Alina BĂDĂLAN TURCITU
826 vizualizări 25 mar 2011

30 de minute mai sunt până când se taie panglica la H&M, iar Ioana, Cristina şi Anamaria ţopăie de drag. Astăzi se împlinesc doi ani de când aşteaptă momentul ăsta. S-au aşezat la coadă la 9 dimineaţa în mallul de la Cotroceni şi de o oră şi jumătate stau închise într-un ţarc. Alături, băiatul de la BGS le veghează straşnic, să nu cumva să scape vreuna şi să o ia la fugă în magazin, aşa, hoţeşte, pe sub panglică.

Cele mai ieftine haine: fuste şi tricouri la 40 de lei, rochii la 70 de lei, topuri cu 25 de lei

Toate trei fetele sunt eleve, una într-a noua, două într-a doişpea. Astăzi sunt fugite de la şcoală, iar părinţii ştiu. Nu le-au interzis, ba chiar le-au dat şi bani: câte 200 de lei de fiecare. "Păi nu se mai poate cu noi, n-au avut ce ne face. Am studiat bine site-ul înainte. Noi două o să ne luăm pălăria aceasta la 40 de lei (şi ne-o arată în catalog) şi rochia aceasta de vară, fără umeri, la 80 de lei", chicotesc surorile Anamaria şi Ioana. Prietena lor, Cristina, îşi va cumpăra o pereche de ochelari şi un sacou. Dar se va încadra, oare, în cei 200 de lei? "Cum să nu? Am studiat! Ne-am tot uitat pe site-ul lor, iar acum le ştim pe de rost şi haine, şi preţuri, tot!", ne răspunde. Ştiu că vor găsi fuste şi tricouri la 40 de lei, rochii la 70 de lei, topuri la 25 de lei şi ochelari la 20 de lei. Dar astea ar fi cam cele mai ieftine haine din magazin. Există, desigur, rochii şi pantaloni peste 200 de lei.

În ceea ce priveşte cuponul cadou de 80 de lei pentru primii 100 de clienţi, fetele ştiu că astăzi n-au nicio şansă. Dar nu-i nimic, mâine sunt decise să se aşeze la coadă de la 7 dimineaţa la deschiderea H&M din Unirea, cea de la 11. Acolo sigur prind reducerea. N-au mai cumpărat niciodată din afară de la H&M; dar deja iubesc brandul din... poveşti.

Isteria de la cabina de probă, locul unde nu mai ai loc nici să respiri

Coada cu ţarcuri se întinde pe sute de metri, ca un şarpe - trece pe lângă Paul, The Body Shop, Musette şi Otter, până ajunge în faţa H&M, pe covorul roşu. "Aşteptarea a luat sfârşit, în câteva minute începe numărătoarea inversăăă!", strigă băiatul de la microfon. El se află înăuntru, la staţia audio cu multe butoane. Imediat: "Au mai rămas trei minutee!". În vremea asta, toţi angajaţii magazinului, câteva zeci de persoane, dau drumul la petrecere: dansează, cântă şi ţipă "Co-tro-ceni, Co-tro-ceni!". Vocea din microfon anunţă "trei, doi, unu", se taie panglica, apoi mulţimea dă năvală. Sunt mame cu copii în cărucioare, tinere cu sprâncene tatuate şi tocuri înalte de 15 centimetri şi, ascunse printre ele, femei obişnuite, nefardate, cu haine ponosite.

Cât ai clipi, magazinul se umple de lume. În zece minute, la cabina de probă nu mai ai loc să arunci un ac. Zeci de fete stau lipite unele de altele, aşteptându-şi rândul cu munţi de haine în braţe. Nu te dumireşti: când or fi avut timp să le cumpere pe toate? Multe nici nu mai probează; iau hainele de pe umeraş şi le aruncă direct în plasă.

"Este un Zara mai ieftin. Am văzut nişte cămăşi mişto la preţ bun. Eu mi-am luat nişte ochelari", ne spune Marius, primul cumpărător de la raionul de bărbaţi. Are 20 de ani. N-avea la el toţi banii, aşa că pe restul i-a primit de la cineva de afară, printr-o gaură de la geam. Pe bunicuţa Ana, 73 de ani, a trimis-o nepotul să-i cumpere o cămaşă frumoasă, că el n-are timp să vină. Când am ieşit din magazin, paznicul ne-a îndepărtat de lângă vitrină. "Asta e banda de urgenţă", ne-a spus. Ca pe autostradă? Ne-am mirat. "Păi da...vedeţi isteria de la cabina de probă. Dacă-i vine rău cuiva? O scoatem pe uşa asta afară".

Citește și: