Mădălina CHIŢU
9339 vizualizări 10 aug 2015

Când ai scris ultima dată o scrisoare? Sau, când ai primit ultima dată o scrisoare? Este un obicei uitat de mulţi dintre noi. Un obicei care ni se pare demodat. Însă, Loredana Munteanu şi Cristina Dobrescu, două tinere de 27, respectiv 28 de ani, reuşesc chiar să scoată bani din aşa ceva. Concret, au un business din a scrie şi trimite scrisori - Livrez Dragoste.ro.

Totul a început în toamna anului 2013, când Loredana Munteanu se plimba, prin Bucureşti, cu bicicleta. ”Mi-am imaginat cum ar fi să am coşul plin de scrisori, pe care să le pun în cutia de scrisori a unor oameni pe care nu îi cunosc şi cărora să le pot oferi un zâmbet şi o stare de bine”, povesteşte tânăra, care, într-o era în care comunicarea cu persoanele care nu sunt lângă noi se face prin calculator sau prin telefon, încă le trimite scrisori apropiaţilor.

I-a împărtăşit ideea ei Cristinei, care în perioada aia lucra ca economist într-o multinaţională. Avea un job stabil, care îi oferea siguranţa zilei de mâine, dar a renunţat la el pentru a pune pe picioare o afacere care părea mai mult o joacă şi în niciun caz ceva serios, ceva din care se pot scoate bani. ”I-am spus şefului meu că vreau să îmi dau demisia. I-am povestit o mică parte din ceea ce doream noi să facem, iar el mi-a spus că sunt nebună. Iniţial, văzându-mă atât de fericită m-a întrebat dacă sunt îndrăgostită, pentru că din punctul lui de vedere eram cu capul în nori. Totuşi, să renunţ la un job aşa în două săptămâni pentru o incertitudine. I-am spus că nu sunt îndrăgostită şi că îmi doresc să fac ceva pentru mine şi simt că acest lucru mă va ajuta şi mă va dezvolta în alt mod”, îşi aminteşte Cristina.

Cum poţi trimite cuiva o scrisoare prin intermediul serviciului LivrezDragoste.ro

O scrisoare scrisă ca pe timpuri, cu o caligrafie impecapibilă şi pusă într-un plic cu siguliu poate fi metoda sigură de a impresiona pe cineva drag. ”E o comunicare mult mai personală, care pune accent pe emoţie, pe o poveste, pe detalii. În timp ce un mail sau un mesaj virtual îl ştergem sau îl uităm, o scrisoare sigur o vei păstra în cutiuţa aceea specială. Maxim poţi să o pierzi, dar niciodată nu vrei să o arunci", spune Loredana Munteanu.

Dacă nu ai o caligrafie perfectă sau nu ai timp să o scrii, atunci Loredana şi Cristina te pot ajuta. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul Livrez Dragoste.ro. Mai departe selectezi opţiunea ”Scrisoarea ta”. Se va deschide o nouă pagină web, unde va trebui să optezi dacă vrei o scrisoare în plic sau una în sticlă. După ce citeşti din ce material este scrisoarea pe care va fi redat mesajul pe care vrei să îl transmiţi, eşti invitat să scrii scrisoarea în format electronic şi să le-o trimiţi fetelor, care vor prelua textul şi îl vor aşterne pe o foaie, cu o caligrafie impecabilă.

În cazul în care nu ai inspiraţi, fetele de la Livrez Dragoste.ro te pot ajuta, contra cost, să îi transmiţi persoanei dragi mesajul potrivit. La final, va trebui să plăteşti, prin transfer bancar, 30 de lei în cazul în care ai optat pentru o scrisoare în plic cu sigiliu sau 79 de lei dacă vrei ca scrisoarea ta să fie livrată într-o sticlă, care la rândul ei este pusă într-un săculeţ. Pe lângă asta, va trebui să mai achiţi şi o taxă de livrare în valoare de 10 lei dacă eşti din Bucureşti sau 25 de lei dacă eşti din ţară. În cazul în care fetele te-au ajutat să compui scrisoarea atunci va trebui să mai adaugi 30 de lei. Din momentul comenzii şi până la livrarea ei către destinatar durează minim trei zile.  

Au pus afacerea pe picioare cu 1.500 de euro

În timp ce Cristina a renunţat la job pentru a face împreună cu prietena ei o afacere, Loredana avea planuri de a deveni întreprinzător încă de pe băncile facultăţii. A fost susţină inclusiv de părinţii ei, care la început nu prea au avut încredere că dintr-un business din a scrie scrisori poţi face şi bani.

”Mama la început nu a înţeles despre ce e vorba. A crezut în mine şi m-a încurajat să nu lucrez într-o companie multinaţională, îi era teamă ca nu cumva să nu îmi pierd din inspiraţie şi din farmec lucrând până la 7-8 seara – care e programul tipic”, mărturiseşte tânăra. Părinţii ei au fost cei care i-au dat banii de care avea nevoie ca să pună pe picioare această afacere, respectiv 1.500 de euro. 

Astfel, în primăvara anului 2014, Loredana şi Cristina s-au lansat pe piaţă. Nu oricum. În primele trei luni au scris scrisori şi le-au livrat gratuit, numai în Bucureşti, însă. ”Am vrut să testăm dacă ideea noastră prinde. Am avut parteneriate cu mai multe brand-uri locale. Scrisorile au fost livrate cu bicicleta”, a precizat Loredana. Au livrat 2.000 de scrisori. După această perioadă, cele două prietene au lansat şi serviciul de scris scrisori de mână contra cost.

Cele două recunosc că punerea pe picioare a unei afaceri a fost o reală provocare pentru ele, mai ales că au existat şi persoane în jurul lor care nu au crezut că un astfel de business poate avea viitor. În plus, au trebuit să-i convingă pe viitorii clienţi că ideea lor merită toţi banii. Satisfacţia financiară nu a venit de a doua zi. La început au făcut ele toată treaba: preluau comenzile, se ocupau de achiziţionarea consumabilelor, scriau scrisori şi predau produsul finit companiei de livrări. În prezent îşi permit 5-6 colaboratori care scriu şi ei scrisori. Au chiar un buget alocat lunar pentru aceştia, respectiv 3.000 de lei. 

Lunar primesc în medie comenzi de 500 de scrisori, iar majoritatea clienţilor sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Cele mai multe comenzi sunt scrisori de dragoste. Până acum nu au scris nicio scrisoare de despărţire. ”Avem un public ţintă romantico-melancolic, care încearcă să ofere şi altceva, pe lângă un gest drăguţ unei persoane dragi. Cu fiecare scrisoare am constatat că expeditorul îşi pune sufletul pe tavă şi cumva noi suntem martori. E un proces foarte interesant”, spune Cristina.

Primesc comenzi de la români plecaţi în străinătate, care vor să îi surprindă pe cei dragi cu un gest inedit: acela de a primi o scrisoare ca pe timpuri. Comezi primesc şi de la multinaţionale. ”De Crăciun, am scris scrisori pentru angajaţii unei firmei. Şeful vroia să le transmită angajaţilor urările sale printr-o scrisoare în sticlă vintage”, adaugă Loredana.
Au avut şi un contract de colaborare cu Metrorex. ”În perioada 1-8 martie le-am oferit o bucurie călătorilor din metrou. Am luat un tren de metrou, gol, şi am pus pe fiecare scaun câte o scrisoare. Sunt 220 de scaune în acel metrou şi pe fiecare am pus câte o scrisoare. În plic se afla următorul mesajul: ‘Dragă om frumos, zâmbeşte şi ai încredere că o să ai o zi reuşită. Păstrează această scrisoare şi las-o undeva prin oraş, iar cu ajutorul tău un alt om se va bucura. O zi plăcută! Echipa Livrez Dragoste’”, povesteşte Cristina.

Reţeta succesului în afaceri: ”Avem nevoie de bani, dar nu doar asta ar trebui să avem în minte”

La aproape doi ani de când s-au apucat de treabă, afacerea Loredanei şi a Cristinei a ajuns la o cifră de afaceri de aproape 29.500 de lei. Lunar au un profit de peste 4.900 de lei. Salariul lui este de 3.000 de lei fiecare, pentru consumabile alocă în fiecare lună între 3.000 şi 3.500 de lei, iar chiria apartamentului unde îşi desfăşoară le duce la 900 de lei.

Fetele spun că acest business le-a schimbat. Au învăţat că trebuie să se bucure mai mult de oamenii de lângă ele. Lucrează în medie 5-6 ore pe zi şi spun că pentru ele partea financiară nu este primordială în afacerea lor. ”Atunci când faci ce îţi place şi ce îţi aduce ţie bucurie nu contează partea financiară. Ok, avem nevoie de bani pentru ceea ce este zi de zi, dar nu doar asta ar trebui să avem în minte. Când eram la serviciu ştiam că de două ori pe lună primeam salariu fix. Dacă se mărea, ok, dacă nu, nu. Dar, în momentul de faţă nu mai contează aşa de mult partea financiară pentru că eu sufleteşte m-am schimbat foarte mult de atunci. Mă ajută poveştile oamenilor”, spune Cristina.

Pentru tinerii care vor şi ei să devină propriul şef, cele două au şi câte un sfat.

”Să nu se sfiască să îndrăznească, să îşi pună ideea în aplicare. Eu am preferat când am avut o idee bună să nu mă consult cu Google, am preferat să nu îmi caut ideea pe internet să văd în ce măsură s-a făcut una alta. Oamenii tind să pună piedici. Să spună: 'ei nu cred că o să meargă, hei mai fi atent, hei mai aşteaptă, mai vezi'. Când începi o afacere, nu te gândi din prima la bani. Cu toţii avem facturi de plătit, dar e mai important să ai dorinţa de a face ceva şi o să apară şi banii garantat. Dacă ar fi o idee care nu doar aduce bani, dar care îi ajută pe alţii tot eşti câştigat. E un schimb frumos care te încarcă, te reîncarcă şi care îţi dă putere mai departe să oferi un produs de calitate mai bun”, spune Loredana.

”E bine să fii curajos. Să încerci. Mai bine să îţi pară rău că ai încercat decât că nu ai încercat. Acesta este singurul sfat pe care aş putea să îl ofer. Dacă au o idee să o pună în practică, aşa cum am făcut şi noi”, încheie Cristina.

Operator – Cătălin Sanda

Montaj – Karin Frone

Producător - Septimiu Sărăţeanu

Citește și: