Dan RADU
Magradean Vasile
1201 vizualizări 14 mar 2011

Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşeşti, un proiect al Ministerului Economiei în valoare de 1,029 de miliarde de euro, fără TVA, a primit avizul prealabil privind oportunitatea întocmirii documentaţiei, din partea Consiliului Judeţean Cluj.

"Este un prim început în ceea ce priveşte atribuţiile noastre ca şi autoritate judeţeană. Este primul pas - planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu şi certificarea urbanistică. Noi suntem obligaţi, ca autoritate judeţeană, să facem tot ce ţine de partea urbanistică şi de partea de colaborare cu autoritatea locală, urmând ca finanţarea să o gestioneze Ministerul Economiei, prin Hidroelectrica", a declarat pentru gândul preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Hirocentrala şi anexele acesteia ar urma să fie construite pe o suprafaţă de 1,4 milioane de metri pătraţi în zona Tarniţa-Lăpuşteşti, pe teritoriul administrativ al comunelor Căpuşu Mare, Râşca, Gilău şi Mărişel.

Acest lucru presupune, pe lângă ridicarea hidrocentralei în sine, construirea unei cariere de piatră, captări, aducţiuni, formarea unui lac de acumulare, construcţii subterane şi supraterane.

Potrivit memorandumului Guvernului aprobat pe 25 martie 2009, hidrocentrala trebuie să aibă o putere instalată de 1000 de MW, patru generatoare de 250 de MW care să producă 1.625 de GW pe an. Lucrările sunt prognozate să înceapă în 2012, data punerii în funcţiune a primelor două generatoare fiind 2016, iar a celorlalte două 2018.

Hidrocentrala care consumă energia în exces a centralelor de la Cernavodă

Tipul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşeşti este proiectat să fie cu acumulare prin pompaj. Acest lucru înseamnă că hidrocentrala poate să şi producă, dar să şi consume energia în exces. Energia în exces ar urma să vină de la centrala nucleară din Cernavodă. O centrală nucleară nu poate fi oprită să creeze energie, astfel că, în timpul nopţii, când consumul de electricitate este redus, este nevoie de un consumator care să preia excesul. Acest consumator ar urma să fie hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşeşti, care, dacă va fi ridicată, ar putea permite extinderea numărului de reactoare de la Cernavodă.

Potrivit memorandumului Guvernului, principalul acţionar al hidrocentralei urmează să fie Hirdoelectrica, companie care are şi obligaţia să caute acţionari minoritari dispuşi să investească.

Deja, grupul german E.ON s-a arătat interesat de proiect, directorul general adjunct al E.ON România, Heinz Rosenbaum, afirmând că nu este exclus ca furnizorul de energie cu sediu central în Düsseldorf să se numere printre investitori.

Modificarea aspectului în zona Crişului Cald

Pentru că eventuala construcţie se va întinde pe 1,4 milioane de metri pătraţi, Consiliul Judeţean Cluj a inclus în Planul Urbanistic Zonal măsuri de prevenire a dezastrelor ecologice şi de împădurire a zonei unde se va forma cariera de piatră. "Totodată, prin PUZ se vor prevedea măsuri necesare pentru prevenirea unor dezastre ecologice şi se vor prezenta soluţiile de refacere a echilibrului natural al zonei, însoţite de un grafic de realizare a acestora. Vor fi stabilite modalităţile de protejare a zonelor locuite, localitatea Lăpuşeşti şi colonia Mărişel, precum şi de evitare a blocării şi deteriorării drumurilor publice. În zona carierei de piatră se vor prevedea amenajări de perdele verzi de protecţie pentru stabilizarea versanţilor, cât şi pentru reducerea impactului vizual", se arată într-un comunicat al CJ Cluj.

"Destinată să echilibreze sistemul energetic naţional, această investiţie va crea oportunităţi şi va produce beneficii pentru întreaga zonă. Este o investiţie a Guvernului României, pe care o susţinem, care va genera locuri de muncă, dar va schimba şi aspectul unei părţi a zonei noastre. Alături de acest proiect, judeţul Cluj va elabora o serie de alte proiecte complementare, pentru a folosi la maximum noul potenţial creat aici", a subliniat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Echipa de consultanţă creată pentru punerea la punct a proiectului este formată din companiile Deloitte Consultants, HydroChina ZhongNan, Banca Comercială Română, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising.

Citește și: