Alina BĂDĂLAN TURCITU
197 vizualizări 10 dec 2010

La 90 de ani, Minerva Tănăsescu din Bucureşti ar putea să predea cursuri de supravieţuire, după ce Casa de pensii i-a tăiat din venitul de 461 de lei şi a mai lăsat-o să trăiască doar cu 311 lei pe lună. S-a întâmplat aşa: în vară, funcţionarii Casei au descoperit că femeia trebuie să le dea înapoi peste 100 de milioane lei vechi, ca să acopere o greşeală făcută de ei înşişi. Acum cinci ani, au încurcat două legi între ele şi au recalculat greşit pensia bătrânei, adică i-ar fi dat prea mult. Acum, când au descoperit greşeala, funcţionarii s-au speriat de vârsta femeii şi au decis că trebuie să taie de urgenţă, fără să mai aştepte decizia Instanţei. Numai aşa ar fi putut reuşi să pună la loc o parte din cele 100 de milioane vechi.

Astăzi, ca să plătească vechea greşeală a funcţionarilor, bătrâna se hrăneşte cu câteva fructe pe zi şi se înfăşoară în toate hainele pe care le mai are prin casă: încă nu îndrăzneşte să dea drumul la calorifere. Se gândeşte că o oră, două de stat în căldură ar cântări, apoi, pe factură, cât masa ei de a doua zi. N-are cine o ajuta cu un leu - e singură cuc, fără copii, fără nepoţi. Păstrează două cutii de somnifere pe care, zice, ar avea de gând să le înghită în ziua când n-o mai putea să suporte.

Felul unu - prune, felul II - mere

Zâna, aşa îi spun cunoştinţele bătrânei Tănăsescu. E mică şi uscată, abia dacă are 40 de kile. Micul ei apartament din Kogălniceanu e pe jumate gol. Tot ce avea ea mai de valoare a vândut, ca să nu moară de foame. Cărţi, porţelanuri, mobilă, tablouri strânse într-o viaţă de om, acum nu mai sunt. În sufragerie a rămas doar cu o canapea, o masă şi câteva fotolii vechi de 30 de ani. În dormitor mai are un pat şi un dulap. Nici draperiile nu mai sunt la geam, ci nişte bucăţi mari de hârtie în locul lor. Dar Zâna nu vrea să vorbească despre cum le-a vândut pe toate, nu-i stă în fire să se plângă. "Vă rog frumos să vă serviţi cu nişte prunişoare şi cu nişte merişoare proaspete, că au multe vitamine", ne răspunde, când întrebăm cât o costă întreţinerea. Şi ne aduce o farfurie cu cele mai bune fructe pe care le are ea în bucătărie - nişte prune mititele, cele mai ieftine pe care le-a putut găsi în piaţă. Dar e imposibil să nu o refuzi: probabil că aceea e toată masa ei pe ziua de azi. "Ah, nu, nu. Am cu ce să-mi iau mâncare, numai că la vârsta mea corpul nu mai mai cere decât fructe", zice. Îi este jenă să spună adevărul, e prea mândră să recunoască. Acceptă să ne spună, numai, că medicamentele o costă 50 de lei pe lună. Sigur, şi le permitea înainte, când avea pensia 461 de lei, acum nu mai are de unde să rupă atâta bănet doar pentru pastile.

"În tinereţe eram secretară la Editura pentru Artă şi Literatură, caligrafiam partituri muzicale. Scriam cu tuş pe pergament, era tare frumos", povesteşte. "Să nu credeţi că aceasta din urmă este singura tăiere de pensie. Prima dată mi-au tăiat-o în august anul acesta fără nici o explicaţie, de la 576 de lei, la 461 de lei, probabil ca să ajutăm la gaura de la bugetul României. Ei bine, am primit numai o lună cei 461 de lei, căci imediat în septembrie au ciopârţit-o iar până la 311 lei, fiindcă tocmai descoperiseră greşeala. O harababură este această ţară!", zice bătrâna.

Am încercat zile în şir, cu ajutorul cunoscuţilor Zânei, să o facem să ne dea numărul contului său, pentru a putea fi ajutată. Degeaba! Bătrâna o ţinea morţiş că n-ar putea suporta mila oamenilor, că nu s-ar cuveni să primească ea bani munciţi de alţii. Abia în ziua când i-a ajuns cuţitul la os, a acceptat să ne dea contul. Iată-l: BRD, Agenţia Piaţa Mihail Kogălniceanu, IBAN RO51BRDE410SV92903454100 în lei, SWIFT BRDE ROBU.

Casa de Pensii: făptaşii nu se cunosc, iar bătrâna trebuie să plătească singură

De la Casa de Pensii ni s-a răspuns că singura care va trebui să suporte în continuare greşeala funcţionarilor va fi bătrâna, căci a încasat "pensii necuvenite" ani la rând. Celor care au greşit nici măcar nu li se cunoaşte numele, daramite să fie pedepsiţi, ne-a declarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt al CNPAS. Imposibil să fie identificaţi, căci la recalculare au lucrat armate întregi de oameni, dislocate de la alte instituţii. Iată "desfăşutătorul" erorii, potrivit CNPAS: "La data de 1.03.2005, pensia a fost recalculată (...). La calculul punctajului s-a utilizat, eronat, un stagiu de cotizare de 20 de ani în baza legii nr 27/1966, în loc de 25 de ani, stagiu de cotizare prevăzut de Legea 3/1977 cum ar fi fost corect, rezultând un punctaj mediu anual mai mare". Bătrâna a contestat în instanţă decizia de reţinere, dar prima înfăţişare este de abia în martie 2011.

Cazuri ca cel al Minervei Tănăsescu există cu duiumul. Iată câteva exemple. În vară, Elenei Scripcaru din Neamţ, complet paralizată de 15 ani, funcţionarii Casei i-au tăiat 100 de lei din pensia de 350 de lei, pe motiv de ... "amendă penală". Amenda o primise din greşeală, fiindcă nu se prezentase ca martor la un proces cu care nu avea nici un fel de legătură. Era doar o coincidenţă de nume. Acum, ca să-şi recupereze banii, femeia paralizată ar trebui să umble prin tribunale, să dea în judecată Casa de Pensii. În 2008, Casa de Pensii Bacău i-a cerut unei bătrâne 8.000 de lei fiindcă ani la rând funcţionarii au greşit şi i-au plătit două pensii de agricultor în loc de una singură. În 2007, bucureşteanca Maria Dumitriu de 104 ani se plângea că funcţionarii nu vor să-i recalculeze pensia de urmaş de 148 de lei. Într-un final s-a descoperit că funcţionarii pur şi simplu uitaseră, iar Casa de Pensii i-a plătit pensia, retroactiv.

Citește și: