167 vizualizări 27 apr 2010

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, este sâsâit şi are un ritm rapid de frazare. Când vorbeşte de examinarea câinilor maidanezi, ţi se pare că auzi "exterminarea" câinilor maidanezi. Când pomeneşte de cazarea câinilor maidanezi în adăposturi, ţi se pare că auzi "gazarea" câinilor în adăposturi. Următoarea frază o rosteşte însă foarte clar: "În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare de şapte zile, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia vor fi eutanasiaţi". Se ştia de mult că în asta constă proiectul de lege pe care l-a propus spre dezbatere în Camera Deputaţilor, totuşi, după anunţ se lasă tăcerea. "Este moral să ucidem atâţia câini?", vine firesc întrebarea. "Dacă vă arăt fotografii cu tibii, gambe şi feţe rupte, mai putem vorbi de aşa ceva?", vine răspunsul.

Statistici şi norme

Prezentarea proiectului de lege privind câinii fără stăpân a început cu statisticile referitoare la numărul de câini şi numărul de oameni muşcaţi. Câţi maidanezi sunt în Capitală? Din datele ONG-urilor, ar fi aproximativ 40.000, din datele administraţiei locale - ceva peste 100.000. În ceea ce priveşte numărul de cetăţeni care au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi, datele sunt clare. În 2009, 11.436 de persoane au ajuns la spital cu muşcături de câini. 7.571 au fost muşcate de câini fără stăpân şi 3.865 de câini cu stăpân. În primul trimestru al anului 2010 au fost muşcate de câini 2.813 persoane, din care 2.175 de câini fără stăpân şi 768 de câini cu stăpân.

"Modificările pe care vrem să le aducem legii încurajează, în primul rând, adoptarea câinilor fără stăpân. Însă nu mai vrem să fie adopţiile în bătaia de joc de care am avut parte până acum. Câinii erau revendicaţi, dar ajungeau înapoi în stradă. Cei care vor să adopte un câine vor trebui să prezinte nişte dovezi", spune prefectul.

"În primul rând să facă dovada spaţiului în care va ţine câinii. Pentru că nu pot să cred că e uman să ţii 20 de câini în 40 de metri pătraţi. Prezentarea de către adoptator a posibilităţilor materiale... Mi-e greu să cred că o persoană cu salariu minim pe economie poate, efectiv, să crească 7 - 8 câini. Prezentarea de către adoptator a acordului asociaţiei de proprietari sau al vecinilor. Din ce am citit, din ce ştiu de la Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor, cetăţenii sunt deranjaţi nu doar că un câine a muşcat. Poate că muşcă, poate că nu. Dar mai sunt deranjaţi când văd fecale în casa scărilor, când urlă noaptea la lună, când 12 câini stau într-un apartament de 40 de metri pătraţi. Nu stau singuri, stau într-un bloc de locuinţe. Dacă tot blocul e de acord, atunci să-i ţină. Dar dacă nu, nu se mai poate", a spus Atănăsoaiei. (Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește și: