Gandul.info
Maria Bîrnaure Cristina ANDREI
16643 vizualizări 20 dec 2016

Cu cinci zile înainte de Crăciun, reporterii Gândul au făcut turul celor mai aglomerate hipermarketuri din Bucureşti şi au pus în coş produsele şi ingredientele necesare pentru masa festivă de Crăciun şi pentru prepararea celor mai gustoase feluri de mâncare specifice sărbătorilor de iarnă. Pe listă s-au regăsit şi câteva produse numai bune de împachetat şi de pus sub brad, spre bucuria celor dragi.

Carrefour – Unirii, Cora – Lujerului, Kaufland – Drumul Taberei, Billa – Cocor, Auchan – Afi Palace Cotroceni şi Mega Image – Unirii au fost cele şase hipermarketuri vizitate. Pentru fiecare dintre ele am avut aceeaşi listă de alimente şi produse cadou. Odată „luat pulsul”, am comparat preţurile, le-am organizat pe toate într-un tabel, apoi am făcut calculele. Rezultatele sunt prezentate mai jos, în tabele care demonstrează unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe produse, dar şi la cât pot ajunge, în total, coşurile de sărbători ale românilor.

Gândul precizează că preţurile sunt cele afişate la raft în data de 19 decembrie şi că există posibilitatea ca unele dintre produse să fie înscrise într-o promoţie. Mărcile produselor au fost selectate aleatoriu, pentru fiecare articol fiind analizat acelaşi brand existent în fiecare dintre cele şase magazine. Excepţie au făcut ouăle şi castraveţii, unde a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui hipermarket. Fructele şi legumele au fost cuantificate în kilograme, fiind luate în considerare cele la vrac.

După efectuarea tuturor calculelor, cel mai ieftin coş pentru masa de Crăciun s-a dovedit a fi cel de la hipermarketul Cora, cu un total de 100,5 lei. La polul opus se situează Mega Image, cu o sumă totală de 110,68 lei, achitată pentru aceleaşi cumpărături. Ierarhia se modifică, însă, la coşurile cadou, acolo unde reţeaua Kaufland apare drept cea mai avantajoasă, cu un pachet numai bun de dăruit în valoare de 100,31  lei. Magazinele Billa furnizează aceleaşi cosmetice la un preţ cu aproape 24 lei mai mare, care duc la o cheltuială de 123,95 lei.

Cele mai mari diferenţe de preţ între acelaşi tip de produse, dar în magazine distincte, au fost înregistrate la portocale, pulpă de porc şi castraveţi în oţet. Astfel, o diferenţă de 4,5 lei se remarcă între pulpa de porc vândută la Mega Image cu 16,99 lei kilogramul, faţă de cea comercializată la Kaufland cu 12,49 lei pe kilogram.

O diferenţă de aproape 4 lei este înregistrată şi la castraveţii muraţi. Cel mai ieftin borcan îl găsim la Auchan, cu 3,2 lei, în timp ce preţul ajunge la 6,99 lei în magazinele Mega Image. Nici la fructe nu scăpăm de diferenţe semnificative de preţ. Dacă în Auchan putem cumpăra un kilogram de portocale cu 5,49 lei, pentru aceeaşi cantitate plătim doar 1,89 lei în reţeaua Mega Image. Deci, se remarcă o diferenţă de 3,6 lei pentru acelaşi produs.

Dincolo de bucatele tradiţionale, farmecul sărbătorilor este dat şi de cadourile pe care toţi aşteaptă cu nerăbdare să le descopere sub brad. Echipa Gândul a ales drept daruri pachete cadou cu produse cosmetice, despre care se ştie că sunt unele dintre alegerile predilecte ale românilor în materie de daruri, bomboane, cafea şi vin spumant.

Cel mai mare decalaj de preţ s-a remarcat la cutia de bomboane Merci de 250g, pe care o găsim la cel mai mare preţ în Billa, cu nu mai puţin de 21,99 lei. De partea cealaltă, cel mai mic preţ îl întâlnim în Mega Image, Carrefour şi Kaufland, adică 14,25 lei.

Un alt decalaj destul de mare de preţ s-a remarcat la cafeaua Jacobs Kronung de 250 g, care se vinde cel mai scump în Billa, cu 12,99 lei, spre deosebire de reţelele Mega Image şi Carrefour, unde acelaşi produs poate fi achiziţionat cu 7,99 lei. Diferenţe mari de preţ au fost observate şi în ceea ce priveşte pachetele cadou cu produse cosmetice, însă acest lucru se datorează conţinutului acestor pachete.

Comparativ cu anul trecut, primele poziţii atât în ceea ce priveşte cel mai ridicat, cât şi cel mai scăzut preţ sunt ocupate de aceleaşi reţele de magazine, respectiv Mega Image şi Cora. Dacă anul trecut coşul pentru masa de Crăciun putea fi cumpărat cel mai scump din Mega Image, cu 126,12 lei, cele mai ieftine produse erau găsite tot la Cora, ca şi în acest an, cu 118,16 lei. Se remarcă, prin comparaţie, o scădere de aproximativ 10 lei în cazul coşului din 2016.

Pentru cadouri, Billa a rămas şi în 2016 cel mai scump hipermarket, iar, per total, preţurile coşului au fost mai mari, diferenţă dată şi de faptul că, în coşul cadou pentru acest an am inclus pachetele cadou cu cosmetice. Astfel, de la 57,45 de lei, cât a fost calculat coşul cadou în 2015, acesta a ajuns la 123,95 lei în 2016. Şi cel mai ieftin coş cadou îşi păstrează neschimbat furnizorul, adică reţeaua Kaufland. Preţul este, de asemenea, în creştere, de la 48,78 lei în 2015, la 100,31 lei în 2016.

 

Citește și: