Andreea OFIŢERU
17495 vizualizări 1 oct 2014

La ora 10, studenţii încă nu intraseră în toate cele trei amfiteatre în care se desfăşura simultan deschiderea. Discursurile oficiale ale ministrului Educaţiei, ale rectorului şi ale invitaţilor urmau să fie transmise în direct în alte două săli pline ochi de studenţi. ”Avem o mie de studenţi care participă la această deschidere de an şcolar”, anunţă rectorul Alina Bărgăoanu, cea care îl înlocuieşte în funcţie pe Remus Pricopie, cât timp acesta este ministrul Educaţiei.

„Tăriceanu nu e Iohannis”

În curtea plină cu studenţi se distinge la prima oră un grup de sociologi de la SNSPA: Mirel Palada, consilier al lui Victor Ponta, Marius Pieleanu şi Alfred Bulei. Sociologii atrag atenţia prin pasiunea cu care vorbesc despre alegeri. „Tăriceanu nu e Iohannis”, strigă Mirel Palada de lângă gard, atrâgând atenţia celor care treceau pe lângă el.

Sus, în amfiteatrul principal, unde are loc deschiderea, nu mai ai un loc unde să te aşezi. Sala pare neîncăpătoare pentru miniştrii, ambasadorii, politicienii aflaţi deja în scaune. Studenţii, puţini la număr în comparaţie, stau pe rândurile de sus ale amfiteatrului, în timp ce sala este înţesată de profesori.

Ministrul Remus Pricopie stă la prezidiu, alături de rectorul Alina Bărgăoanu, care are cuvântul de deschidere. „Este a doua naştere a universităţii noastre”, începe rectorul Bărgăoanu, care îl aminteşte pe fondatorul şcolii, Vasile Secăreş, în timp ce citeşte de pe foile pregătite dinainte.

„Ne exprimăm sentimentele noastre de gratitudine faţă de cel care a avut iniţiativa de a întemeia o nouă universitate atunci în 1990, şi care a fost şi primul său rector, domnul profesor Vasile Secăreş”. La auzul numelui rectorului fondator, discursul Alinei Bărgăoanu este întrerupt de aplauzele puternice din sală, timp de zece secunde.

Vizibil emoţionată, doamna Bărgăoanu continuă şi le spune celor prezenţi că sediul în care se află nu se poate ridica nici într-un mandat de rector, nici într-un mandat de ministru.

„Daţi-mi voie să adresez mulţumirile noastre tuturor miniştrilor care ne-au ajutat în ridicarea acestei clădiri: domnului Cristian Adomniţei, doamnei Ecaterina Andronescu, domnului Daniel Funeriu, actualilor miniştri ai Educaţiei. Ne bucurăm că în acest caz a existat continuitate”, spune rectorul, amintindu-le parcă celor prezenţi de schimbările nenumărate din sistemul de educaţie.

După ce le spune celor prezenţi că SNSPA îşi propune să fie orientată spre performanţă, şi „mai ales pe responsabilitatea faţă de tinerii studenţi”, rectorul anunţă că universitatea vrea să internaţionalizeze studiile şi să atragă studenţi străini.

Titus Corlăţean: „În centrala  MAE sunt foarte mulţi absolvenţi de SNSPA”

Următorul invitat la microfon este Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, care felicită gazdele pentru noul sediu. „Ca unul care a studiat şi în ţară şi în străinătate aveţi un sediu superb şi vă doresc să-l folosiţi aşa cum se cuvine”, îşi începe Corlăţean discursul.

Ministrul de Externe le mărturiseşte celor prezenţi că a venit dintr-un motiv pragmatic. „Uitându-mă un pic în structura corpului diplomatic în centrala  MAE, am constatat că sunt foarte mulţi absolvenţi de SNSPA,  undeva la 10%. Pot să vă spun că există o bază a corpului diplomatic extrem de solidă, care îşi are rădăcini în studiile făcute la SNSPA. Şi spun acest lucru pentru că mă gândesc şi în perspectivă, mă gândesc la prima preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, în 2019”, spune Corlăţean care asigură asistenţa că MAE are nevoie tot timpul de „sânge proaspăt”.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, vorbeşte la SNSPA

Cu toate acestea, Corlăţean aminteşte de concursul foarte strâns pe care Ministerul de Externe l-a organizat în urmă cu puţin timp, concurs la care au participat 900 de concurenţi pentru 30 de locuri.  Aplauze! Urmează ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Discursul ministrului Educaţiei durează cel mai mult. Remus Pricopie îl felicită şi el pe rectorul Şecăreş.
„Cred că trebuie să-l felicităm şi să-i mulţumim domnului rector Secăreş, pentru viziunea pe care a avut-o în ianuarie 1990, şi anume aceea că România are nevoie de specialişti în cinci domenii, câte erau la vremea respectivă: relaţii internaţionale, ştiinţe politice, management, administraţie publică, comunicare instituţională”, spune Pricopie.

Student: „Nu-mi place acest Guvern”

Între timp, în sală un student nemulţumit îşi ridică tableta astfel încât cei doi miniştri să-i vadă mesajul: „Nu-mi place acest Guvern”. Studentul în anul III a afişat fotografia pe o tabletă cu care a venit la ceremonie. Ulterior, el a declarat pentru Mediafax că a făcut acest gest din cauza faptului că deschiderea anului universitar a fost transformată într-un eveniment politic.

„Este dreptul meu să îmi exprim nemulţumirea. Ceea ce trebuia să fie deschiderea anului universitar s-a transformat într-un eveniment politic, iar domnul ministru (Remus Pricopie - n.r.) nu a făcut altceva decât să-şi evalueze meritele şi să prezinte tot ce s-a întâmplat în mandatul său", a spus studentul.

Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu/ Studentul a scris pe tabletă un mesaj pentru Guvern

Discursul lui Remus Pricopie continuă  ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, tableta studentului este acoperită de o profesoară care s-a aşezat în faţa lui, pentru a acoperi mesajul afişat pe aceasta.
„Ne mândrim să avem printre absolvenţi diplomaţi de marcă, dar şi în corpul profesoral. De exemplu, domnul Mircea Geoană care a predat la SNSPA în anii '90”, spune Pricopie, uitându-se ţintă spre Mircea Geoană care stătea în primul rând.

Pricopie: Într-un fel datorez SNSPA-ului tot ceea ce a urmat în cariera mea

„SNSPA a schimbat destinul multor tineri, eu sunt unul dintre aceştia. M-am format iniţial la Universitatea Bucureşti, să devin profesor, am urmat cursurile secţiei de ştiinţă, am învăţat multă pedagogie, istorie, psihologie, dar am învăţat şi disciplinele pe care urma să le predau, respectiv chimie, fizică. Aici, la SNSPA, am descoperit un alt domeniu, la care nici nu visasem. Şi am devenit profesor într-un domeniu al ştiinţelor sociale. Într-un fel, datorez SNSPA-ului tot ceea ce a urmat în cariera mea”, mărturiseşte ministrul.

Pricopie vorbeşte despre clădirea nouă, dar profită de acest lucru şi se laudă cu investiţiile pe care le-a făcut Guvernul. „Vorbim de peste 200 de milioane de euro, investiţie în infrastructura de învăţământ superior şi cercetare în ultimii doi ani, cu aceste sume venite din diferite surse: bugetul statului, programul Regio....”, spune Pricopie.

Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu//Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vorbeşte la deschiderea anului universitar de la SNSPA

Ministrul Educaţiei îşi continuă discursul spunând că România are cea mai mare rată de angajare în momentul actual. ”Ne aflăm în acest moment la cel mai scăzut nivel de şomaj, deci cel mai ridicat de absorbţie a abolvenţilor de învăţământ superior”, vrea ministrul să-i convingă pe cei din sală.

„Avem obligaţia să recunoaştem performanţa şi calitatea acolo unde ele există şi avem obligaţia să facem curăţenie acolo unde trebuie să facem curăţenie. În ultimii doi ani, şi n-o spun cu mândrie, pur şi simplu aşa stau lucrurile, au fost închise peste 300 de programe de studii, nu le-a închis Ministerul Educaţiei, sunt deciziile autonome ale universităţilor”, continuă Remus Pricopie.

Ministrul anunţă că în perioada următoare Guvernul va aborda strategia pentru învăţământ superior şi pentru cecertare. „Nu în acord cu opţiunea politică a actualului Guvern, sau actualilor miniştri, ci în raport cu nevoile societăţii, opţiunea politică este cea care rezidă din nevoile societăţii”, conchide neconvins Remus Pricopie.

Vasile Secăreş: „Şcoala Naţională nu numai că există, dar este o resursă naţională”

Urmează rectorul fondator Vasile Secăreş, amintit şi felicitat de cei care au vorbit înaintea lui. „Au trecut 25 de ani şi Şcoala Naţională - cum îi spun eu - există, spun asta pentru că în România e greu să construieşti instituţii, e greu să le menţii. Dar Şcoala Naţională nu numai că există, dar este o resursă naţională. De-a lungul acestei perioade a contribuit la crearea unei noi elite”, începe fostul rector. Profesorul vorbeşte despre oamenii care au trecut pe la SNSPA şi au ajuns în funcţii politice sau în diplomaţie.

Vasile Secăreş, fostul rector al SNSPA

„Cred că sunt mai bine de 20 de ambasadori, înalţi funcţionari ai statului, politicieni. Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO este probabil un simbol al acelei promoţii de aur, promoţiile de început. Absolvenţii din Basarabia care au trecut pe la SNSPA stăpânesc toate ambasadele importante în Europa şi în lume, şi cred că au jucat un rol important în drumul european al Moldovei”, mai spune Secăreş.

Animat de o nostalgie a vremurilor trecute, fostul rector le spune celor prezenţi că şcoala te învaţă meserie. „Oamenii care au făcut şcoala au fost implicaţi în reformele care au schimbat faţa României în acea perioadă, şi aici mă gândesc la profesorul Ioan Mircea Paşcu, acum europarlarmentar, la Mugur Isărescu care a predat în şcoală, la Ioan Alexandru, la Adrian Năstase, care a predat la începuturi. Au predat şi miniştrii de externe – Mircea Geonă, Teodor Meleşcanu. Oameni care au adus nu numai ştiinţa de carte, dar şi pulsul viu a ceea ce se întâmpla în România, a ceea ce schimba faţa României”, îşi încheie fostul rector discursul.

Ultimii sunt studenţii

Rectorul Bărgăoanu anunţă că festivitatea se va încheia cu discursul unei studente, aflate în imediata apropiere a ministrului Educaţiei. Fata le spune însă celor din sală că e de şapte ani la SNSPA, acum fiind student doctoral.

„Vă spun că se cere să treceţi prin filtrul raţiunii tot ceea ce primiţi la cursuri şi la seminarii. Acest lucru e de o mie de ori mai folositor decât să învăţaţi pe dinafară sute de cursuri”, spune studenta la doctorat.

Totuşi, fata admite că ceea ce le spune poate fi subiectiv. „La nivel individual există diferenţe, de aceea vă spun să nu mă credeţi pe cuvânt, ci să dezvoltaţi o relaţie personală cu SNSPA şi să vă descoperiţi propriile motivaţii”, conchide studenta.

Studenta la doctorat vorbeşte ultima

Afară, pe holurile universităţii, ministrul Educaţiei spune că el, ca ministru,  a dat 3% din suma pentru noua clădire de la SNSPA. „Construcţia efectivă a început în 2009, dar proiectul a început cu aproape 10 ani în urmă. De la bun început, cred că era ministru domnul profesor Hărdău, a existat o înţelegere la nivelul Ministerului Educaţiei ca SNSPA-ul să acopere 40 la sută din costurile proprii şi Ministerul Educaţiei să aloce 60 la sută. În acest moment, dacă nu mă înşel, vorbim de 17.000 de metri pătraţi", a conchis minstrul Pricopie.


 

 

Citește și: