Andrei Luca POPESCU
9457 vizualizări 2 feb 2013

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să-şi deschidă porţile pe piaţa muncii şi a ajutoarelor sociale, pentru România şi Bulgaria, proaspeţii imigranţi din estul Europei se tem, la fel ca şi britanicii, că aceştia le vor lua locurile de muncă.

Daily Mail a realizat un reportaj vădit anti-imigraţie, în orăşelul Boston, supranumit şi capitala verzei din districtul Lincolnshire. Acesta ar fi, conform publicaţiei, oraşul britanic cel mai populat cu imigranţi din Estul Europei.

“Românii şi bulgarii vor repeta ce s-a întâmplat înainte. Agenţiile de muncă şi şefii de echipe vor începe să-i anagajeze pe ei, pe bani mai puţini, în loc să angajeze polonezi, letoni sau lituanieni. Ce va urma?”, se întreabă Ziedonis Barbaks, liderul comunităţii de letoni din Boston.

Dacă se va ajunge aici, scrie ziaristul britanic, Marea Britanie s-ar putea trezi că sistemul său de ajutoare sociale este din nou suprasolicitat, deja susţinând imigranţii existenţi şi britanicii şomeri. Un imigrant poate solicita ajutor social după doar 3 luni de la sosirea în Marea Britanie. Presa a relatat despre o femeie din Letonia, mamă a 10 copii, care primea ajutor social de 34.000 de lire sterline pe an.

Ziaristul britanic spune că autorităţile britanice nu cunosc câţi imigranţi beneficiază de ajutor social în Marea Britanie, nici naţionalităţile lor. Nu se cunosc nici estimări privind numărul de imigranţi din România şi Bulgaria care ar putea veni după decembrie 2013. Ziaristul avansează însă cifra de 40.000 de copii de imigranţi, care de fapt nu s-ar afla în Regat şi care primesc ajutor social. Şi se întreabă care va fi “nota de plată”.

Foto: Daily Mail

În Boston, populaţia a crescut cu 15% în ultimii 10 ani, până la 65.000 de locuitori. Creşterea s-a datorat în mare imigranţilor din Estul Europei. Ziaristul estimează că numărul acestora ar fi şi mai mare, din cauza “legiunilor de muncitori imigranţi care trăiesc cinci într-o cameră şi nu completează formularele de recensământ”.

Conform unui profesor local, al cărui nume nu este citat, ar exista încă 4000-6000 de imigranţi în Boston. Consiliul local estimează numărul imigranţilor ascunşi la 10.000.

Dacă Boston ar fi Londra, păstrând proporţiile, ar însemna un plus de 1,3 milioane de locuitori în 10 ani.

Cum s-a ajuns la “invazie”

În Boston, te loveşte imediat atmosfera baltică, de la supermarketurile poloneze la magazinele de delicatese din Letonia, până la femeile care poartă pelerine de ploaie din plastic, atât de populare în fostul spaţiu sovietic, scrie reporterul britanic.

Există o furie a localnicilor, că orăşelul lor a devenit un satelit al ţărilor baltice, însă furia nu este îndreptată către imigranţi, ci către Guvern şi către UE.

Districtul Lincolnshire a avut mereu nevoie de oameni care să culeagă şi să ambaleze legumele şi florile pe care se bazează economia locală. Mai demult, această muncă era făcută de studenţi şi de muncitori sezonieri, aduşi din Doncaster şi Nottingham. În 2004, lucrurile s-au schimbat, după ce restricţiile de pe piaţa muncii au fost ridicate pentru noile membre ale UE.
Marea Britanie nu a aplicat restricţiile pe care Franţa sau Germania au ales să le aplice. Rezultatul a fost un aflux masiv de polonezi, letoni şi lituanieni, care au fost plătiţi mai prost. Localnicii nu au mai putut concura cu ei.

Mulţi imigranţi şi-au făcut aici familii, şi-au adus rudele, şi-au făcut afaceri. Alţii au continuat să muncească peste program, pe salarii mici, trimiţând banii înapoi în ţările de origine. Cu toţii se bucură de beneficiile sistemului de ajutoare de stat, fie că muncesc în continuare, fie că rămân şomeri.

“Nu mai merge aşa – dar avem nevoie de aceşti muncitori imigranţi. Dacă ei ar pleca, oraşul ăsta s-ar nărui. Ar deveni un oraş-fantomă”, recunoaşte paradoxul Elliott Fountain, consilier local în Boston.

Foto: Daily Mail

Est-europenii gălăgioşi invadează

În Boston, un magazin cu specific românesc stă lângă unul cu specific baltic. Lângă ele, un salon de frumuseţe pentru estici, un club de noapte Baltic şi o patiserie letonă.
Consiliul local din Boston este condus de conservatori. Peter Bedford, şeful Consiliului, crede că ar trebui să existe restricţii pentru imigranţii care vor sosi. El spune că una dintre cele mai mari probleme cauzate de imigranţi este zgomotul.

“Una dintre cele mai mari probleme este zgomotul. Boston a fost mereu un oraş liniştit şi mulţi dintre est-europeni nu sunt, să spunem, obişnuiţi să vorbească încet. Mergi prin oraş şi auzi aceste voci zgomotoase şi străine peste tot. Mergi la doctor şi sunt mulţi localnic care stau în linişte, în timp ce o voce puternică şi străină încearcă să se tocmească cu recepţionistul. Iar oamenii se gândesc: Ne invadează”, spune Peter Bedford.

Noaptea, în Boston mergi o oră pe străzi şi auzi numai voci străine, scrie jurnalistul.

Responsabilul de comunităţi din Consiliul Local, conservatorul Mike Gilbert, crede că de vină este sistemul britanic de educaţie, care îi cocoleşeşte pe elevi, le dă o grămadă de certificări, apoi se miră de ce aceştia nu acceptă slujbe la o fabrică.

“De ce îşi devalorizează această ţară propriii cetăţeni şi îi lasă pe alţii să facă munca şi creează o subclasă care corodează restul societăţii?”, spune Gilbert.

Un protestatar anti-imigranţi descrie şi el situaţia. “Este uşor să spui că imigranţii fac munca pe care nouă ne e lene să o facem, dar nu este corect. Încearcă tu să întreţii o familie cu 6.2 lire sterline pe oră, să plăteşti ipoteca şi să trăieşti uşă în uşă cu 10 tineri care vin şi pleacă ziua şi noaptea”, spune Bob McAuley, 65 de ani, pensionar.

“Nu avem nimic cu imigranţii. Eu condamn pe afurisiţii ăştia de politicieni care au creat această problemă”, mai spune pensionarul.

Citește și: