abia din martie încep să apară comenzile. Să nu credeţi că am avut profit în primul an. Lumea nu ştia nimic de noi, nu aveam cum să ne facem publicitate, eram invizibili", povesteşte Vasile Ghimpu.

A pornit cu o investiţie de 15.000 de euro, abia reuşind să amortizeze costurile în primul an. Avea totuşi încredere în mica lui afacere, pentru că era singurul distribuitor de biciclete pliabile din ţară.

"A fost o pasiune, am făcut şi un mic studiu de piaţă şi am văzut că, deşi aveam trei producători de biciclete în ţară şi se aduceau multe altele, nişa aceasta a bicicletelor pliabile era neocupată. Nici măcar nu se mai importaseră până atunci. Dar tocmai de aceea lumea nici nu ştia nimic de ele. În plus, nici nu era moda aceasta care este acuma cu bicicletele, cu oraşul verde... Era un climat total diferit faţă de cel de acum".

Cu timpul, lucrurile au început să se schimbe. Bicicletele au devenit mai căutate, iar faptul că cele pe care le distribuia el se puteau plia, le făceau opţiunea perfectă pentru cei care erau dispuşi să meargă la muncă pe două roţi.

Atelierul propriu

Creşterea cererii a fost însă dublată de o scădere a calităţii ofertei... "Am făcut trei importuri, câte unul pe an, dar, la un moment dat, calitatea a început să scadă. Cei ce le făceau în China încercau să ţină costurile jos, iar când ajungeau la noi, picau piesele de pe ele. Aşa că a trebuit să le demontăm, să verificăm totul, să strângem fiecare şurub, dacă veniseră cu şuruburile respective, şi să le montăm la loc. Atunci m-am gândit că este mai avantajos să le aduc pe bucăţi şi să le montez aici, într-un atelier. Măcar să ştim că ce iese de aici e beton", spune Vasile Ghimpu.

De altfel, anul trecut afacerea a avut cel mai mare avânt, cu aproximativ 400 de bucăţi vândute. Principalii clienţi ai bicicletelor Metropolis sunt magazinele de profil. Compact Com SRL distribuie bicicletele pliabile în zece magazine, dintre care patru în afara Bucureştiului. Mulţi dintre clienţi fac însă şi comenzi online. Profilul clientului? "Sunt mulţi care cumpără pentru sănătate, vor să facă sport, să slăbească, dar nu vor să se încurce cu o bicicletă prea mare, care să ocupe spaţiu în casă în timpul sezonului rece. Mai e şi avantajul că poţi urca la etaj foarte uşor cu ea. Este foarte populară şi în rândul doamnelor şi domnişoarelor, pentru că este destul de elegantă. Ele, de obicei, merg şi la serviciu pe bicicletă". Lângă atelier e camera în care sunt depozitate bicicletele deja montate. Arată ca nişte acadele multicolore...

Vasile Ghimpu prezintă diferite modele (preţurile variază între 600 şi 700 de lei), după care arată modul în care o astfel de bicicletă poate fi pliată. Secretul stă într-o balama din mijlocul cadrului. "Este prinsă în două locuri, pentru maximă siguranţă". Odată deschisă balamaua, bicicleta se îndoaie în lateral. Se poate plia şi ghidonul, şaua intră în lăcaşul ei, până şi pedalele se pot lăsa în jos. Dacă o bagi şi în husă, pare un fel de valiză...

Citește și: