1763 vizualizări 28 sep 2010

"Să mă tund zero, să nu mă tund zero? M-aş tunde doar dacă îmi cumpără careva părul, să donez banii unei cauze", lansa o idee tânăra Roxana Radu pe blogul ei, în iunie. Avea un păr lung, negru, ca-n reclame. Amicii i-au trimis atunci comentarii amuzate. Printre ele, un singur post serios - un oarecare domn G se oferea să o plătească el, dacă se tunde cât mai scurt. "Socot minunată ideea. Atât cea de a dona pentru o cauză, cât şi cea de a te tunde zero. Aşa că iată-mă în calitate de sponsor", îi scria omul. Nu spunea cine este şi de ce face asta. Povestea începea să devină foarte serioasă. N-a trecut nici o lună şi Roxana s-a tuns scurt, iar domnul G i-a pus 8.500 de lei pe card, ea i-a donat... şi aşa s-a declanşat pe internet campania umanitară "Scurt pentru o cauză". Până astăzi, nouă tinere s-au tuns aproape la chelie, cu domnul G lângă ele, la frizerie. La final, au primit câte 2.000 de euro fiecare, să-i împartă bolnavilor.

Dar cine este domnul G şi de ce face asta? Nu vom afla poate niciodată, căci vrea să rămână anonim. Una dintre fete, însă, ni l-a schiţat aşa: are peste 40 de ani, pare a fi om de afaceri, este elegant şi tăcut. Multă lume s-a întrebat de ce le-a "urâţit" pe bietele fete, în loc să doneze el direct, fără să-l ştie nimeni. A explicat-o deja: "Oamenii sunt fascinaţi de această experienţă radicală şi asta animă donaţiile. Plus că îi învaţă că soluţia pentru a primi este să nu te limitezi la a cere doar şi că trebuie să şi dai". La întrebarea de ce donează, a răspuns numai atât: "Solidaritate, compasiune şi incapacitate a statului român".

Mihaela, tunsă pentru Dax de la Divertis: "M-am dus în secunda doi şi mi-am luat batic"

A doua după Roxana a fost Mihaela. Are 27 de ani şi este web editor. Avea părul lung, peste umeri. Pe Roxana nici măcar nu o ştia personal, ci numai de pe internet. "Am prins în zbor un link pe Twitter şi am dat peste articolul ei de pe blog. M-am regăsit cumva în provocarea Roxanei. Oricum, nu cred că aş fi putut dona niciodată 2.000 de euro cuiva. Tot atunci a apărut tot pe Twitter un mesaj de solidaritate cu Dax, saxofonistul de la Divertis, şi mi s-a aprins beculeţul. Şi mai aveam o cunoştinţă care-mi cerea ajutorul pentru mama ei", ne-a povestit Mihaela.

Şi iat-o la nouă dimineaţa la frizerie, cu domnul G lângă ea. A întrebat-o: "Mărimea unu sau doi?". Îi era indiferent, tot cheală se chema că va fi. Domnul G i-a dat moneda, Mihaela a dat cu banul. A ieşit mărimea unu, deci mai rămânea cu câţiva milimetri de păr. "În primele minute după ce am ieşit din frizerie am avut un contact brutal cu oamenii; mă priveau ciudat. Le fugeau privirile cum dădeau de chelia mea. M-am dus în secunda doi şi mi-am luat batic. Am fost la job cu baticul pe cap. Oricum, e o experienţă nouă să simţi duşul direct pe scalp, iar mângâierea pe cap e mult mai senzorială. Practic, se simte mai bine. Au fost şi unii care ne-au jignit crunt, ne-au reproşat că ne umilim şi că suntem hidoase". Mama s-a precipitat puţin că vine frigul. Dar ce-au mai însemnat toate astea pentru fiică, atunci când a aflat că Dax s-a operat şi a putut să-şi mişte mâna? Căci exact acolo el avusese un cancer.

Viaţa de femeie cheală - lumea îţi spune că eşti ba sexy, ba hidoasă

Următoarea, Tara Duveanu, a donat toţi banii Fundaţiei Spitalului de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu. Povesteşte: "Câtă vreme maşina de tuns se plimba pe capul meu, eu zâmbeam. Rareori am simţit un lucru ca fiind atât de firesc. Am plecat spre casă pe jos, trecând pe lângă domni şi doamne ce mă priveau de parcă aş fi ieşit dintr-o navă extraterestră. Nu mi-am ferit privirea aşa cum mi-am imaginat că o să fac". Celei de-a patra fete, Anca Bundaru, frizerul i-a promis că la anul pe vremea asta va avea un superb coc. "Vântul se simte altfel când bate mai aproape de pielea capului. E ca atunci când mergi pe motor şi ai senzaţia de libertate", spune ea. Astăzi, părul ei are puţin peste 20 de milimetri. Banii i-a trimis în mai multe locuri: către un pictor cu membrele paralizate, către o doctoriţă bolnavă şi către o fetiţă de trei luni cu probleme cardiace. Înainte să se tundă, Corina Georgescu s-a speriat şi a vrut chiar s-o lase baltă. N-a renunţat de ruşine că apucase să promită. După ce a ieşit de la frizer, lumea i-a spus de toate, ba că e sexy, ba că e hidoasă.

Iată ce povesteşte pe blog Loredana Modoran: "Da, mi-a plăcut foşnetul celor 2.000 de euro la mine în palmă, m-am bucurat ca un copil şi i-am aşezat bine într-o carte. Da, se putea face şi altfel, normal că se putea să primim banii şi fără să ne «ciopârţească». Doar aşa ne-am învăţat cu toţii să cerem fără să oferim nimic în schimb (...) Dacă banii lui G ar fi rămas la noi în buzunar şi i-am fi cheltuit în mall sau în vacanţă, sunt sigură că aţi fi văzut jumătate din românce cu capetele tunse".

Campania continuă. Acum se caută un alt domn G

Oana Brătilă tremura când i-a trimis primul email domnului G. Durase o zi să se decidă, încă trei să scrie mesajul şi încă una să dea send. Toată viaţa ei visase să aibă părul lung până la talie. "Şi da, era frumos şi sănătos. Şi o să-mi fie dor să mi-l prind cu clama în creştetul capului în stilul Vitoria Lipan. Dar la sfârşitul zilei rămâne doar păr. Care creşte şi fără de care ar trebui să pot trăi la fel de bine", zice ea. După Oana, a urmat la tuns mezina Elena Cîrîc de 21 de ani şi ultima, Oana Portase, 24 de ani, redactor într-o televiziune. Banii i-a donat unei femei cu o tumoare pe creier, alteia bolnavă de cancer şi unui puşti care riscă să orbească dacă nu e operat urgent la ochi. "După ce m-a tuns, am primit un email de la domnul G, unde mă încuraja, spunându-mi că îmi stă foarte bine. Mi-a spus că acţiuni asemănătoare se fac şi în străinătate, dar că nu se aştepta ca şi la noi să ia atâta amploare", ne-a povestit Oana. Domnul G i-a spus că ea ar putea fi ultima. Aşa că acum fetele încearcă să ducă mai departe campania "Scurt pentru o cauză", pentru a găsi un alt domn G.

Citește și: