Adrian POPESCU
3482 vizualizări 21 feb 2013

Patinatorul Emil Imre, dublu medaliat cu aur şi argint la FOTE 2013, dispune doar de o singură pereche de patine, cu care este nevoit să se descurce la antrenamente şi în competiţii. Mărturisirea a fost făcută chiar de către campionul în vârstă de 17 ani la finalul competiţiei de short-track.

"Sigur că ar fi trebuit să am cel puţin încă o pereche de patine, dar mi s-a spus că nu sunt bani, aşa că asta e, ce să facem!", a afirmat cu vizibilă amărăciune Emil Imre.

Întrebaţi de gândul despre condiţiile precare de care are parte campionul, mai-marii COSR, Octavian Morariu (preşedinte) şi Ion Dobrescu (secretar general), au replicat la unison că nu simt "nici o vină şi nici o jenă". "De ce să ne simţim vinovaţi sau jenaţi de ceva ce nu este în competenţa noastră, a COSR-ului, şi de care nu am ştiut absolut nimic până acum? Asta ţine de federaţie, ei răspund de condiţiile de pregătire ale patinatorilor, ar trebui să-i întrebaţi pe ei, nu pe noi. Federaţia nu ne-a cerut niciodată vreun sprijin financiar, ori când nimeni nu îţi cere nimic, nu ai cum să îi dai", s-au disculpat cei doi, arătând cu degetul spre Federaţia Română de Patinaj.

Ei au menţionat însă că o parte din meritul victoriilor lui Emil Imre aparţine şi COSR. "Am făcut tot ce a depins de noi pentru el. Înainte de FOTE l-am trimis inclusiv într-un stagiu de pregătire în Coreea de Sud, care e cea mai tare din lume la short-track".

Oficialii COSR au ţinut să dea şi "o veste bună pentru Emil Imre": medaliile obţinute de acesta la FOTE 2013 vor fi recompensate de către COSR cu un "premiu excepţional" de 5.000 de euro, antrenoarea lui urmând să primească şi ea un premiu de 3000 de euro. "Asta pe lângă cei 3.600 de lei pe care sportivul îi va primi ca premiu de la stat, 2.200 de lei pentru medalia de aur şi 1.400 de lei pentru cea de argint. Aşa că o să poată să-şi cumpere câte perechi de patine doreşte!", a adăugat Ion Dobrescu.

La Mondiale cu ... autocarul, două zile şi două nopţi

Până când îi vor intra însă banii în cont, Emil Imre a plecat la în Polonia, la Varşovia, unde săptămâna viitoare va participa la Campionatul Mondial de short-track pentru juniori, tot cu singura pereche de patine pe care o are.

Şi asta nu e tot: din motive cunoscute doar de şefii Federaţiei Române de Patinaj, sportivul şi antrenoarea lui nu fac deplasarea cu avionul, ci cu un autocar al unei firme de transport internaţional, într-o călătorie care va dura două zile şi două nopţi!

"Este tot treaba celor de la federaţie, în loc să se tot răfuiască între ei, ar face mai bine să se ocupe cum trebuie de aceşti copii, care sunt o mină de aur pentru patinajul românesc!", a reacţionat Ion Dobrescu la auzul acestei veşti.

"Dacă Emil Imre se întoarce cu o medalie sau mai multe de la Mondiale, va mai primi încă 5000 de euro de la COSR, pe lângă cele 5000 de euro pentru performanţele de la FOTE, indiferent de culoarea medaliilor!", a afirmat preşedintele COSR, Octavian Morariu.

La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat pentru gândul că Emil Imre va fi transferat de la clubul CSS Miercurea Ciuc la Corona Braşov, aflat în administrarea municipalităţii de sub Tâmpa, astfel încât tânărul patinator va avea "cele mai bune condiţii pentru antrenamente, urmând să continue liceul în Braşov şi să facă facultatea tot în municipiu".

Federaţia Română de Patinaj: Emil Imre are două perechi de patine

Contactat de gândul, preşedintele Federaţiei Române de Patinaj (FRP) a declarat că Emil Imre are două perechi de patine, nu o singură pereche cum afirmă. "Câteodată copiii mai deformează, nu este adevărat că are o singură pereche de patine. De fapt are două perechi, una făcută pe comandă şi una cumpărată acum aproape un an de la cel mai bun producător, că spunea că cealaltă îl jenează. Nu trebuia să cerem ajutor financiar de la COSR, pentru că Emil Imre şi colegii lui au primit tot ce au avut nevoie şi tot ce au cerut. Ne-am descurcat cu bugetul Federaţiei", a declarat Adrian Ciobanu, preşedintele Federaţiei Române de Patinaj.

În ce priveşte deplasarea la Mondialele din Polonia, Adrian Ciobanu a precizat: "Nici vorbă să meargă cu un autocar de firmă de transport. Au plecat cu microbuzul federaţiei, au cazare pe drum, în Ungaria, şi în niciun caz nu vor face două zile şi două nopţi, pentru că sunt doar 1.200 de kilometri. Şi, în plus, pentru noi Mondialele de anul ăsta sunt un obiectiv intermediar. Obiectivul principal anul acesta a fost FOTE".

Referitor la afirmaţiile lui Ion Dobrescu referitoare la disputele din cadrul FRP, preşedintele Federaţiei Române de Patinaj recunoaşte că "este adevărat", dar menţionează că răfuiala nu îi aparţine lui. "Eu nu mă răfuiesc cu nimeni, sunt cei doi vicepreşedinţi care sunt împotriva performanţei, atâta tot".

Citește și: