Gandul.info
Maria Bîrnaure Cristina ANDREI
17787 vizualizări 14 apr 2017

Cu o săptămână înainte de Paşte, reporterii Gândul au vizitat incognito marile reţele de comerţ pentru a vedea unde se găsesc cele mai ieftine produse gata preparate sau ingrediente pe care mulţi români le vor cumpăra zilele următoare pentru masa de sărbători. Rezultatul? Cel mai ieftin coş de produse l-am găsit în Auchan, iar cel mai scump în Cora.

Diferenţa dintre cele două reţele de comerţ nu este foarte mare, fiind de aproximativ 14 lei. Dacă un coş de cumpărături „ne-a costat” 110,6 lei în Auchan, atunci când am mers la Cora, coşul care conţinea aceleaşi produse „ne-a pus să scoatem din buzunar” 124,72 lei.

Am vizitat, în calitate de clienţi, Carrefour Unirii, Mega Image Unirii, Billa Cocor, Cora Lujerului, Auchan Afi Cotroceni şi Kaufland Valea Cascadelor. Am luat o listă de alimente care, de obicei, nu lipsesc de pe masa românilor în perioada sărbătorilor pascale, am comparat preţurile, le-am pus în tabel şi am tras linie. Rezultatele le puteţi vedea mai jos.

Gândul precizează că preţurile sunt cele afişate la raft pe 12 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. De asemenea, mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Pentru fiecare produs în parte a fost analizată aceeaşi marcă aflată în fiecare dintre cele şase magazine, cu excepţia ouălor şi a cărnii de porc, produse pentru care a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui magazine şi, în cazul cărnii, două sortimente, respectiv pulpă de porc dezosată şi cotlet de porc, în funcţie de ceea ce am găsit în galantare în acea zi. La categoria fructe şi legume au fost luate în considerare cele la vrac, la cel mai mic preţ afişat la raft. În nicio categorie nu am putut include carnea de miel şi salamul de Sibiu, pentru că nu am găsit acelaşi tip de produs în mai mult de trei magazine.

În coşul de Paşte am ales următoarele produse: pulpa de porc fără os / cotlet de porc, laptele Zuzu la 1 litru, ouă, caşcaval Hochland Clasic – 250 de grame, unt de masă 65% grăsime Albalact, făină Băneasa 000, zahăr Mărgăritar, bere Tuborg – bax de şase doze, ceapă galbenă, cartofi albi, roşii, castraveţi, salată verde, banane, portocale, pâine franzelă, apă minerală Borsec, vin Grasă de Cotnari, ulei Bunica şi vopsea de ouă dr. Oetker – 30 de bucăţi.

În suplimentul pentru coşul de masa de Paşte am introdus o serie de alimente care în mod obişnuit nu lipsesc de pe masa românilor în perioada următoare, dar pe care nu le-am găsit în toate magazinele vizitate, în perioada mai sus menţionată. Astfel, ouăle gata vopsite, cozonacul Boromir, pasca Boromir, pieptul de pui de la CocoRico, iepuraşul de ciocolată Heidi de 25 sau 45 de grame, Coca-Cola 2 litri sunt produse pe care nu le-am găsit în toate cele opt reţele de comerţ modern pe care le-am vizitat. De asemenea, chiar dacă le-am găsit în toate magazinele, am inclus în suplimentul pentru coşul de Paşte şi cafeaua Jacobs Kronung – 250 grame şi vinul spumant Angelli Cuvee Imperial – 0,75 l, gândindu-ne că nu toată lumea cumpără neapărat aceste două produse.

Diferenţe mari de preţ între magazinele vizitate am găsit la cozonacul Boromir pe care l-am găsit în Kaufland la 6,89 lei, în timp ce în Auchan acelaşi cozonac costa 18,39 lei. Explicaţia diferenţei de 11,5 lei vine din faptul că în cazul primului hipermarket produsul era inclus într-o ofertă. O altă diferenţă considerabilă de preţ am întâlnit-o la ouăle vopsite. Dacă la Mega Image putem cumpăra un cofrag de 10 ouă vopsite cu 14,32 lei, un produs similar găsim la Auchan cu doar 5,64 lei. Diferenţa se ridică, deci, la 8,68 lei.

Şi în cazul cotletului de porc găsim o diferenţă de 5 lei între produsul comercializat de Cora şi Mega Image. 4,9 lei este diferenţa dintre preţul baxului de şase doze de bere Tuborg vândut la Mega Image şi Kaufland, în cazul primului hipermarket preţul afişat la raft fiind de 17,46 lei, în timp ce în cazul celui de-al doilea, preţul este de 12,56 lei. 
Menţionăm că, deşi carnea de miel este folosită la pregătirea preparatelor tradiţionale de Paşte, ea nu a fost inclusă în coşul de cumpărături deoarece nu am putut identifica acelaşi sortiment în cel puţin trei dintre magazinele vizitate.

Preţurile, similare cu cele din 2016

Deşi coşurile de produse au suferit mici modificări, în sensul că au fost adăugate sau scoase diferite alimente, comparativ cu anul trecut, preţul celui mai scump coş a scăzut. În 2016, cel mai mare preţ pentru coşul de Paşte îl plăteau românii care îşi făceau cumpărăturile la Mega Image – 129,76 lei. În ceea ce priveşte cel ma mic preţ, aceasta a crescut faţă de anul trecut, chiar dacă retailerul cu cele mai mici preţuri a rămas acelaşi, respectiv Auchan. Dacă în 2016 românii plăteau, în Auchan, 86,8 lei pentru coşul de Paşte, în acest an trebuie să scoată din buzunar 110,6 lei.

În ceea ce priveşte echilibrul dintre lanţurile de magazine vizitate, anul acesta asistăm la diferenţe mai mici de preţuri totale între coşurile de cumpărături, comparativ cu 2016, când diferenţa dintre cel mai scump şi cel mai ieftin coş se ridica la aproximativ 40 lei. 

Diferenţe semnificative de preţ nu se fac remarcate în cazul niciunui produs între preţurile din acest an şi cele din 2016, diferenţele fiind de ordinul zecilor de bani.

Citește și: