Cristian ANDREI
6158 vizualizări 28 iul 2011

Unii îşi aşteaptă moartea cu coşciugul şi crucea în mijlocul camerei. Alţii îşi bagă adânc acul în venă fără a se gândi că sunt mai aproape de cruce şi sicriu decât bătrâna de care râd. Pe Aleea Livezilor din ghetoul Ferentari, copiii cresc printre seringi, gunoaie, scandaluri şi bătăi. Nu sunt însă mai puţin talentaţi decât cei care au auzit cuvântul "ghetou" doar în filme.

"Ce cauţi domnule acolo?", mă întreabă taximetristul când îi spun că vreau să ajung pe Aleea Livezilor. În fiecare zi în ghetoul din Ferentari seringile morţii fac legea. Miercuri au luat pauză pentru câteva ore. Ambasada Marii Britanii şi Policy Center for Roma and Minorities, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, au făcut posibil ca pe Aleea Livezilor copiii să fie actori, fotbalişti, baschetbalişti, boxeuri şi dansatori. La "Olimpiada din Ferentari", cei mici au fost lăsaţi să arate că şi ei pot fi în centrul atenţiei, că şi ei au talent. În rolul de îndrumători au fost campionul mondial la box Marian Simion, naistul Marian Drăghici, atletele Violeta Beclea şi Ionela Târlea.

"Sunt mama împăratului"

Lumea se adună buluc, ca într-un sătuc unde s-a oprit pentru câteva zile circul pe islaz. O mamă bucuroasă mă trage de mână şi îmi spune că ea este "mama Împăratului şi a Împărătesei". Piesa de teatru tocmai se terminase în aplauzele mulţimii.

La câţiva metri mai încolo, pe un teren improvizat în faţa a două scări de bloc, ambasadorul Marii Britanii, Damian Drăghici şi Marian Simion provoacă băieţii la un meci de fotbal.

Ambasadorul se zbate, aleargă mult, cade, se ridică. Drăghici stă în poartă, Simion este atacant. În jurul terenului, sunt atâtea feţe dubioase, încât o razie a poliţiei ar lăsa meciul fără spectatori.

"Sunt mai tare decât MAFIA"

Show-ul îl fac însă pe scenă dansatorii. Împărţiţi în două grupe, toţi încearcă să-şi impresioneze familia, prietenii, dar şi juriul că merită să rămână în concurs. Se dansează în stil eliminatoriu. Din fiecare grupă, câte un dansator face un pas în faţă şi încearcă să arate că este cel mai bun. La finalul rundei, juriul decide cine rămâne şi cine părăseşte scena.

Melodiile lui Beyonce şi ale Rihannei încing atmosfera. Un băiat plăpând, negricios, îmbrăcat cu un tricou alb, cu câteva numere mai mare, este mare câştigător. El a ajuns vedetă pentru o zi.

Nu puteau lipsi manelele. "Sunt mai tare, sunt mai tare decât Mafia / Fac legea ca în Sicilia/ Eu sunt naşul tuturor/ M-am născut să fiu învingător", cântă o fată, acompaniată de un băiat la tobe.

"Poate va ieşi un campion de aici"

Fostul campion mondial, Marian Simion, încearcă un demonstrativ pe scenă. Probabil, sunt mulţi în public care ar vrea să-şi încerce pumnul pe un fost campion. "Este uşor să-i aduci la sală, mai greu este să-i păstrezi acolo", ne spune Simion. Cu toate acestea este optimist. "Poate unul dintre cei de aici va ajunge campion", se uită el la piticii adunaţi pentru a învăţa cum stă treaba cu mănuşile de box.

Vanghelie a lipsit de la Olimpiadă

Chiar dacă prezenţa lui Marian Vanghelie era anunţată, primarul Sectorului 5 nu a mai ajuns la eveniment. "Nu s-a simţit bine", a fost scuza oficială. Alţii spun că nu mai este aşa iubit în ghetou cum era în urmă cu câţiva ani. O doamnă vociferează de zor împotriva primarului pentru că nu le-a rezolvat problemele.

Olimpiada din Ferentari a durat patru ore. După care pe Aleea Livezilor, spiritul olimpic a murit. Copiii au rămas însă cu amintirea că, pentru o zi, ei au fost vedetele străzii.

Citește și: