Andrei Luca POPESCU
13097 vizualizări 24 apr 2014

Dacă petreci câteva zile prin zonele separatiste din estul Ucrainei, nu ai cum să nu dai de Alexander Mojaev, luptătorul suspectat că este un agent operativ al Moscovei. E greu să îl ratezi, nu doar pentru că fotografii cu el sau care pretind că sunt cu el au fost publicate de guvernul ucrainean. Barba lui l-a transformat într-un fel de mascotă pentru separatiştii locali, relatează trimisul TIME în estul Ucrainei.

Porecla lui Mojaev este Babay, termenul rusesc pentru Bau Bau, ceea ce este exact ce a încercat să facă guvernul de la Kiev din el. Ucrainenii au publicat fotografii cu el, prin care încearcă să demonstreze că Mojaev este un agent al GRU, serviciul militar secret al Moscovei, şi le-au trimis diplomaţilor occidentali şi unor jurnalişti. Astfel se susţine povestea de la Kiev că forţele speciale ruseşti, controlate de la Kremlin, au cucerit oraşe din regiunea Donbass, inima industrială a estului Ucrainei.

Alexander Mojaev, poreclit Babay (Bau Bau). Sursa: captură de ecran TIME.

Mojaev este luptător cu maniere acceptabile, cu pieptul cât un butoi, şi spune că şi-ar dori ca lucrurile spuse de Kiev să fie adevărate, la fel ca şi colegii săi separatişti din oraşele din regiune. Dacă forţele ruseşti ar fi preluat controlul în estul Ucrainei, aşa cum au făcut în Crimeea, străzile din Slaviansk nu ar fi la fel de haotice ca acum. Pe teren, conflictul din acest oraş de 120.000 de locuitori este mult mai periculos şi mai dezorganizat decât ocupaţia rusă din Crimeea, unde a existat un simţ al ordinii, parţial şi pentru că acolo au acţionat trupele profesioniste ale Rusiei, scrie corespondentul Time.

CITEŞTE AICI DESPRE FOTOGRAFIILE DE LA KIEV, CU "OAMENII ÎN VERDE":

În contrast cu acele trupe ruseşti, “oamenii în verde” care au preluat controlul în Slaviansk par să fie mai ales veterani de război, naţionalişti proruşi itineranţi şi cazaci din ţările fostei Uniuni Sovietice. Mojaev se încadrează în acest profil, este cetăţean rus, iar luptătorii săi sunt acum înarmaţi cu puşti de asalt, lansatoare de grenade, dar şi tancuri şi blindate pe care le-au furat de la armata ucraineană.

Mojaev şi camarazii săi au preluat controlul în Slaviansk în urmă cu o săptămână, însă în ultimele zile nu există semne că primesc sprijin material din Rusia. Soldaţii lor nu mai au combustibil şi cer jurnaliştilor să le aducă benzină în schimbul interviurilor, spunând că le trebuie pentru a patrula prin oraş.

Liderul lor este Viaceslav Ponomaryov, un producător de săpun care s-a autoproclamat “primarul poporului”, a preluat controlul şi a cerut sprijinul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Aparent, apelul său a fost ignorat.

“Avem nevoie de arme, înţelegi? Ni se termină toate, în afară de alcool”, i-a declarat el corespondentului TIME. Forţele sale de miliţie sunt formate mai ales din voluntari care au venit din Rusia, Belarus, Kazahstan şi din alte părţi ale fostei Uniuni Sovietice. Însă alegaţiile de la Kiev, că insurgenţii sunt alimentaţi cu bani, arme şi trupe din Rusia nu se potrivesc deloc cu realitatea din Slaviansk.

Acest lucru este vizibil şi în cazul lui Mojaev. În încercarea de a-l lega de GRU şi de Rusia, guvernul de la Kiev a oferit două fotografii neclare. Într-una din ele, care ar fi fost făcută în Georgia, în războiul din 2008, un om cu barbă poartă insigna GRU – un liliac negru cu aripile întinse deasupra globului pământesc. A doua fotografie, de anul acesta, din estul Ucrainei, îl arată pe Mojaev îmbrăcat în camuflaj, alături de camarazii săi separatişti. Kievul susţine că este vorba despre una şi aceeaşi persoană. Mojaev este flatat de asemănare, însă spune că e un fals.

Luni noapte, Mojaev şi oamenii lui tocmai preluaseră controlul asupra sediului SBU (serviciul secret ucrainean) din Kramatorsk, orăşel din apropierea Slaviansk. Fără să întâmpine vreo rezistenţă, Mojaev şi oamenii săi patrulau prin Kramatorsk într-o veche dubiţă veche, sovietică, pe aripile căreia fusese scris cu grafitti Miliţia Poporului din Donbass. În ea se aflau înghesuiţi vreo 10 oameni înarmaţi, în uniforme de camuflaj de toate modelele.

Când jurnalistul i-a arătat fotografia trimisă de Kiev, care îl plasa în Georgia, în timpul războiului din 2008, Mojaev a zâmbit: “Nu am fost niciodată în Georgia, nici măcar în vacanţă”. Oamenii săi s-au adunat în jurul lui, râzând de fotografii şi bătându-l pe spate pe Mojaev, în timp ce acesta afla că a devenit faimos, ba chiar un celebru agent GRU al Rusiei. “Tipul ăsta seamănă mai mult cu Osama bin Laden, nu cu Babay al nostru”, râdea un luptător.

Fotografie publicată de guvernul Ucrainei şi trimisă OSCE şi Departamentului de Stat al SUA, cu presupuşi agenţi GRU prezenţi în estul Ucrainei.

Mojaev, 36 de ani, se potriveşte cu profilul multor luptători separatişri din zona Slaviansk, o zonă cu un diametru de cam 100 de kilometri, pe care toate autorităţile statului ucrainean au abandonat-o, de la poliţie la fisc, lăsând-o în mâinile separatiştilor. Conform paşaportului său, Mojaev s-a născut în oraşul Belorecensk, din regiunea Krasnodar, sudul Rusiei, o zonă tradiţională a cazacilor, din etnia războinică a cărora se trage şi Mojaev.

Mojaev spune că a făcut armata normală în Rusia, pe care a terminat-o la mijlocul anilor ’90, cu gradul de sergent major. Spune că a venit în Ucraina, în luna martie, din cauza naţionalismului rusesc, dar şi a spiritului său de aventură. Dar mai ales pentru că fuge de legea rusească. Pe vremea când revoluţia ucraineană răsturna vechiul regim de la Kiev, Mojaev era acuzat de o infracţiune violentă în Krasnodar – el spune că ar fi ameninţat să ucidă pe cineva cu un cuţit. Nu a reuşit să strângă banii de şpagă pentru autorităţi, aşa că Mojaev a fost pus pe lista de persoane căutate în Rusia şi a fost nevoit să fugă, conform spuselor sale, care nu au putut fi verificate de TIME.

Fuga sa ar fi avut loc pe 7 martie, chiar în toiul invaziei ruseşti din Crimeea. Aşa că a ales Crimeea ca destinaţie. La vremea aceea, mii de cazaci plătiţi de Rusia au sosit în Crimeea, pentru a ajuta trupele ruseşti la invazie. Mojaev spune că toată luna martie a stat acolo cu oamenii săi din batalionul O Sută de Lupi, ajutând la asaltul unei baze militare ucrainene din Bakcisaray şi păzind un turn de televiziune locală. La sfârşitul lunii martie, după ce Rusia a anexat Crimeea, “stăteam pe acolo şi ne întrebam ce să facem acum”, spune el.

“Aşa că ne-am decis să mergem să mai cucerim nişte pământuri ruseşti”, spune Mojaev. A ajuns până la urmă în Slaviansk, unde Ponomaryov a fost bucuros să îl primească în miliţia lui separatistă, care numără cam 2.500 de oameni, cifră neverificată oficial. Mare parte din această miliţie este formată din civili neafiliaţi vreunei grupări militare. Luptătorii bine înarmaţi, ca Mojaev, sunt doar câteva sute, cei mai mulţi fiind cazaci. Cunoscuţi drept “oamenii în verde”, din cauza uniformelor de camuflaj pe care le poartă, ei nu sunt la fel de bine instruiţi şi echipaţi precum trupele ruseşti care au ocupat Crimeea luna trecută. Dacă există o prezenţă militară rusească în Slaviansk, ea a rămas până acum ascunsă ochilor publicului.

Alexander Mojaev şi un bărbat care seamănă cu el, purtând insigna GRU. Fotografia a fost trimisă de Kiev cancelariilor occidentale, pentru a dovedi implicarea Rusiei în estul Ucrainei.

Încă de la început, liderul miliţiei lui Ponomaryov a fost un bărbat nervos, poreclit Romaşka, adică termenul rusesc pentru floarea Margaretă. Romaşka spune că a servit într-o unitate militară rusească din Cecenia, obţinând gradul de căpitan. Cu ani în urmă, spune el, s-a însurat cu o ucraineancă, a obţinut cetăţenia şi s-a mutat în estul Ucrainei.

În aceste zile, Romaşka se plimbă prin Slaviansk într-o maşină de poliţie fără numere de înmatriculare, pe capota căreia a pus un steag separatist. Întrebat despre legăturile sale cu serviciul secret rusesc, Romaşka râde: “Păi, hai să lăsăm asta să se înţeleagă printre rânduri”. Totuşi, alegaţiile de la Kiev îl lasă perplex. “Amicii mei se uită la televizor şi mă sună să îmi spună că are loc un fel de conflict militar, cu tancuri, cu împuşcături, cu tot tacâmul, ca în Cecenia. În realitate, nu e aşa. Ei au inventat un război”, spune Romaşka.

În ultimele zile, Kievul şi-a intensificat eforturile de a dovedi că forţele speciale ruseşti operează în estul Ucrainei. Dovezile sale se bazează pe o serie de fotografii, inclusiv una cu Mojaev, pe care ucrainenii le-au trimis Departamentului de Stat al SUA şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Nu este clar în ce măsură aceste fotografii au influenţat deciziile Vestului faţă de criza din Ucraina, însă Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a spus că SUA şi aliaţii săi “nu au nicio umbră de îndoială despre legătura” dintre ceea ce ea a numit “ruşi” şi militanţii înarmaţi din estul Ucrainei. Dacă această legătură există, ea nu este la fel de explicită ca în Crimeea.

Fotografia a fost trimisă de Kiev cancelariilor occidentale, pentru a dovedi implicarea Rusiei în estul Ucrainei.

Din acest punct de vedere, Mojaev speră ca de la Moscova să vină ajutor. “Ruşii nu îi lasă pe ruşi să se prăbuşească. Aşa că până să vină necazul american în patria mea, eu am venit aici să îl opresc şi să iau înapoi nişte pământ rusesc, cu această ocazie”, spune Bau Bau Mojaev. El nu se poate întoarce în Rusia, din cauza acuzaţiilor la adresa sa, iar nevasta îi va naşte un fiu în mai sau iunie – “un cazac pur-sânge”. S-a resemnat însă că va rata această sărbătoare. “Când vom lua Kievul, mă voi întoarce şi atunci vom sărbători”, spune Mojaev.

Citește și: