Andreea OFIŢERU
6938 vizualizări 16 feb 2014

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor susţin că începerea eutanasierii este perfect justificată, pentru că în prezent are loc „o scădere şi o plafonare spre zero a adopţiilor”. O vizită la cele două adăposturi pentru maidanezi ale Primăriei Capitalei, cel de pe strada Theodor Pallady şi cel din oraşul Mihăileşti, pare să confirme acest lucru.

La prima oră a dimineţii la adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady din Sectorul 3 al Capitalei sunt două doamne în vârstă venite să-şi recupereze câinele luat de hingheri din faţa curţii. „Mi l-a luat de lângă gard. Are zgardă, cip şi tot ce-i trebuie, dar ei iau tot, fără să ţină cont dacă aparţine sau nu cuiva”, spune una dintre pensionarele care venise după Max, un câine metis.

„El nu face nimic, n-a muşcat pe nimeni niciodată, stă cuminte, pe aia buni îi ridică”, mai spune femeia care îşi identificase câinele în mulţimea de maidanezi din hala cu câini. Aici, la adăpostul de la Pallady, animalele stau câte patru- cinci în cuşcă. În total sunt 300 de câini, adică dublu decât capacitatea reală a adăpostului.

La Mihăileşti ajungi numai cu maşina la adăpostul pentru câini

Mai mulţi câini sunt la Mihăileşti, la adăpostul situat la marginea oraşului, în plin câmp. Drumul până la dăpost e o adevărată aventură.  De la marginea oraşului trebuie să mai mergi vreun sfert de oră ca să ajungi la adăpostul propriu zis, situat undeva în câmp. Drumul trebuie făcut numai cu maşina, pentru că altfel cine vrea să adopte un câine trebuie mai întâi să înoate prin noroi. Clădirea e înconjurată de noroi şi bălţi din care rişti să nu mai ieşi.

Foto Andreea Alexandru// Adăpostul de la Mihăilelşti este greu accesibil publicului

Foto Andreea Alexandru// Adăpostul de la Mihăileşti este înconjurat de noroaie

Pe Nea Ilie, un pensionar care stă pe strada Petre Ispirescu din sectorul 5 al Capitalei, l-am găsit vineri dimineaţă în plin câmp cu câinele de lesă. Nu l-a speriat distanţa, era bucuros că şi-a găsit câinele, luat cu forţa, spune el, de hingheri. „L-a luat de la 20 de metri de mine, n-a fost chip să înţeleagă că e al meu, că am toate actele la el, l-au luat şi gata. Acum, a trebuit să bat tot drumul asta să-mi iau câinele”, spune bărbatul.

„L-am îngrijit de când era mic, l-am dus la doctor, dar hingherii nu strâng haitele, iau câinii oamenilor”, se arată supărat pensionarul. Între timp, simţind mirosul altui câine şi auzind vocile noastre, zece câini care stăteau tolăniţi lângă parcarea adăpostului se îndreaptă cu repeziciune către noi. „Vedeţi, ăştia sunt ai lor, nu le fac nimic”, spune Nea Ilie, care se grăbeşte să plece din calea maidanezilor care vin.

Hingherii l-au ridicat pe Bobiţă a doua oară

Familia Păcuraru este în aceeaşi situaţie ca şi nea Ilie. Şi nu pentru prima oară. Este a doua oară când Bobiţă este luat de hingheri.

„L-au luat din faţa porţii noastre, de lângă vecina noastră. Noi eram la serviciu”, spune Mihai Păcuraru, un bucureştean din sectorul 3 ce aşteaptă împreună cu soţia lui în faţa adăpostului de la Mihăileşti să-şi recupereze câinele.

Foto Andreea Alexandru// Familia Pătraru a venit să-şi ia câinele ridicat de hingheri de lângă curte

Foto Andreea Alexandru// Bobiţă a ajuns pentru a doua oară într-un adăpost pentru câini

„Avea zgardă, iar pe zgardă avea adresa completă, numele nostru şi telefonul, dar degeaba. Pe Bobiţă l-am adoptat de pe străzi. Nu e prima dată când ni se întâmplă asta, data trecută l-am găsit la Pallady”, spune soţia domnului Păcuraru.

În faţa adăpostului sunt şapte câini care stau tolăniţi la soare. „Pe ăştia nu-i ia nimeni că sunt ai lor”, spune o doamnă ce aşteaptă să fie chemată să-şi ridice câinele luat de hingheri. „Câinele meu are stăpân. De ce l-a luat? Ei iau numai câini bătrâni şi pe cei uşor de ridicat. Haitele le lasă în pace”, spune femeia. Un domn venit după căţeii lui îi spune că e mai bine să nu ridice pe nimeni, că nu ştii ai cui sunt. „Atâta timp cât ei vin la reclamaţii ei ridică tot. Aşa mi-au ridicat şi câinele meu”, spune domnul Marian.

Foto Andreea Alexandru// Bucureştenii vin după câinii  luaţi de hingheri

Foto Andreea Alexandru// Unii dintre maidanezi sunt adoptaţi de către organizaţiile neguvernamentale

Înăuntrul hălei de la Mihăileşti sunt trei săli mari, iar în fiecare sală sunt câte şase rânduri de cuşti. Spre deosebire de Pallady, la Mihăileşti câini stau mult mai lejer, câte doi în cuşcă. Mulţi dintre ei sunt metişi, cum le spun administratorii de aici, adică combinaţii de specii de rasă. La Mihăileşti sunt în prezent 450 de câini. În hala nouă, ce va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare, mai încap alţi 350 de câini. Hala a fost începută pe vremea când Adriean Videanu era primar şi a costat 800.000 de euro, potrivit raportărilor de la ASPA.

20% dintre câinii ridicaţi de pe străzi au stăpân

Răzvan Băncescu spune că aproximativ 20% din totalul câinilor prinşi de hingheri sunt cu stăpâni. „Îi prind de pe stradă. Eu consider că un câine cu stăpân arată diferit faţă de un maidanez. Dar acesta este lait-motiv pentru cei cărora le strângem câinii din curtea blocului. Este boală la ei. Tot timpul zic că maidanezii au ieşit din curte şi noi parcă avem o maşină de hingheri la fiecare colţ de stradă să le lum câinii”, spune Băncescu. Datele de la ASPA arată că trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal de 14 zile depăşit, motiv pentru care potrivit normelor de aplicare a legii maidanezilor pot fi eutanasiaţi oricând.

„Nu am eutanasiat niciun câine până acum, însă vom începe cât de curând. În momentul de faţă trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal depăşit. Dacă se stopează prinderea îi mai putem ţine, dar eu trebuie măcar să asigur fluxul permanent la prindere, că aia de problema”, a spus directorul ASPA.

4.500 euro chirie lunar pentru un nou adăpost la Bragadiru

ASPA a extins capacitatea de adăpostire a câinilor fără deţinător, prin amenajarea unui nou adăpost în comuna Bragadiru, adăpost care a fost închiriat cu 4.500 de euro pe lună de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri” a spus Răzvan Bancescu, coordonator ASPA, care a precizat că cel mai probabil adăpostul de la Bragadiru va fi deschis publicului săptămâna viitoare.

„La Bragadiru avem 460 de câini. Pentru că nu este adăpost public nu pot să mă apuc să-i eutanasiez pentru că îi are ASPA de 14 zile lucrătoare, acolo mai întâi deschid uşile pentru adoptatori, ca să nu zică că le-am blocat adopţia, şi îi mai las 14 zile. Pe de altă parte, nu este fair să spun că încurajăm adopţia şi apoi să zic că am o sută de câini închişi pe care îi eurtanasiez, şi nu dau drumul la adopţii şi după aia brusc mă apuc de eutanasiere. Aşa că îl deschidem săptămâna viitoare public, probabil că în două sau în trei săptămâni o să vină lumea şi o să-şi aleagă din ei o parte şi rămânem cu cealaltă parte”, a explicat Băncescu. Acesta a mai spus că nu are un plan pentru eutanasieze, ci câinii vor fi omorîţi în funcţie de loc.

„Eu dacă pot să strâng 200 de câini pe zi şi n-am loc decât de 180, atunci pe ceilalţi 20 va trebui să-i eutanasiez ca să asigur fluxul”, a precizat Băncescu.

Foto Andreea Alexandru// La Mihăileşti câinii stau câte doi într-o cuşcă

Până acum, hingherii au prins 6.500 de maidanezi, iar întreaga operaţiune a costat Primăria Capitalei 600.000 lei, din septembrie până în prezent, ceea ce înseamnă plăţi pentru prindere, sterilizare şi adăpostirea animalelor. Cifrerele arată că din cei 65.000 de maidanezi pe care teoretic îi are Capitala,  hingherii au prins aproximativ 10%. Costul hranei pentru un câine este de 9,8 lei pe zi.

Din cei 6.500 de câini strânşi de pe străzile Bucureştiului,  5.500 au fost adoptaţi de către organizaţiile neguvernamentale şi de către bucureşteni.

Foto Andreea Alexandru// O parte dintre câinii prinşi pe străzi au aparţinători

Datele statistice de la ASPA arată că în luna decembrie 2013 au fost capturaţi 1.053 de câini, s-au adoptat 1.011 câini, dintre care 464 de caini au fost adoptati de persoane fizice şi 547 au fost adoptati de organizaţii negurvernamentale. În ultima lună din 2013 un numar de 800 de câini erau în curs de adopţie. De asemenea, datele priivind muşcăturile de câine arată că, în decembrie 2013, numărul persoanelor muşcate de câinii fără deţinător din Bucuresti a fost de 254, faţă de luna decembrie a anului 2012, când se înregistrau 702 cazuri de muşcături, ceea ce înseamnă că număul incidentelor a scăzut cu 63%.

Câţi maidanezi sunt în Bucureşti? 65.000 sau 20.000?

Pe de altă parte, organizaţiile neguvernamentale care se ocupă de maidanezi spun că numărul maidanezilor nu este de 65.000 de câini, ci numai 20.000. „Nu a făcut nimeni o numărătoare reală. Dacă ar fi mai puţini câini ar fi şi mai puţini angaţi la ASPA”, spune Daniel Tomescu de la Federaţia Pentru Protecţia Animalelor.

Răzvan Băncescu explică cum s-a făcut de fapt numărătoare: estimativ. ”Se ia o suprafaţă şi se face numărătoare şi noaptea şi ziua şi se extrapolează la tot Bucureştiul. Zona aleasă se face unitar. Se ia un areal dintr-un perimetru care să aibă de toate de la supermarket până la zone dezafectate, să aibă din fiecare câte puţin. Este o metodă folosită internaţional şi recunoscută de către Wolrd For All Animalis şi care este folosită în aproape toate ţările europene”, a mai spus Băncescu.

În plus, ong-urile susţincă ASPA a realizat adăpostul de la Bragadiru pe ascuns.

„Acolo au dat 4.500 de euro pe chirie, dar mai exista şi varianta Fundulea. Au luat câinii de la Mihăileşti şi i-au dus acolo. Dacă nu făceam presiuni nici acum nu spuneau nimic despre adăpostul ala. De unde să ştim noi ce fac deţinuţii acolo dacă nu avem acces”, a mai spus Daniel Tomescu.

 

Răzvan Băncescu susţine că hala de la Bragadiru a fost închiriată după ce a izbucnit scandalul uciderii lui Ionuţ Angel de către un maidanez. „Să construieşti ceva însemna timp şi atunci am închiriat ceva. Dacă luam câinii direct din stradă şi îi duceam la Bragadiru, oamenii nu mai puteau să-i vadă pentru că nu este deschis încă publicului. aşa că am luat câini de la Mihăileşti şi i-am dus acolo. Aceşti câini vor putea fi văzuţi direct de către potenţialii adaptatori începând de săptămâna viitoare.

La Bragadiru, câinii vor fi îngrijiţi de către deţinuţi, toţi aceştia fiind din categoria care pot să lucreze în afara clădirii, niciunul neavând fapte de violenţă la activ.

Câţi bani a dat Primăria Capitalei pentru maidanezi în ultimii cinci ani:

Bugetul ASPA în 2009 a fost de 2.929.000 lei

Bugetul ASPA in 2010 a fost de 1.726.000 lei

Bugetul ASPA in 2011 a fost de 4.647.000 lei

Bugetul ASPA in 2012 a fost de 4.288.000 lei

Buget  ASPA în 2013 a fost de 18.600.000 lei

Foto Andreea Alexandru// În faţa adăpostului de la Mihăileşti stă o haită de maidanezi

Foto Andreea Alexandru// Mulţi dintre câinii din adăposturi sunt denumiţi metişi

Citește și: