492 vizualizări 25 oct 2009

La 3 ani avea primul calculator. Era ţânc de clasa I când, tot jucându-se printre picioarele programatorilor de la firma IT a tatălui său, îi încurca, aşa că oamenii, ca să-i dea o ocupaţie, l-au învăţat să programeze. La zece ani a primit primul cec (18 USD) pentru un site, iar acum, la 21, oferă servicii IT de aproape 200.000 euro pe an.

Tatăl său fiind extrem de ocupat, Filip Lepuş n-a avut parte de o copilărie de puşti normal: "La momentul respectiv tatăl meu avea o firmă de IT şi eu îmi petreceam timpul cu băieţii de acolo, care mie mi se părea că fac nişte treburi foarte interesante, în primul rând prin faptul că nu munceau şi stăteau toată ziua la calculator câştigând o grămadă de bani. Mi-a plăcut cum se înţelegeau ca echipă, că programau dar se şi jucau, iar pe mine mă tratau ca pe ăla micu pe care îl mai învăţau diverse lucruri: «Hai să îţi arătăm ceva...hai să vezi şi asta» şi cam aşa a început".

La 10 ani, o firmă americană i-a comandat copilului un soft folosit în cadrul unei "campanii de Banner Advertising", pentru care l-a răsplătit cu 18 USD. Banii nu i-a scos nici până azi din bancă: "Ţin cec-ul la loc de cinste între actele contabile, ca amintire a primilor bani câştigaţi din munca mea". A urmat al doilea proiect: "Am primit 50 USD ca să fac siteul de prezentare pentru o companie de prospecţiuni geologice, tot din SUA". Apoi a pierdut şirul site-urilor programate pe bani.

Diriginta ştia că lucrează, nu că e şi patron

La 16 ani, Filip obţinea locul I în lume la Programare HTML 4.0 conform www.brainbench.com de la acea dată, în timp ce pe locul trei în acel an s-a aflat tot un român care era asistent universitar la Cluj, la informatică. Cam tot pe-atunci, Filip, posesor de centura neagră şi sextuplu campion naţional la arte marţiale, obţinea aurul la o cupă mondială de Shito Ryu. S-a lăsat de sport la 17 ani când şi-a deschis firmă (pe numele tatălui) şi şi-a tras doi angajaţi. Tatăl lui Filip Lepuş recunoaşte că a fi "patron minor" nu e uşor: "Era destul de neplăcut pentru că unii, după ce treceau de interviu, după un timp aflau că de fapt Filip e mai mic şi atunci se crea o problemă: adică un student în anul III la Poli se trezea condus de unul care are de-abia 17 ani. Acum, în ultimii doi ani s-au mai egalizat diferenţele de vârstă, dar pe vremea aia unii au încercat să plece tocmai fiindcă s-au simţit complexaţi".

La liceu, diriginta nu ştia că Filip e patron, ci doar că lucrează, iar clienţii habar n-aveau că de ani buni de partea informatică a firmelor lor se ocupă un minor. Asta până când a fost demascat de un avocat: "E vorba de şeful de la societatea de recuperări creanţe Urban şi Asociaţii, Urban Iulian, care e senator mai nou. Am început colaborarea noastră în 2005. Eram omul lor de la IT, aveam 17 ani şi am mers pe şest în relaţia cu ei, fără să le zic ce vârstă am. Un angajat al casei de avocatură, care avea copilul la acelaşi liceu unde am studiat eu, când s-a uitat pe rezultatele de la bac a văzut numele meu şi, neavând un nume comun, m-a întrebat după aia: «Măi Filipe, de ce nu ne-ai zis?». «Păi, m-aţi întrebat?»".

Student la ASE în anul II, cu venituri de rector

În loc să rezilieze contractul cu firma "Filipnet SRL" invocând motive "copilăreşti", avocatul Iulian Urban a aşteptat ca tânărul să facă majoratul, după care în octombrie 2007 s-a asociat cu Filip într-o firmă nou înfiinţată: "Vrăjitorul". Deşi firma are nume de joc pe computer, obiectul ei de activitate e mai mult decât serios, dezvoltând un software care bagă spaima în agenţii economici neserioşi: "E practic un site şi îţi faci un cont pe site-ul respectiv şi poţi să afli informaţii despre firme. Site-ul culege şi centralizează informaţii din 20 de surse publice, de la Ministerul Finanţelor, Justiţiei, Monitorul Oficial, până la Buletinul Insolvenţei sau Registrul Comerţului şi le oferim mai departe sub formă de o fişă de firmă, care oferă date despre acţionariat, bilanţ, procese, ce datorii are la stat firma respectivă, ce incidente de plată, dacă firma şi-a schimbat sediul sau acţionariatul".

Accesul pe site-ul dezvoltat de Filip se face pe bază de abonamente cu credite şi cine intră pe site consumă credite de acces. Primii abonaţi au fost băncile şi societăţile de leasing care erau interesate să afle cât mai multe informaţii despre firmele care le cereau împrumuturi. Criza financiară a făcut să scadă numărul de accesări din partea instituţiilor financiare bancare şi de leasing deoarece şi creditele acordate s-au împuţinat. Dar, în loc să scadă, "Vrăjitorul" a crescut cu 70% în 2009, ajungând la o cifră de afaceri de 80.000 euro doar în primele nouă luni, pe baza abonaţilor srl-uri: "Pe de o parte, oferim servicii pentru clienţi care fac marketing direct şi vor, să zicem, să contacteze top 100 societăţi de lactate din ţară, dintr-un judeţ sau oraş. Pe de altă parte, cred că e nevoia mai mare a firmelor de a se asigura înainte de a încheia un contract. Site-ul are o facilitate de căutare după persoană fizică. De exemplu, dacă ai o oportunitate de a te asocia cu cineva, poţi să vezi în ce firmă mai e persoana aia. Alţii vor să-şi verifice clienţii, ca să ştie cum le dau termenul de plată: la 30 de zile, sau le cer plata în avans?"

Deşi e acţionar în două firme cu o cifră cumulată de afaceri de aproape 200.000 euro/an, Filip Lepuş e un student relaxat, care frecventează cu conştiinciozitate cursurile facultăţii de management de la ASE. Puţini dintre profesori ştiu însă că tânărul de 21 de ani care le ascultă cu urechile ciulite expunerile din amfiteatru o face cu spiritul critic al unui om de afaceri care a reuşit să-şi mulţumească toţi clienţii din ultimii 11 ani: "Sunt câţiva profesori cu care am intrat în discuţii, dar multora eu prefer să nu le spun sincer că am afacerile mele, că mulţi mă iau gen: «Ce mă, ai firmă?» şi atunci nu prea mai tolerează absenţe, fiindcă mulţi dintre ei nu încurajează munca în timpul facultăţii".

INFO PLUS

Afacerile lui Filip Lepuş în cifre

Filip Net SRL - cifră de afaceri estimată în 2009, circa 100.000 euro (creştere 5% comparativ cu 2008).
Site-ul "Vrăjitorul" - cifră de afaceri ian.-sept. 2009 circa 80.000 euro (creştere 70% comparativ cu 2008).

Sustine si tu spiritul intreprinzator! Voteaza aici povestea care te-a impresionat cel mai mult

Citește și: