Gandul.info
Ioana NICOLESCU
922 vizualizări 15 apr 2011

Cu trei ani în urmă, coregrafa Angela Şuiu a plecat în Argentinapentru a învăţa adevăratul tango argentinian. A trăit un an laBuenos Aires, iar de acolo a început o călătorie fabuloasă prinAmerica Latină, care a durat patru luni.

Cu un rucsac în spate şi două schimburi de haine, românca,născută în Republica Moldova, a parcurs mii de kilometri. A mers pejos sau cu autocarele locale, a trecut prin jungla amazoniană, aurcat pe munte până la Machu Picchu, a vizitat Cuba şi a traversatdeşerturi. De fiecare dată când ajungea într-un oraş, le scriamailuri prietenilor ei din România, cărora le relata în detaliudespre culturile, locurile şi oamenii pe care îi întâlnea în drumulei. Angela Şuiu, care fost campioana României la dans sportiv în1995, şi-a povestit pentru gândul călătoriile înBrazilia, Mexic, Insulele Galapagos, Columbia, Chile, Peru,Argentina, Bolivia - marea majoritate a ţărilor Americii Latine.Angela a pornit la drum din Argentina, unde a văzut impresionantacascadă Iguazu şi Parcul Naţional Talampaya, unul dintre cele maiimportante situri paleontologice din lume.

Angela în nordul Argentinei

Angela a cheltuit aproximativ 1.000 de euro (1.500 de dolari) pelună în călătorii, bani în care au intrat şi zborurile cu avionulîntre diferitele state vizitate. Ţara cea mai ieftină este Bolivia,urmată de Peru şi Columbia, iar cea mai scumpă este Brazilia,susţine coregrafa.


Bolivia: Ţara liliputanilor care mestecă frunze decoca

Pentru a ajunge din Argentina în Bolivia, Angela a fost nevoităsă schimbe mai multe autobuze şi a parcurs 6.000 de kilometri în 10zile. Graniţa a traversat-o pe jos: "Pe lângă noialergau ca într-un furnicar oameni mici, îmbrăcaţi în haine viucolorate (costumele lor tradiţionale). În spate, cărau, în niştepături vopsite în culori ţipătoare, fructe şi legume aduse dinArgentina. Din Bolivia plecau cu mărfuri pe care le vindeau dincolode graniţă. Era un du-te-vino continuu, vameşii încercausă-i prindă ca pe iepuri. Cum am trecut de graniţă,am avut impresia că am păşit în ţara liliputanilor, femeileîmi ajungeau până la piept şi bărbaţii până la bărbie,toţi au pielea închisă, iar părul şi ochii sunt negri", spuneAngela.

Femei din Bolivia

A călătorit cu autobuze de ţară "prin care fluiera vântul şicare îţi zgâlţâiau creierii" şi a văzut în jur o sărăcie cruntă -sate de cinci-şase căsuţe de lut, în care oamenii nu aveau nimic.Femeile îşi spălau rufele într-un râu aflat la kilometri distanţă.Când ajungea într-o localitate, Angela cumpăra fructe la bucată şimânca din mers. Apa şi lichidele se vindeau în pungi de plastic, pecare oamenii le rupeau cu dinţii ca să poată bea. 80% dinpopulaţia din nordul Argentinei şi din Bolivia mestecă o plantăcare se numeşte coca. "Toţi umblă cu un cocoloş decoca în gură şi au dinţii verzi". Până şi farmaciştii lerecomandau oamenilor să mestece frunze de coca. Atunci când Angelaa ajuns la o farmacie, vânzătoarea i-a recomandat frunze de coca"pentru digestie".

Vânzătoare în stradă

În oraşe, n-a văzut semafoare la intersecţii şi nici zebrepentru pietoni. Şoferii erau grăbiţi şi nu respectau regulile decirculaţie, a remarcat coregrafa.

Peru: Ca să vizitezi Machu Picchu ai nevoie de condiţiefizică

Vechiul oraş incaş Machu Picchu este situat la o înălţime de2.400 de metri, între patru munţi. A fost considerat un lăcaşsfânt, însă, după cucerirea Americii Latine de către europeni,oraşul a fost abandonat şi găsit de arheologi acum 100 de ani.Pentru că nu a fost descoperit de spanioli în secolul al XVI-lea,oraşul a supravieţuit intact.

Coada de la bilete

"În fiecare dimineaţă sunt puse la vânzare doar 400 debilete pentru muntele Huayna Picchu, care este lângă Macchu Picchuşi îţi permite să vezi oraşul ca din elicopter. De aceea,mulţi oameni preferă să urce muntele noaptea pentru a ajunge lacoadă dimineaţa la primele raze ale soarelui. Trebuie să aicondiţie fizică pentru a vizita oraşul. Sunt foarte multe trepte,suişuri şi coborâşuri", spune Angela Şuiu.


Cuba, ţara în care este ilegal să stai în gazdă. "Dacă teprind, te arestează"

"Când am pornit în această călătorie, Cuba a fost ţara care mi-astârnit cea mai mare curiozitate şi singura pentru care aveamnevoie de viză. Nu ştiam la ce să mă aştept, turiştii care au fostacolo vorbeau foarte frumos de Cuba şi eram tare curioasă cum aratăaceastă ţară comunistă", îşi aminteşte ea.

Hotelurile în Cuba sunt scumpe, iar bugetul Angelei era mic. Aşacă a fost nevoită să stea o noapte în apartamentul mizer al uneibătrâne, clandestin. "În Cuba este ilegal să stai în gazdă,dacă te prind, te arestează. M-am dus la o adresă pe caream obţinut-o de la cineva din Argentina. Am sunat la uşă şi mi-adeschis o negresă bătrână, de peste 80 de ani. I-am spus cine suntşi ce vreau, iar ea m-a primit în apartamentul ei umil care miroseaa sărăcie cruntă". Condiţiile în care locuia femeia eraudeplorabile. "Bătrâna mi-a arătat baia, care, după spusele ei, eraexcelentă, dar când am văzut-o şi am mirosit-o... apă curentă nuavea. Cu ajutorul unei căni şi a unei găleţi am încercat să măspăl, dar nu m-am simţit mai curată.Oglinda era atât de murdarăîncât abia puteai să vezi ceva în ea. Până şi aşternuturile eraumurdare".

Bătrâna i-a povestit cum stau lucrurile în ţara lor. Se plângeacă oamenii duc o viaţă mizerabilă, că are o pensie de cinci dolaripe lună şi că este nevoită să închirieze una din cele două camereale apartamentului pentru cei care vin din ţările Americii Latine.Asta este singura posibilitate pe care o are ca să supravieţuiascăîn ţara comunistă în care un kilogram de carne costă şasedolari.

Havana, capitala Cubei

Toţi au acces gratuit la învăţământ, şcoala este obligatorie şioricine poate termina o facultate, dar la ce serveşte, cândsalariile sunt între 20-37 de dolari pe lună şi asta numai dupămulţi ani de experienţă?

Copii care se joacă în stradă

Bătrâna i-a oferit Angelei o conservă pe care oobţinuse cu greu. "În ea se aflau doar doi peştişoriamărâţi... am înghiţit în gol şi am adormit flămândă". Adoua zi când a plecat, i-a lăsat bătrânei nişte bani - "i se citeaîn ochi bucuria că va putea să-şi ia ceva de mâncare ". Deşisăracă, gazda ei era mulţumită pentru acoperişul de deasupracapului şi că a crescut cinci copii care sunt săraci, dar nu furăşi nu se prostituează.

Prostituţia este foarte răspândită în Cuba. Angela a auzitpovestea unui taximetrist a cărui soţie era prostituată. Cei doiaveau copii pe care femeia îi îngrijea în timpul zilei. Searatârziu, soţul ei o ducea cu maşina la hotel unde femeia îşi"vizita" clenţii. El o aştepta până când se termina întâlnirea şiapoi se întorceau împreună acasă la copii cu ceva dolari în plus.Astfel de situaţii sunt destul de întâlnite în Cuba, spune ea.

"Turiştii se duc în Cuba pentru a se distra, pentru prostituate.Restaurantele sunt pline de mâncare, dar cubanezii nu au ce mânca,magazinele sunt goale. Ca turist, nu vezi Cuba cea adevărată. Afost cea mai tristă ţară pe care am vizitat-o. Toată lumea aşteaptăsă se întâmple ceva, parcă sunt sedaţi. Nu cred că sistemul va maiţine mult, oamenii au impresia că ţara le-a murit de mult. Ceva osă se întâmple în curând", crede coregrafa.

Cel mai periculos moment. Cum era Angela să se înece înArgentina

Cel mai periculos moment al călătoriei s-a petrecut chiar laînceputul ei, în Argentina. Autocarul în care se afla s-aîmpotmolit într-un râu. Turiştii au încercat să elibereze maşinadin apă mutând pietre ca să devieze râul, dar nu au reuşit.Localnicii stăteau pe margine şi priveau liniştiţi la eforturilelor. Un argentinian i-a dus pe turişti într-un sat din apropiereunde au înnoptat.

A doua zi la patru dimineaţa, Angela şi un alt turist auîncercat să traverseze râul înapoi prin întuneric ca să prindăautobuzul care i-ar fi dus la cel mai apropiat oraş. Noapteaplouase iar râul era învolburat şi afară era întuneric. Cei doi aumers prin râu împotriva curentului timp de o oră pentru că apamăturase drumul. Erau cât pe ce să fie luaţi de ape, dar au reuşitsă se ghideze către celălalt mal după o luminiţă care s-a dovedit afi de la telefonul mobil al unui localnic. Acesta i-a dus până laşosea şi apoi şi-a văzut de drumul lui. Autobuzul nu venea, iar ceidoi erau uzi leoarcă şi tremurau necontrolat. Angela şi-a dat seamacă, dacă rămân să aştepte, vor muri de frig, astfel că au mers 50de kilometri pe jos coborând din munţi până au ajuns la cel maiapropiat oraş.

Citește și: