3027 vizualizări 7 apr 2010

Abia când s-a trezit în plin câmp, în limuzină şi cu un bodyguard după el, şi-a dat seama că nu-i de glumă. S-a întâmplat că peisagistul Alexandru Gheorghe, om la 25 de ani şi boboc într-ale meseriei, tocmai fusese sunat de un bogătaş, să-i facă o grădină frumoasă pentru vila lui din mijlocul pustiului. Bodyguardul i-l dăduse că aşa se obişnuia la ei în familie, nu se merge nicăieri neînsoţit. Când clientul a mai deschis şi portbagajul, să se laude cu colecţia lui de săbii, peisagistul a realizat că, de fapt, şi-a ales o meserie chiar periculoasă. După o vreme, a ajuns să se obişnuiască cu astfel de clienţi, atunci când a înţeles că mulţi dintre ei învârt te miri ce afaceri crescute peste noapte, se plimbă numai cu maşini de superlux, ori au mania să-şi decoreze pereţii cu capetele animalelor vânate prin pădure.

Alexandru îşi face reclamă pe internet ţinând vreo zece bloguri

Genul ăsta de clienţi au căsoaie de inspiraţie "americano-turcească" de sute de metri pătraţi, dar asta tot nu le ajunge. Într-o bună zi descoperă că parcă ar mai lipsi ceva. Sigur, o grădină maare! Astfel, unii îl sună pe Alexandru şi îi comandă scurt, ca la restaurant: "Aş vrea şi eu vreo zece mesteceni, nişte magnolii, o fântână arteziană şi câteva băncuţe". De fiecare dată, tânărul le răspunde că pentru asta nu e nevoie să ia peisagist. Merge şi un muncitor necalificat. Fiindcă, ne explică el, "după ce o realizez, grădina ta nu mai este a ta, ci e a mea. Este o formă de artă. De multe ori mă întorc să văd cum a evoluat o grădină şi la un an după ce am făcut-o, chiar şi neinvitat". Asta este, de fapt, esenţa faptului de a fi peisagist. Meseria asta nici măcar nu există în nomenclator, iar în România oricum, sunt foarte puţini specialişti, iar facultăţi de profil, numai câteva. Cine vrea grădină, preferă să angajeze un peisagist independent decât o firmă. E mai ieftin. Inginerul Alexandru îşi face reclamă pe internet; ţine, pentru asta, vreo zece bloguri. Oricum, în patru ani de carieră a amenajat zeci de grădini, din case particulare sau din cartiere rezidenţiale. Ba a făcut şi designul noilor băncuţe din Herăstrău, cele cu spătar din fier dantelat, admirate de toată lumea. Sau, floricelele de pe capacele de canal aşezate pe străduţele vechi din zona istorică a Capitalei.

Grădină de lux cu vedere la show-room printre găurelele de la gard

Cea mai scumpă şi mai frumoasă grădină pe care a făcut-o i-a costat pe proprietari 200.000 de euro. Are 2.500 de metri pătraţi, piscină de 70.000 de euro, sisteme de irigaţii moderne, de 10.000 de euro, plante de încă 20.000 de euro şi o fântână de vis. Este, de fapt, un glob din sticlă pe care curge apa, aşezat pe un soclu din mozaic, înalt de câţiva metri. Sub glob a pus nişte spoturi care împrăştie frumos lumina. Iar sticla o reflectă atât de bine, încât o parte din casă apare scăldată în lumină, noaptea. Gardul, lung de 30 de metri şi înalt de doi metri jumate, este sculptat şi încărcat cu vegetaţie din loc în loc, iar pe spate e decorat cu teracotă arsă, în mai multe culori. Teracota nu absoarbe lumina, ci o reflectă. "Din fericire, casa mi-a fost dată la roşu şi am adus-o spre acelaşi stil cu grădina. Sunt, de fapt, două case. Aparţin unui arhitect şi unui artist plastic. Din zece oameni care trec pe stradă, opt se opresc să fotografieze gardul şi grădina", ne spune tânărul. Undeva, prin grădină, a mai gândit un beci în formă de melc. Dar proprietarii au mai avut şi un vis: să li se vadă maşina din stradă. Aşa că Alexandru a gândit şi un mic show-room în grădină, care să se vadă bine prin găurelele de la gard. Ca plante, a pus din cele autohtone şi... ruderale. Din acelea care cresc pe marginea drumului, adică. "Ciulinele albastru, de pildă. Artage foarte mult albinele, ele la rândul lor atrag păsările şi deja ai un ecosistem întreg acolo", zice peisagistul.

Mai ieftin: consultanţa de peisagistică pe e-mail, la jumătate de preţ

A amenajat grădini şi pe balcon. A făcut una cocoţată pe la etajul 11, pe o terasă de 90 de metri pătraţi. Toată treaba i-a costat pe proprietari 12.000 de euro, cu tot cu materiale şi cu mână de lucru. "Am pus graminee, stuf, iarbă, foarte uşoare. Apoi, un lemn de tec exotic pe toată suprafaţa, zona de lounge şi cea de luat masa". Dar cea mai mică amenajată până acum a fost nu pe terasă, ci la sol: "El, director de firmă, avea doi copii mici care, când se jucau în curte, dădeau cu capul de asfalt. Casa şi grădina stăteau pe o fostă platformă industrială, numai betonul avea jumate de metru grosime. Printr-un sistem de drenaj cu pământ am reuşit să punem gazon şi o mică fântâniţă. I-am sugerat proprietarului să pună şi o piscină sus pe garaj. Acum, copiii se joacă în iarbă".

O grădină mai mare, de 600 de metri pătraţi, a costat 3.500 de euro, cu totul. A făcut-o pentru un cuplu tânăr, într-un aşa-zis "stil familial", cu câteva deluşoare, iaz, mesteceni, magnolii, plopi, sălcii creţe şi umbrar. E, de fapt, un soi de chioşc unde poţi să aţipeşti sau să te tolăneşti să citeşti o carte. Umbrarul are nişte pânze elegante care ţin departe ţânţarii. Peisagistul dă consultanţă şi pe internet; aşa, îl plăteşti cam la jumătate. "Nişte clienţi din Maramureş cu grădină mică mi-au trimis pe e-mail planul curţii, eu le-am spus ce să fotografieze şi din ce unghiuri, apoi am vorbit ce funcţiuni ar vrea să aibă în grădină - terasă, grill, peluză, fântână, spaţiu de joacă, iaz sau altele, ce plante ar fi potrivite, pe unde s-ar aşeza şi cum", explică tânărul.

Românii n-au chef de fagi sau ulmi, vor bolţi de kiwi şi arbori de mătase

Cine vrea o grădină frumoasă plăteşte între un euro şi 10 euro pe metru pătrat numai pentru proiect, iar pentru amenajare - între 10 şi 50 de euro, cu tot cu materiale, specialist şi muncitori. De regulă, grădinile mici sunt şi cele mai scumpe. Din preţul final, peisagistului îi rămân între 10 şi 30%.

Acum sunt la modă plantele orientale sau exotice: bolţile de kiwi în loc de cele din viţă-de-vie, glicina şi arborele de mătase. Degeaba se chinuie peisagistul să le explice clienţilor săi că ar da excelent şi fagii, ulmii, stejarii sau carpenii. Ăştia trebuie săpaţi şi udaţi mult până cresc. Or, acum, a apărut gazonul de tip rulou. Se creşte şi apoi se vinde astfel încât, atunci când îl întinzi pe pământ, desfăşurat ca un covor, se lipeşte şi rămâne fix ca şi cum ar fi crescut acolo dintotdeauna. Ocupaţilor le place că-l primesc gata verde şi crescut. Numai că valorează cam încă o dată preţul terenului, în medie 10 euro metrul pătrat. Dar cică face toţi banii, că-i scapă de corvoada tunsului sau a udatului.

Citește și: