Diana MARCU
2897 vizualizări 14 apr 2012

Larisa are 2 ani şi 6 luni, coloana strâmbă şi dacă nu va fi operată anul acesta riscă să facă blocaj renal şi să paralizeze. Iar părinţii ei, Alexandra şi Florentin Sporea, şi-au pus încrederea şi toate resursele de care dispun într-o speranţă: că, într-o zi, Larisa lor ar putea fi bine. Că ar putea fi dreaptă.

Acum are scolioză toraco-lombară congenitală, o boală a coloanei vertebrale. Practic, fetiţa are spatele strâmb, umărul drept mai proeminent decât stângul, iar corpul înclinat într-o parte. Ca să meargă, Larisa păşeşte atent împingându-şi pieptul firav înainte şi îşi forţează picioarele să o asculte şi să o ducă acolo unde îşi doreşte. Merge şchiopătat, iar de alergat copila nu poate să alerge. A încercat de câteva ori şi a căzut. Ba chiar şi-a rupt piciorul. Avea un an şi trei luni când s-a întâmplat, iar alte două a stat cu el în ghips.

Copilul şi-a petrecut primele luni din viaţă într-o carapace din gips

Un chin, aşa cum e întreaga viaţă a Larisei de până acum. "Încă de la naştere, Larisa a trebuit să se chinuie", mărturiseşte pentru gândul mama copilei, "dar cu voia lui Dumnezeu le-am vindecat. Însă problema ei cea mai mare este coloana deformată", spune femeia rememorând calvarul prin care fetiţa ei a trecut.

De când bebeluşul lor avea doar trei săptămâni, soţii Sporea au trăit prin spitale, atunci când nu făceau naveta între Petroşani, oraşul în care locuiesc şi Timişoara, la clinica "Louis Ţurcanu", unde fetiţa lor se afla în evidenţa secţiei de ortopedie. "Aici ne-au făcut un pătuţ special din gips care îi era ataşat de spate. Ea stătea legată fedeleş, ca să nu se mişte. La fiecare două luni, acest pătuţ trebuia schimbat", îşi aminteşte femeia.

Când copilul lor a împlinit 9 luni, Alexandra şi Florentin Sporea au rămas din nou fără speranţă. Medicul care o îngrijea pe Larisa, "prinţesa mea de fată", cum îşi numeşte femeia puiul de om, a murit. Abia în urmă cu un an, tinerii părinţi au reînceput să spere, atunci când au ajuns la Bucureşti, la Spitalul pentru Copii "Marie Curie".

Un diagnostic prea dur pentru un copil atât de mic

"Aici ne-a preluat şi s-a ocupat de cazul nostru domnul profesor Gheorghe Burnei. Ne-a făcut internarea şi, pe parcursul a două săptămâni, am făcut analize, radiografii şi tot ce trebuia ca să primim un diagnostic corect", povesteşte Alexandra Sporea.

Femeia foloseşte pluralul pentru că, mai bine ca nimeni altcineva, ea a trăit şi trăieşte alături de fiica ei orice încercare. "De când s-a născut, nu-mi amintesc ca Larisa să fi dormit mai mult de două-trei ore pe noapte. Se tânguie mereu, doarme pe braţul meu şi suspină. Cu cine am mai vorbit, mi-au spus că o doare coloana", spune mama. Face o pauză mare, ca atunci când înghiţi ceva. Mai mult decât durere.

Sporea recită diagnosticul profesorului Burnei. Îl ştie şi-l are adânc săpat în suflet, în cap şi pe limbă: scolioză toraco-lombară congenitală, cu sindrom hemivertebre T8, T9, T10 şi T11 în unghi de 80 de grade COBB. Lunga înşiruire care nouă, celor normali, nu ne spune nimic, a însemnat pentru părinţii Larisei şi mai multă durere. Şi o speranţă: posibilitatea implantării în coloana fetiţei a unui dspozitiv VEPTR, adus din Elveţia. "Este singura şi unica ei şansă", spune mama Larisei, "dar pentru noi costul dispozitivului - 50.000 de euro - este enorm".

Dacă Larisa nu va suporta intervenţia chirugicală, blocajul renal şi paralizia sunt iminente. "Din cauza deviaţiei coloanei vertebrale, Larisa, un copil de doi ani jumate, poate să facă oricând blocaj renal sau să rămână paralizată. Greutatea corpului ei apasă pe măduva spinării", mai spune mama. "Nu e vorba de estetică, e vorba de viaţă. Multă lume îmi zice că Larisa nu-i dreaptă că aşa a lăsat-o Dumnezeu şi că bine că e sănătoasă. Dar nu e bine. E grav că fetiţa mea paralizează".

Cât costă viaţa unei fetiţe de 2 ani şi jumătate

Alexandra şi Florentin Sporea nu au cum să facă rost de 50.000 de euro. Au mers la bancă să se împrumute, dar salariile lor de vânzătoare, respectiv de laborant, nu sunt suficiente garanţii pentru un credit financiar. Şansa lor? Sprijinul financiar al semenilor. "Ca mamă vă implor să-mi ajutaţi fetiţa, ca să ducă o viaţă normală, nu una urmată de chinuri şi dezamăgiri. Vă implor să întindem o mână Larisei mele şi să întregim ceea ce numai Dumnezeu poate să facă cu fetiţa mea : o minune".

O minune va face şi profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul "Marie Curie", care a declarat pentru gândul că o va opera pe fetiţă în luna iunie. Potrivit medicului, intervenţia necesită o trusă specială, care va ajunge în România în mai sau în iunie. Sunt doar astfel de trei truse la nivel mondial, explică profesorul Burnei, iar clinicile unde se practică astfel de intervenţii la coloană le solicită din vreme, trecându-se practic pe o listă de aşteptare. "Rândul nostru va fi la începutul verii, când Larisa Sporea ar putea fi operată".

Cum o poţi ajuta pe Larisa

Până atunci însă, e esenţial ca părinţii Larisei să achiziţioneze acel dispozitiv VEPTR, ce trebuie comandat în străinătate.

Tot până atunci, Larisa va merge şchiopătând şi va fi dată la o parte, în parc, de copiii mai mari. "Nu ne jucăm cu tine, nu vezi că eşti strâmbă?" Asta aude copila de 2 ani şi jumătate în fiecare zi în parc. Tot asta aud şi părinţii ei, la fel şi bunica. "Noroc că Larisa nu înţelege prea bine. Ea zice doar Nu vlea, ridică din umeri şi merge mai departe", încheie Alexandra Sporea.

Larisa Sporea poate fi ajutată să crească drept dacă se strâng banii necesari achiziţionării dispozitivului VEPTR.

Se pot face donaţii în contul deschs la BCR, pe numele SPOREA ALEXANDRA GABRIELA: RO 02RNCB0165020374310001

Citește și: