Aura STAN
3511 vizualizări 17 apr 2011

La numai două săptămâni după ce un canal de televiziune francez a difuzat o anchetă despre situaţia toxicomanilor din România şi pericolul infestării acestora cu virusul HIV, doi jurnalişti spanioli de la una dintre cele mai cunoscute publicaţii din Spania au publicat sîmbătă un reportaj despre situaţia copiilor români de etnie romă dintr-un cartier de la periferia Madridului, care poartă un nume predestinat unui trai mizer: El Gallinero ("Coteţul"). Spaniolii avertizează că "Versace vive entre ratas" ("Versace trăieşte printe şobolani") e primul material dintr-o serie dedicate problemelor sociale, în vederea alegerilor locale din 22 mai.

FOTO: El Pais


"Coteţul" - mahalaua spaniolă unde copilăria are greutatea fierului

Copiii romi din El Gallinero, unul dintre cele mai sărace cartiere ale Spaniei situate la numai 12 kilometri de metropola spaniolă, se joacă în gunoaie şi nămol, trăiesc între şobolani şi dorm în colibe încropite din tablă şi carton. Potrivit cotidianului "El Pais", cei 200 de copii fac parte dintr-una dintre cele mai mari tabere ilegale din Europa, formată din români, de etnie romă. Datele oficiale informează că aproximativ jumătate dintre aceştia au sub 5 ani.

FOTO: El Pais

După ce părinţii lor au fost condamnaţi la o viaţă de marginalizare, noua generaţie încearcă să se integreze în comunitate. Atunci când nu trec pe la şcoala din cartier, şi nu o fac prea des, copiii pleacă de acasă şi curăţă parbrize la semafoare, îşi ajută părinţii la cerşit sau îi însoţesc atunci când adună fier vechi, pe care-l încarcă apoi, bucată cu bucată, în furgonete. Adeseori, micii mahalagii sunt folosiţi de familii pentru furturi, mai ales la metrou. După numai câteva ore petrecute alături de locuitorii "Coteţului", reporterii Pilar Álvarez şi Juan Diego Quesada ajung să compare locul cu un cartier sărăcăcios din Calcutta. În periplul lor, printre grămezi de fier vechi şi mormane de gunoaie, ei au întâlnit şi o jurnalistă finlandeză care s-a "mutat" pentru câteva zile în tabăra de romi. "'Trebuie să le ştii limba, să petreci luni cu ei, pentru a ajunge să-i cunoşti. Este uluitor să găseşti o astfel de lume în apropierea Madridului. Oamenii trăiesc cu adevărat rău, nu sunt deloc de invidiat, din cauza condiţiilor mai grele de viaţă decât în cocioabele din lumea a treia", le-a spun Sanni Saarinen colegilor ei din Spania.

FOTO: El Pais

În "Coteţ", trăiesc printe şoareci Versace, Armani, Irlanda, Napoleón şi Aznar

Reportajul surprinde imagini din locuinţele românilor, unde trăiesc familii mixte, fără a dispunde de facilităţi de tipul apei curente sau a toaletei. În timpul investigaţiei, spaniolii discută atât cu copiii, cât şi cu asistenţii sociali. Versace, un copil tuns scurt, în stil franciscan, aleargă prin împrejurimile "Coteţului" pe jumătate gol, iar la câţiva metri de băiat, un şobolan se urcă pe un morman de gunoaie. Álvarez şi Quesada interacţionează şi cu adolescenţii din cartier, despre care scriu că "vorbesc spaniola la perfecţie". Imigranţii le-au ales nume inspirate de branduri de modă, lideri politici sau ţări europene: Versace, Armani, Irlanda, Napoleón şi Aznar. După ce au experimentat existenţa nomadă alături de părinţi, tinerii au revenit de pe drumuri direct pe băncile şcolii, "în căutarea unor noi şanse".

FOTO: El Pais

În El Gallinero există o şcoală nouă, construită acum trei ani cu sprijinul autorităţilor locale. Deşi instituţia are 115 locuri, nu e frecventată decât de 20 de copii, pe care un autobuz vine să-i ia în fiecare dimineaţă. "Ce să zic, să fie la costum, cu cravată şi salariu", speră o bunică, care-şi trimite în fiecare zi nepotul de 11 ani să înveţe. Asistenţii sociali care lucrează cu ei afirmă că administraţiile i-au uitat, iar copiii din mahala s-au obişnuit să trăiască marginalizaţi. Reporterii spanioli au luat legătura şi cu diplomaţii români din cadrul Consulatului Român de la Madrid care le-au explicat că sunt informaţi în legătură cu problemele acestor oameni, care sunt ajutaţi să-şi facă acte. De fiecare dată când vor să revină în România, cei din Gallinero beneficiază de bilete de transport la preţuri speciale. Primăriei din Madrid îi revine sarcina de a se ocupă de intergrarea, sănătatea şi şcolarizareaa acestor copii.

Sărăcie cusută cu aţă albă?!

Ancheta spaniolilor ridică şi unele semne de întrebare, printre care şi situaţia financiară reală ai celor din El Gallinero. Au existat nunţi în cartier unde darurile au constat în sume însemnate de bani. De exemplu, acum o lună, un tânăr care s-a însurat în sat i-a plătit viitorului socru 6.000 de euro, bani folosiţi la plata orchestrei. În acelaşi timp, un tânăr de 22 de ani care locuia aici s-a înecat într-un lac, când fugea de poliţie în Badajoz. Atunci, familia mortului a cerut parohiei din cartier aceeaşi sumă de bani, pentru repatrierea defunctului. După câteva zile, au apărut cu banii, şi tânărul a putut fi înmormântat în România.

FOTO: El Pais

EUGEN TOMAC, responsabil cu românii din diasporă: "Situaţia nu trebuie generalizată!"

Oficialii români critică tendinţa mass-mediei internaţionale de a prezenta deformat realitatea din România sau de a se focaliza doar pe "metehnele" imigranţilor români "care încearcă să-şi facă un rost peste hotare". "Este regretabil că presa internaţională încearcă să exagereze. Cetăţenii români, indiferent de etnia lor, care pleacă din ţară sunt cetăţeni europeni, adică au drepturi egale cu ceilalţi. Cunoaştem parte din problemele românilor plecaţi din ţară şi încercăm să venim în sprijinul lor", a declarat pentru gândul Eugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru "Românii de pretutindeni".

FOTO: El Pais

Cât despre cele două reportaje recente realizate de francezi, respective spanioli (n.r.: "Roumanie: le sida dans les veines?" şi "Versace vive entre ratas"), Tomac adaugă: "Sunt convins că aspectele negatve ilustrate în cazul românilor pot fi găsite şi în alte state. Situaţiile prezentate nu pot fi generalizate sub nicio formă". Oficialul roman a participat chiar săptămâna trecută la o conferinţă în Spania unde s-a adus în discuţie şi problema integrării şi sprijinirii romilor în spaţiul european, mai ales că din delegaţia română a făcut parte şi Ilie Dincă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi. Deocamdată, printre multe proiecte pe rol, există şi o realizare concretă în ajutorarea copiilor imigranţilor români din străinătate. Tomac a amintit în acest sens de cursul de limbă română pe care copiii din diasporă îl pot accesa online, pe site-ul oficial al instituţiei pe care acesta o reprezintă. Deocamdată, Versace, Armani, Irlanda, Napoleón şi Aznar, ca şi ceilalţi 200 de parteneri de joacă de-ai lor, nu au nici măcar un acoperiş stabil deasupra capului.

FOTO: El Pais

Românii, indiferent de etnia de care aparţin, au devenit cel mai mare grup de imigranţi din Spania, depăşind numărul marocanilor, arată cifre oficiale, după cum anunţa luna trecută Agenţia de Presă Spaniolă EFE . Potrivit raportului dat publicităţii de Ministerul Muncii şi Imigraţiei şi citat de EFE, numărul românilor care trăiesc în Spania a ajuns la 840.682, la care se adaugă 757.809 de marocani, 369.692 de ecuadorieni şi 222.061 de columbieni. Potrivit datelor furnizate, la ora actuală în Spania trăiesc aproximativ cinci milioane de străini.

Citește și: