2866 vizualizări 7 apr 2010

Abia când s-a trezit în plin câmp, în limuzină şi cu unbodyguard după el, şi-a dat seama că nu-i de glumă. S-a întâmplatcă peisagistul Alexandru Gheorghe, om la 25 de ani şi bobocîntr-ale meseriei, tocmai fusese sunat de un bogătaş, să-i facă ogrădină frumoasă pentru vila lui din mijlocul pustiului.Bodyguardul i-l dăduse că aşa se obişnuia la ei în familie, nu semerge nicăieri neînsoţit. Când clientul a mai deschis şiportbagajul, să se laude cu colecţia lui de săbii, peisagistul arealizat că, de fapt, şi-a ales o meserie chiar periculoasă. După ovreme, a ajuns să se obişnuiască cu astfel de clienţi, atunci cânda înţeles că mulţi dintre ei învârt te miri ce afaceri crescutepeste noapte, se plimbă numai cu maşini de superlux, ori au maniasă-şi decoreze pereţii cu capetele animalelor vânate prinpădure.

Alexandru îşi face reclamă pe internet ţinând vreo zecebloguri

Genul ăsta de clienţi au căsoaie de inspiraţie"americano-turcească" de sute de metri pătraţi, dar asta tot nu leajunge. Într-o bună zi descoperă că parcă ar mai lipsi ceva. Sigur,o grădină maare! Astfel, unii îl sună pe Alexandru şi îi comandăscurt, ca la restaurant: "Aş vrea şi eu vreo zece mesteceni, niştemagnolii, o fântână arteziană şi câteva băncuţe". De fiecare dată,tânărul le răspunde că pentru asta nu e nevoie să ia peisagist.Merge şi un muncitor necalificat. Fiindcă, ne explică el, "după ceo realizez, grădina ta nu mai este a ta, ci e a mea. Este o formăde artă. De multe ori mă întorc să văd cum a evoluat o grădină şila un an după ce am făcut-o, chiar şi neinvitat". Asta este, defapt, esenţa faptului de a fi peisagist. Meseria asta nici măcar nuexistă în nomenclator, iar în România oricum, sunt foarte puţinispecialişti, iar facultăţi de profil, numai câteva. Cine vreagrădină, preferă să angajeze un peisagist independent decât ofirmă. E mai ieftin. Inginerul Alexandru îşi face reclamă peinternet; ţine, pentru asta, vreo zece bloguri. Oricum, în patruani de carieră a amenajat zeci de grădini, din case particulare saudin cartiere rezidenţiale. Ba a făcut şi designul noilor băncuţedin Herăstrău, cele cu spătar din fier dantelat, admirate de toatălumea. Sau, floricelele de pe capacele de canal aşezate pestrăduţele vechi din zona istorică a Capitalei.

Grădină de lux cu vedere la show-room printre găurelelede la gard

Cea mai scumpă şi mai frumoasă grădină pe care a făcut-o i-acostat pe proprietari 200.000 de euro. Are 2.500 de metri pătraţi,piscină de 70.000 de euro, sisteme de irigaţii moderne, de 10.000de euro, plante de încă 20.000 de euro şi o fântână de vis. Este,de fapt, un glob din sticlă pe care curge apa, aşezat pe un socludin mozaic, înalt de câţiva metri. Sub glob a pus nişte spoturicare împrăştie frumos lumina. Iar sticla o reflectă atât de bine,încât o parte din casă apare scăldată în lumină, noaptea. Gardul,lung de 30 de metri şi înalt de doi metri jumate, este sculptat şiîncărcat cu vegetaţie din loc în loc, iar pe spate e decorat cuteracotă arsă, în mai multe culori. Teracota nu absoarbe lumina, cio reflectă. "Din fericire, casa mi-a fost dată la roşu şi am adus-ospre acelaşi stil cu grădina. Sunt, de fapt, două case. Aparţinunui arhitect şi unui artist plastic. Din zece oameni care trec pestradă, opt se opresc să fotografieze gardul şi grădina", ne spunetânărul. Undeva, prin grădină, a mai gândit un beci în formă demelc. Dar proprietarii au mai avut şi un vis: să li se vadă maşinadin stradă. Aşa că Alexandru a gândit şi un mic show-room îngrădină, care să se vadă bine prin găurelele de la gard. Ca plante,a pus din cele autohtone şi... ruderale. Din acelea care cresc pemarginea drumului, adică. "Ciulinele albastru, de pildă. Artagefoarte mult albinele, ele la rândul lor atrag păsările şi deja aiun ecosistem întreg acolo", zice peisagistul.

Mai ieftin: consultanţa de peisagistică pe e-mail, lajumătate de preţ

A amenajat grădini şi pe balcon. A făcut una cocoţată pe laetajul 11, pe o terasă de 90 de metri pătraţi. Toată treaba i-acostat pe proprietari 12.000 de euro, cu tot cu materiale şi cumână de lucru. "Am pus graminee, stuf, iarbă, foarte uşoare. Apoi,un lemn de tec exotic pe toată suprafaţa, zona de lounge şi cea deluat masa". Dar cea mai mică amenajată până acum a fost nu peterasă, ci la sol: "El, director de firmă, avea doi copii micicare, când se jucau în curte, dădeau cu capul de asfalt. Casa şigrădina stăteau pe o fostă platformă industrială, numai betonulavea jumate de metru grosime. Printr-un sistem de drenaj cu pământam reuşit să punem gazon şi o mică fântâniţă. I-am sugeratproprietarului să pună şi o piscină sus pe garaj. Acum, copiii sejoacă în iarbă".

O grădină mai mare, de 600 de metri pătraţi, a costat 3.500 deeuro, cu totul. A făcut-o pentru un cuplu tânăr, într-un aşa-zis"stil familial", cu câteva deluşoare, iaz, mesteceni, magnolii,plopi, sălcii creţe şi umbrar. E, de fapt, un soi de chioşc undepoţi să aţipeşti sau să te tolăneşti să citeşti o carte. Umbrarulare nişte pânze elegante care ţin departe ţânţarii. Peisagistul dăconsultanţă şi pe internet; aşa, îl plăteşti cam la jumătate."Nişte clienţi din Maramureş cu grădină mică mi-au trimis pe e-mailplanul curţii, eu le-am spus ce să fotografieze şi din ce unghiuri,apoi am vorbit ce funcţiuni ar vrea să aibă în grădină - terasă,grill, peluză, fântână, spaţiu de joacă, iaz sau altele, ce plantear fi potrivite, pe unde s-ar aşeza şi cum", explică tânărul.

Românii n-au chef de fagi sau ulmi, vor bolţi de kiwi şiarbori de mătase

Cine vrea o grădină frumoasă plăteşte între un euro şi 10 europe metru pătrat numai pentru proiect, iar pentru amenajare - între10 şi 50 de euro, cu tot cu materiale, specialist şi muncitori. Deregulă, grădinile mici sunt şi cele mai scumpe. Din preţul final,peisagistului îi rămân între 10 şi 30%.

Acum sunt la modă plantele orientale sau exotice: bolţile dekiwi în loc de cele din viţă-de-vie, glicina şi arborele de mătase.Degeaba se chinuie peisagistul să le explice clienţilor săi că arda excelent şi fagii, ulmii, stejarii sau carpenii. Ăştia trebuiesăpaţi şi udaţi mult până cresc. Or, acum, a apărut gazonul de tiprulou. Se creşte şi apoi se vinde astfel încât, atunci când îlîntinzi pe pământ, desfăşurat ca un covor, se lipeşte şi rămâne fixca şi cum ar fi crescut acolo dintotdeauna. Ocupaţilor le placecă-l primesc gata verde şi crescut. Numai că valorează cam încă odată preţul terenului, în medie 10 euro metrul pătrat. Dar cicăface toţi banii, că-i scapă de corvoada tunsului sau audatului.

Citește și: