Sorina Ionaşc
2571 vizualizări 7 iul 2015

Primăria Bucureşti a anunţat luni, 6 iulie, amplasarea a 20 de corturi menite să vină în ajutorul oamenilor în zilele caniculare. Autorităţile locale, în colaborare cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, au promis apă rece din plin, aer condiţionat pentru cei care trec pragul corturilor şi asistenţă medicală, atunci când canicula pune stăpânire pe Bucureşti. Toate dotările promise există, însă nu prea funcţionează.

În parcul Cişmigiu, chiar vizavi de Primăria Capitalei, puteţi opri pentru un pahar cu apă. Marţi, pe la prânz, nici nu fusese montat cortul cu apă, însă dozatorul de apă deja era folosit de trecători.

“Corturile se amplasează pentru protecţia anti-caniculă, în sprijinul populaţiei, a oamenilor care au probleme din punct de vedere al caniculei. Îi servim cu apă rece, este asistenţă medicală permanentă pe timpul zilei şi eventual, în situaţii de urgenţă, comunicăm şi chemăm să vină salvarea, un prim ajutor”, a spus Constantin Oprea, şef serviciu în cadrul Administraţiei Spitalelor, pentru gândul, chiar în timp ce un grup de muncitor monta cortul la colţul parcului. În acest timp, câţiva trecători se servesc singuri de la dozatorul deja amplasat.

Dacă se termină bidoanele cu apă, nicio problemă, susţine domnul Oprea. “Avem distribuitor, îi sunăm, avem provizii de apă, permanent se actualizează. Dimineaţa se face turul corturilor şi se completează stocul de apă”, ne-a asigurat el.

Domnul Oprea ne-a asigurat că în corturi există aer condiţionat. Ne-a şi arătat aparatul, gata să fie montat şi el. „Absolut orice persoană poate să vină, poate să stea şi în cort, avem şi scaune”, ne spune el, întrebat dacă trecătorii care vor să se răcorească pot poposi în cortul care se anunţă a fi înviorător.

Numai că nici măcar personalul medical sau paznicul nu prea îndrăznesc să intre în cort. Cel puţin nu la cele amplasate în zonele centrale. Înăuntru este atât de cald încât mai bine stai afară, fiind deja pierzător în lupta cu canicula. Noroc de copacul care face umbră, ne-a mărturisit paznicul unui cort de la Universitate.

„Nu prea, avem noroc c-avem copac, stăm şi noi la umbră”, a spus el. Întrebat de ce nu funcţionează aparatul de aer condiţionat, omul ridică din umeri. „Nu merge curent din cauză că s-a întâmplat o defecţiune. Au venit cei de la primărie, au constat şi acum aşteptăm să vină Enel să repare defecţiunea care este”, este explicaţia.

Sfaturile nutriţionistului Mihaela Bilic. Ce trebuie să mâncăm în această perioadă caniculară

La cortul de lângă Colţea nici tensiometrul nu funcţionează. După ce o doamnă a venit să i se ia tensiunea şi i s-a spus că aparatul este stricat, am vrut să facem un test. Tensiometrul este rupt, sistemul de închidere fiind stricat, motiv pentru care ne-am trezit cu o tensiunea de 8, cu mult mai mică decât în realitate.

La fântânile de la Universitate, găsiţi un alt astfel de cort. Dotat cu toate cele promise: aer condiţionat, asistentă, paznic şi apă. Există însă o problemă. Aerul condiţionat a pierdut clar lupta cu căldura. Cum corturile sunt deschise, numărul mare de grade de afară intră şi înăuntru. Diferenţa: lipsa unei mici adieri, ceea ce face ca atmosfera să fie de-a dreptul sufocantă.

La cortul din faţa magazinului Unirea însă, funcţionează totul. Apă rece există, tensiometrele funcţionează perfect, iar personalul care ajută trecătorii să depăşească temperatura ridicată sunt instruiţi ca la carte. Vorbim despre un militar, abia ieşit din tură de la serviciu, şi de un băiat de 18 ani, în prag de admitere la Stomatologie. Amândoi petrec 7-8 ore pe zi ca să-i ajute pe bucureşteni pe bază de voluntariat. „O faci pentru satisfacţia că faci cuiva un bine”, au recunoscut cei doi.

La mijlocul zilei, deja sute de bucureşteni au trecut pe la corturile amplasate în capitală. Bidoane golite şi multe pahare aruncate.

„Nu am apelat niciodată la aceste corturi decât din dorinţa de a mă hidrata”, a spus un domn, după ce a băut un pahar de apă.

Un alt domn abia şi-a început ziua caniculară, aşa că profită de primul pahar de apă. E mai bine acasă, spune el.

„Primul pahar de apă, că am plecat pe la 12 de acasă. Suport, dar transpir. Stau acasă ca să trecem de caniculă”, a spus el.

O altă doamnă e deja la al treilea pahar, în acelaşi cort.

„Este o idee bună, consum apă. Am băut vreo trei pahare, că am avut nişte treabă pe aici. Este o idee bună pentru apă, e bine să stea şi un bodyguard. Restul, nu ştiu dacă e bine să stea şi o doamnă de la Policlinică, săraca şi ea...suferă de căldură. Atâta, apă, în rest...eu beau mai multă apă”, a spus femeia.

Mai multe puncte de prim ajutor şi 20 de corturi medicale anticaniculă vor fi amenajate în Capitală, după ce meteorologii au anunţat temperaturi ridicate în zilele următoare, informează Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Municipalitatea, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale a început amplasarea a 20 de corturi medicale anticaniculă. Acestea vor fi dotate cu aer condiţionat, apă, personal medical, aparatură de specialitate şi toalete ecologice şi vor fi amplasate în zone cu trafic intens din Capitala: Piaţa Victoriei, Piaţa Romană (rond ASE şi la metrou), Piaţa Universităţii ( la Spitalul Colţea şi la Arhitectură), Piaţa Unirii (Magazin Unirea, pe Regina Maria şi în Piaţa 11 iunie), Piaţa Moghioroş, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Cişmigiu (vizavi de sediul PMB), Parcul Carol, Piaţa Roma, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, magazinul Bucur Obor şi la Gara de Nord.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Potrivit avertizărilor emise până în prezent de ANM, judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă marţi, când se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucureştiul şi 32 de judeţe au fost atenţionate cu cod galben, fiind anunţate temperaturi de 35 - 37 de grade şi disconfort termic accentuat.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

Sandu a precizat că judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă şi marţi, şi miercuri, spre deosebire de judeţele din partea de est, şi nu este exclusă posibilitatea ca în aceste judeţe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roşu de caniculă.

"În aceste judeţe trebuie mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni în această parte de sud şi est", a mai spus Sandu.

Totodată, el a atras atenţia că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt ţări sub cod roşu de o săptămână.

"Numai că trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 - 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a mai spus Ion Sandu.

Citește și: