61718 vizualizări 5 ian 2011

Polistirenul, fie el expandat sau extrudat, a pornit cascârţâitoare în jocurile copiilor, a fost revitalizat deconstructori ca material termoizolant şi promovat de primării înprogramele de reabilitare termică. Este utilizat la construcţia aaproape tuturor caselor şi blocurilor noi, iar avantajele suntimediat vizibile. Dacă izolaţia a fost instalată cum trebuie, cândafară temperatura se apropie de cea a îngheţului, înăuntru, fără săfie pornită căldura, sunt 20 de grade Celsius. Consumul de energiescade, fericitul posesor al unei case izolate plăteşte mai puţin.Totuşi, în timp încep să se observe şi lucrurile mai puţin bune aleacestui tip de izolaţie. Cauzat în mare măsură şi de felul în carea fost montat, polistirenul, deci şi pereţii clădirii, îşi pierdaspectul plat şi devin văluriţi.

Dacă legăturile dintre panouri nu au fost strânse cum trebuie,apar aşa-numitele punţi termice, ceea ce duce la condens.Umiditatea din casă se transformă repede în mucegai şi igrasie. Maiales în cazul polistirenului extrudat. Legăturile neetanşe dintrepanouri aduc însă o problemă chiar mai spinoasă, pentru unii, decâtumiditatea - şoriceii.

Polistirenul protejează de frig, nu şi dedinţi

"Au intrat între cărămidă şi polistiren şi fac un zgomotinfernal. Mi-au stricat izolaţia, am tăiat rigipsul să găsescgaura. Paradisul lor e polistirenul", suna plângerea unei femeirecent mutată la casă nouă într-un complex rezidenţial. MihaiMusta, expert în deratizare, a întâlnit multe astfel de cazuri."Depinde mult de felul în care izolaţia este făcută. Dacă vorbimdoar de izolaţie la exterior, problema cu şoarecii nu este atât derea, mai ales pe timp de iarnă, pentru că oricum ar îngheţa. Dacăau intrat însă în izolaţia din interior, trebuie chematăderatizarea. Cea mai bună metodă - pisica, nu mai merge aici,pentru că nu se poate băga după ei. Trebuie încercat cu otravă,după caz, sau se pot folosi aparate cu ultrasunete. Aparateleacestea nu omoară şoarecii, dar îi alungă", spune Mihai Musta.Problema este însă că, după ce şoriceii au dispărut, oamenii nu maipun în funcţie aparatele, astfel că rozătoarele pot să revinăoricând. "Este suficientă o fisură de un deget şi şoarecii sestrecoară. Iar din câte am văzut eu, la noi plăcile acelea depolistiren nu se aplică foarte bine, sunt mai mult cocoloaşe decâtplăci".

Mai scump, dar mai eficient

Mai puţin folosită ca polistirenul este vata minerală (aşa-zisavată de sticlă, precum şi vata minerală bazaltică), mai întâipentru că este de cel puţin două ori mai scumpă, apoi şi pentru căse crede că este toxică.
Dacă producătorii dau asigurări că nu e cazul, s-au întâlnit totuşicazuri de alergii cauzate de această substanţă. Vata minerală, oţesătură de fibre de sticlă cu ajutorul unui liant organic care arerolul de a ţine fibrele legate unele de altele, funcţionează catermoizolant la fel ca şi polistirenul. Între fibre se creeazăcamere de aer care au o foarte bună capacitate de a împiedicatransferul termic şi fonic. Dacă şoarecii îşi fac unori loc şi prinvata minerală, mai greu este pentru microorganisme. Fiind unmaterial steril mulţumită procesului de producţie, dăunătorii îşifac mai greu loc. Avantajul major faţă de polistiren vine însă cândeste vorba de incendii. Deşi polistirenul rezistă destul de bine laflăcări, după o anumită temperatură se poate aprinde şi întreţinefocul, emanând şi un fum foarte toxic. Nu este şi cazul vateiminerale, care nu arde, nu propagă şi nici nu întreţine focul. Dacăatât polistirenul, cât şi vata minerală sunt materialetermoizolante, vata se comportă mult mai bine când vine vorba deizolaţia fonică. Un alt avantaj ar fi faptul că vata nu îşimodifică foarte mult forma, ceea ce nu este cazul cu polistirenul,care, supus intemperiilor, tinde să se deformeze. Totuşi, preţulfaţă de polistiren este dublu, lucru care contează poate cel maimult în luarea unei decizii.

Izolarea cu celuloză

O alternativă la polistiren şi vata minerală este izolarea cuceluloză, material obţinut prin tocarea hârtiei şi adăugarea unorsubstanţe care conferă proprietăţi de ignifugabilitate şirezistenţă la ciuperci şi dăunători. Soluţia nu vine în panouri, cisub formă de pastă care este pulverizată cu ajutorul unor pompepneumatice direct pe pereţi, acoperişuri etc. Producătorii carecomercializează substanţa sub diferite forme, Thermofloc, Isocell,afirmă că izolează chiar şi de opt ori mai bine ca vata minerală,fiind de asemenea antifonic şi ecologic.

Când vine vorba de mucegai, este inclus în clasa zero (adicădeloc), asigurând datorită rigidităţii şi protecţie împotrivarozătoarelor şi insectelor.

Citește și: