Gandul.info
Maria Bîrnaure
12415 vizualizări 27 apr 2016

Cu o săptămână înainte de Paşte, reporterii gândul au vizitat incognito marile reţele de comerţ pentru a vedea unde se găsesc cele mai ieftine produse gata preparate sau ingrediente pe care mulţi români le vor cumpăra zilele următoare pentru masa de sărbători. Rezultatul? Cel mai ieftin coş de produse l-am găsit în Auchan, iar cel mai scump în Mega Image. Diferenţa dintre cele două reţele de comerţ este de aproape 40 de lei.

Am vizitat, în calitate de clienţi, Carrefour Unirii, Mega Image Unirii, Billa Cocor, Cora Lujerului, Auchan Afi Cotroceni şi Kaufland Drumul Taberei. Am luat o listă de alimente care nu lipsesc de pe masa românilor în perioada sărbătorilor pascale, am comparat preţurile, le-am pus în tabel şi am tras linie. Rezultatele le puteţi vedea mai jos.

Menţionăm că, deşi carnea de miel este folosită la pregătirea preparatelor tradiţionale de Paşte, ea nu a fost inclusă în coşul de cumpărături deoarece nu am putut identifica acelaşi sortiment în cel puţin trei dintre magazinele vizitate. În medie, un kilogram de anterior miel cu cap, care poate fi folosit atât pentru ciorbă cât şi pentru friptură, costă 19 - 20 de lei.

Gândul precizează că preţurile sunt cele afişate la raft pe 25 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. De asemenea, mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Pentru fiecare produs în parte a fost analizată aceeaşi marcă aflată în fiecare dintre cele şase magazine, cu excepţia ouălor şi a cărnii de porc, produse pentru care a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui magazin. La categoria fructe şi legume au fost luate în considerare cele la vrac, la cel mai mic preţ afişat la raft. În nicio categorie nu am putut include carnea de miel şi salamul de Sibiu, pentru că nu am găsit acelaşi tip de produs în mai mult de trei magazine.

În coşul de Paşte am ales următoarele produse: pulpa de porc fără os, laptele Zuzu la 1 litru, ouă, caşcaval Hochland Clasic – 250 de grame, unt de masă 65% grăsime Albalact, făină Băneasa 000, zahăr Mărgăritar, bere Tuborg – bax de şase doze, ceapă albă, cartofi albi, roşii, salată verde, banane, pâine Savoria Toast, apă minerală Borsec, cafea Jacobs Kronung – 250 grame, vin Grasă de Cotnari, vin spumant Angelli Cuvee Imperial şi vopsea de ouă dr. Oetker – 30 de bucăţi.

În suplimentul pentru coşul de masa de Paşte am introdus o serie de alimente care în mod obişnuit nu lipsesc de pe masa românilor în perioada următoare, dar pe care nu le-am găsit în toate magazinele vizitate, în perioada mai sus menţionată. Astfel, ouăle gata vopsite, cozonacul Boromir, pasca Boromir, pieptul de pui de la CocoRico, uleiul Floriol, iepuraşul de ciocolată Heidi – 45 de grame, portocalele, castraveţii vrac şi Coca-Cola 2 litri sunt produse pe care nu le-am găsit în toate cele opt reţele de comerţ modern pe care le-am vizitat.

Diferenţe mari de preţ între magazinele vizitate am găsit pulpa de porc, de 5,99 lei. Cel mai mic preţ la kilogramul de pulpă de porc l-am găsit la Auchan, iar cel mai mare la Mega Image. Diferenţă de preţ de 5 lei am mai găsit şi la pachetul de şase doze de bere Tuborg – cel mai ieftin pachet este la Auchan, iar cel mai scump la Carrefour. Pe locul al treilea în topul diferenţelor se află vinul spumant cu 4,89 lei – cea mai ieftină sticlă am găsit-o la Auchan, iar cel mai scump la Cora. Locul al patrulea este ocupat de diferenţa între preţurile la roşii, care atinge 3,5 lei. Kilogramul de roşii cel mai ieftin îl găsim la Auchan, în timp ce cel mai scump este afişat la Carrefour.

Paştele din acest an, mai ieftin decât cel de anul trecut

În această perioadă marii retaileri se întrec în oferte care mai de care mai atractive şi anul acesta preţurile au scăzut faţă de anul trecut. Dovada o putem regăsi tot într-un articol semnat gândul, publicat anul trecut, în apropierea Paştelui. 
Deşi coşurile de produse au suferit mici modificări, în sensul că au fost adăugate sau scoase diferite alimente, la o simplă comparaţie, la mare parte a aceloraşi produse vom constata că mâncarea e mai ieftină decât anul trecut. Anul trecut, cel mai scump coş de Paşte costa 191,9 lei, iar cel mai ieftin 161,14 lei. În acest an, ambele variante coboară sub preţul cel mai mic din 2015.

O diferenţă mare o găsim în ceea ce priveşte preţurile la cofrajul de 30 ouă. Dacă în 2015 cel mai ieftin cofraj de ouă costa 12,05 lei, anul acesta cel mai mic preţ este de 6,99 lei.

Un alt exemplu îl reprezintă pulpa de porc la kilogram. Dacă anul trecut plăteam un maxim de 17,99 lei pentru un kilogram de pulpă de porc fără os, anul acesta putem cumpăra acelaşi kilogram cu maxim 15,99 lei. Observăm, deci, o diferenţă de 2 lei. Diferenţa se păstrează şi când vine vorba despre cel mai mic preţ, anul trecut acesta fiind de 12,02 lei, în timp ce anul acesta este de 10 lei kilogramul.

Mai ieftin este şi kilogramul de banane. Dacă anul trecut românii plăteau, în medie, 6,67 lei, anul acesta ei scot din buzunar, în medie, 4,94 lei.

Preţuri puţin mai mari se înregistrează la ceapă şi cartofi, însă diferenţele sunt de ordinul zecilor de bani.

Această ieftinire a alimentelor este, în primul rând, rezultatul scăderii TVA-ului de la 24% la 9% pentru alimente, schimbare care a intrat în vigoare de la 1 iunie 2015. Dacă anul trecut, la un coş de cumpărături cu produse alimentare în valoare de 200 de lei, românii plăteau un TVA de 39 de lei, anul aceasta, ei vor scoate din buzunar doar 14,5 lei. Asta înseamnă o economie de 24,5 lei.

Citește și: