Raluca ION
17523 vizualizări 20 mar 2012

Aura Muşat, pilot cu 4.000 de ore de zbor în spate, nu se joacă niciodată cu vorbele. Mai ales când e vorba chiar de cuvântul "niciodată" şi de surprizele pe care viaţa le ţine în mânecă special parcă pentru a-l face de nimic. "Pentru mine zborul a fost o lecţie de viaţă foarte bună. În momentul în care mi-am dat seama că voi face o carieră în domeniul ăsta, mi-am dat seama că nu trebuie să te joci cu cuvintele. Nu trebuie să spui "Niciodată nu voi putea face aşa ceva". Pentru că viaţa mi-a demonstrat nu doar că am făcut ceea ce credeam că nu voi fi în stare să fac, dar fac acest lucru în continuare cu foarte mare pasiune", a învăţat ea lecţia.

Ziua pe care şi-o aduce aminte minut cu minut

Astăzi, ea este copilot la Tarom pe un avion Airbus 318 cu 120 de locuri, dar această ocupaţie serioasă a început ca o glumă. Tatăl ei vitreg, fost pilot militar, i-a dat ideea să se ducă la cursurile de aviaţie de la Clinceni. La început nici nu a vrut măcar să audă. "La un moment dat, m-am şi certat cu el...Până la urmă m-am dus. M-am dus ca să-i demonstrez că nu voi fi în stare", povesteşte Aura Muşat. A început partea teoretică şi, după un timp, a dat un examen pentru a zbura pe planor. "Puteam să aleg între planor, zbor cu motor, paraşutism. Am ales planorul pentru că erau mai multe locuri şi mai puţină concurenţă. Am zis să încerc, ştiind că mai târziu voi putea trece la zborul cu motor", spune ea.

Foto: SILVIU MATEI

A rămas uimită când a văzut cât de frumos e acolo sus. "Primul zbor de aclimatizare nu faci nimic, doar admiri. Mi-am zis: "Doamne, nu o să fiu niciodată în stare să fac aşa ceva". Eram mai mult decât fascinată, cred că e una dintre puţinele zile din viaţa mea, pe care mi le aduc aminte, aşa, minuţel cu minuţel. Pot să zic că din momentul ăla m-a cucerit", îşi aminteşte ea. A urmat, după un timp, zborul la simplă comandă, câna a pilotat planorul singură, "una dintre cele mai fericite zile din viaţa" ei.

"Ţin minte că avea 17 ani-jumate, nu aveam nici permis de conducere. Şi mă gândeam: "Ce curaj pe ei, nu am nici măcar permis şi ei îmi dau un planor pe mână"", spune Aura Muşat. Timp de trei ani a zburat de plăcere, fără să se gândească vreodată că îşi va face din asta o carieră. A intrat la Jurnalism şi visa că într-o zi va ajunge corespondent de război. Până în anul în care s-a înfiinţat Academia Română de Aviaţie. A dat prima dată examen şi a picat la matematică. A încercat din nou în anul următor şi a reuşit.

Între 10% şi 15% dintre piloţii din aviaţia comercială sunt femei

În aviaţia comercială, între 10 şi 15% dintre piloţi sunt femei. Pe vremea când a făcut ea şcoala, intrau la Academia Română de Aviaţie între una şi trei fete pe an, din 15-20 de studenţi. "Ştiu că oamenii cred că acolo unde sunt mai mulţi bărbaţi fetele sunt oarecum marginalizate. Nu este deloc aşa. Trebuie să ştii să disociezi latura profesională de latura sexuală şi noi am ştiut să facem foarte bine asta. Niciodată nu am invocat un motiv femeiesc, care să îi facă pe profesori sau pe colegi să ne trateze altfel. În ceea ce mă priveşte, noi ca fete nu am simţit că am fi discriminate", spune ea.

Foto: DAN BORZAN

După 6 luni de la terminarea facultăţii a fost angajată la Tarom, unde a pilotat un avion ATR de 48 de locuri. "Primul zbor a fost scurt. A fost o cursă de Cluj şi ţin minte că abia mi-a ajuns timpul să fac tot ce trebuia, mi-era teamă să nu pierd ceva din vedere. Şi mai e ceva, a durat un timp până să îmi dau seama că zbor cu pasageri în spate. Am fost tot timpul conştientă că zbor cu pasageri, dar până să realizez importanţa acestui lucru a trecut destul de mult timp", îşi aminteşte Aura Muşat.

Curse unde echipajul este exclusiv feminin

14 dintre piloţii de la Tarom sunt femei, iar două dintre ele sunt comandant. De multe ori s-a întâmplat ca tot echipajul de la bordul aeronavei, inclusiv comandantul şi însoţitorii de zbor, să fie format exclusiv din femei. "Până să facă comandantul anunţul, nu ştiu pe mâna cui se lasă. Dar de foarte multe ori aşteaptă să se termine cursa şi ne felicită". Pentru ea, un pilot bun este acela care ştie să folosească toate resursele pe care le are la dispoziţie pentru ca nivelul de siguranţă din avion să fie la cote maxime. Asta înseamnă să cunoască la perfecţie noţiunile tehnice şi să ştie să comunice cu colegul său din cabină.

Foto: DAN BORZAN

"Este extrem de important felul în care luăm în considerare părerile celor din jur, cum luăm în considerare informaţiile pe care le primim şi ce face cu ele astfel încât să creştem nivelul de siguranţă în avion", spune Aura Muşat care îi învaţă pe piloţi cum să comunice în cadrul echipajului.

"Turbulenţa severă este foarte, foarte rară"

De când este pilot, spune că nu a trecut niciodată printr-o situaţie cu adevărat periculoasă. Şi chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu ar avea timp să i se facă frică. "Eşti atât de concentrat asupra a ceea ce ai de făcut, a managementului pe care îl ai de făcut în doi, a cursului aeronavei", spune ea. Însă un lucru care pe ea nici măcar n-ar face-o să tresară îi poate speria de moarte pe pasageri.

Foto: SILVIU MATEI

"Am avut zboruri cu turbulenţe medii şi cu vânt relativ puternic, la care pasagerii au fost atât de speriaţi încât nouă ne venea să râdem. Pentru că chiar nu era cazul să fie atât de îngrijoraţi. Dacă nu e zborul foarte lin, unei persoane care zboară foarte rar sau e puţin mai temătoare i se face frică. Ceea ce nu e cazul, turbulenţa severă este foarte, foarte rară", spune ea. Crede că are o meserie extrem de sigură şi că probabilitatea de a ţi se întâmpla ceva tragic este mult mai mică în aer decât la sol. "Ştiţi cazul tragic de la coafor. Le cunoşteam pe fetele care au murit, pedichiurista mea a fost rănită. Am sunat-o ca să o întreb cum se simte şi, printre altele, ca să o destind, i-am spus "Tu ai o meserie mai periculoasă decât a mea". Afirm în continuare că meseria de pilot este una dintre cele mai sigure meserii".

Are o fetiţă de cinci luni şi s-a reîntors la zbor

Aura Muşat are 32 de ani şi are o fetiţă de cinci luni şi jumătate, a pilotat avionul până în luna a treia de sarcină şi a reînceput să zboare săptămâna trecută- o cursă spre Istanbul. Spune că viaţa de familie, pe care a început-o alături de un coleg, controlor de trafic, a venit de la sine. "Multă lume mă întreba ce aş alege dacă ar fi să aleg. Dacă faptul că mi-am ales această meserie nu-mi va afecta viaţa de familie. Ce se va întâmpla dacă voi vrea să fac un copil? Şi am spus că eu în general las lucrurile să se întâmple şi vedem pe măsură ce se întâmplă cum acţionăm", spune Aura Muşat.

Citește și: