1969 vizualizări 8 sep 2010

Acum şase ani a început să facă bani din revânzarea pachetelor de joburi pentru studenţi din cadrul programului american de schimb cultural "Work and Travel", alături de cei doi parteneri din Polonia. Trăise şi el "visul american" încă din anul III de facultate, la o companie de resurse umane de peste Ocean. După aproape doi ani a ales însă să revină acasă, mult mai încrezător, convins că poate să facă orice. "Nu e vorba numai de banii pe care-i câştigi muncind în State. E ca un fel de injecţie de încredere în tine. Când revii acasă, realizezi că eşti schimbat, că te poţi descurca în orice situaţie", îşi aminteşte Daniel Truică. Şi nu-i pare rău: azi, la 31 de ani, este managing director şi acţionar la Vola.ro, firmă care anul trecut a avut un profit de aproape 130.000 de euro, de peste şapte ori mai mare decât în 2008. 33% este partea lui din firma care s-a născut în 2007, iar restul aparţine unei entităţi din Cipru, vehicul al unui fond de investiţii. "Sunt mai mândru de titulatura de cofondator", mărturiseşte Truică.

Investiţie de pornire: 100.000 de euro

Unii nu ştiu că e o agenţie de turism exclusiv online şi îl confundă cu un simplu departament de ticketing de bilete de avion. Aşa a început de altfel businessul, în urmă cu trei ani, pe suportul de vânzări de bilete al afacerii cu joburi pentru studenţi. Investiţia iniţială, de 100.000 de euro, s-a dus pe echipamente de call center, tehnică de calcul şi diverse licenţe, cum este de exemplu cea de la IATA - Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni. "Nu-mi închipui că aş putea face altceva mai frumos ca business. Sunt complet fericit", spune managing directorul Vola.ro, care munceşte peste 12 ore în fiecare zi. Suficient de mult ca să nu mai aibă timp de altceva în timpul săptămânii. În weekend, însă, îşi ia bicicleta şi pleacă la plimbare prin Bucureşti.

Ideea de a face şi altceva i-a venit la sfârşitul anului 2005, la un an după ce Polonia a intrat în Uniunea Europeană. Deşi programul de schimb cultural cu SUA mergea foarte bine în România la vremea aceea, a intuit declinul care urma să apară odată cu aderarea ţării noastre la UE, având în faţă modelul polonez. Aşa că s-a orientat către rezervările de bilete de avion online, pentru că avea deja suportul asigurat de la businessul precedent. Experienţă în proiecte de internet avea şi după ce îşi făcuse mâna cu IQads.ro imediat după terminarea facultăţii, vândut ulterior.

O afacere profitabilă şi în 2010

Cum a reuşit să-şi mărească profitul de peste şapte ori în plină criză, într-un an în care agenţiile de turism se închideau pe capete? "Am citit pentru prima oară despre «subprime» în «The Economist» în vara lui 2007, dar nu era foarte clar că efectele vor apărea şi în economia mondială. În octombrie 2008, am sesizat că se întâmplă ceva şi în România, era panică, vânzările începuseră să scadă", îşi aminteşte el. Absolvent de finanţe-bănci la Institutul de Ştiinţe Economice din Sibiu, Daniel Truică nu a dat afară oameni şi nici nu a tăiat din salariile celor 15 angajaţi. În schimb, a investit masiv în tehnologie şi a tăiat din diverse costuri. Cea mai mare parte din bani, în jur de 85% din cifra de afaceri, îi face din rezervarea online a biletelor de avion, cu confirmare imediată. L-a ajutat şi faptul că operatorii aerieni au tăiat destul de mult din tarife, iar traficul aerian a crescut în ciuda crizei. Restul de 15% îl face din "non-ticketing", adică vânzarea de pachete turistice, asigurări de călătorie şi rezervări de camere la hoteluri.
În 2010, Daniel Truică se aşteaptă la un profit mai mic decât în 2009 - cel mai bun de până acum -, din cauza investiţiilor în tehnologie. La asta s-a mai adăugat şi norul de cenuşă din Islanda, care a dat peste cap planurile de afaceri ale companiilor aeriene şi ale partenerilor acestora. "Scăderea se vede în cifrele pe primul semestru, deşi am vândut aproximativ 10.300 de bilete, cu 27% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", explică cofondatorul agenţiei online.

Chiar dacă nu are motive să se plângă, lucrurile nu sunt aşa de roz. Ca majoritatea firmelor, şi cea pe care o conduce are dificultăţi în recuperarea TVA de la stat.

Peste cinci ani, la masa negocierilor

Până în iarnă, Daniel Truică ar vrea ca agenţia Vola.ro să devină şi turoperator, iar în aprilie 2011, la aniversarea de patru ani a firmei, vrea să atingă o cifră de afaceri de cel puţin şase milioane de euro. Mai are un obiectiv mai îndepărtat: îşi doreşte ca peste trei ani, agenţia pe care o conduce să ajungă numărul unu în ţară. Dacă va atinge toate ţintele pe care şi le-a propus în privinţa afacerii, Truică se vede peste cinci ani la masa negocierilor cu un investitor strategic sau cu un fond de investiţii. "Voi vinde agenţia. Probabil că mă voi retrage", mărturiseşte tânărul întreprinzător. "Cred că voi începe altceva", adaugă el, după câteva secunde.

Citește și: