Gilda Popa
6034 vizualizări 10 aug 2018

Mirajul plajelor virgine sau, cel puţin, semisălbatice, s-a mutat de ani de zile de la Vama Veche şi 2 Mai către nord, unde s-au refugiat contemplativii de week-end din calea turismului tradiţional. Însă, în cele din urmă, orice avangardă riscă să devină mainstream – mai ales dacă apar în zonă şi facilităţi turistice. Cu toate acestea, plajele care se văd din ce în ce mai des pe GPS-ul maşinilor care ies din Bucureşti pe A2 îşi păstrează farmecul sălbatic direct proporţional cu nivelul de dificultate al accesului la mal de mare. Însă primele întrebări la care ne aşteptăm să avem un răspuns când ne urcăm la volan sunt, de regulă, de bun simţ: unde mergem, cum ajungem şi mai ales ce ne aşteaptă acolo?

În ordinea coordonatelor GPS de pe tricou, iată opţiunile:

Plaja Tuzla

Pe lângă Tuzla aţi trecut de zeci, poate sute de ori în drum spre 2 Mai, spre Vamă sau în Bulgaria. Tuzla este încă o plajă pour les connaisseurs. O fâşie îngustă de nisip cât vezi cu ochii, apa foarte curată şi limpede şi câteva baruri ”locale” şi cherhanale, de unde pot să-ţi cumperi ceva rece de băut şi să-ţi potoleşti foamea la prânz. Este frecventată doar de localnici, de câţiva constănţeni insideri şi de amicii cărora le-au împărtăşit pontul. Ca atare, nu veţi găsi multe cunoştinţe acolo. Se poate campa, însă REŢINEŢI! nu există niciun colţ de umbră. Dacă aveţi în plan să staţi câteva zile, o umbrelă e un must-have.

”Nu vei găsi toalete moderne la aceste terase, ci doar WC-uri ca la ţară, la mică distanţă de ele. Vara trecută a apărut şi o terasă a unui întreprinzător din Eforie Sud, care are o toaletă rezonabilă, la care au acces doar clienţii. Intrarea în mare se face abrupt (la circa 5 m de ţărm, adâncimea apei depăşeşte 2 m), curenţii sunt  puternici, iar din loc în loc sunt pietre, aşa că trebuie să fiţi atenţi.”, scrie unul dintre cei care au ajuns acolo pe idjourney.wordpress.com

Cum ajungi la Plaja Tuzla? În sat nu sunt indicatoare către plajă sau cel puţin nu sunt vizibile, aşa că ghidul local rămâne GPS-ul. Din Constanţa, se merge spre Mangalia, iar drumul duce direct spre Tuzla. La intrare în comună, se face stânga, iar după calea ferată, în cinci minute cobori pe faleză. Sunt câţiva kilometri de parcurs în plin câmp - o maşină cu garda joasă fiind o idee destul de proastă.

Cazare: Sunt destule pensiuni în Tuzla, dar dacă mizezi pe faptul că îţi iei cazare în sat/oraş şi mergi pe jos până la plajă, te cam înşeli. Pare aproape, dar drumul pe câmp, până la mare, într-un nor de praf, s-ar putea să îţi cam ia din entuziasmul pentru plaje sălbatice.  

La 15 kilometri de plaja Tuzla se află Golful Pescarilor din Agigea – o cherhana cu ratinguri bune de la clienţi, pe care ar fi indicat măcar să o încercaţi.

Plaja Agigea

Rezervaţia de dune de nisip de la Agigea este o altă plajă semisălbatică, o fâşie întinsă de nisip, ascunsă sub podul ce duce în portul Agigea Sud. Este un loc discret pentru plajă, cu beach bar şi nisip pietros, destul de puţin frecventată de turişti.

Cum ajungi: Plaja se află la doar 10 kilometri de Constanţa, dacă urmezi drumul european E87, iar din Eforie Nord faci circa un sfert de oră de mers pe jos pe ţărmul mării spre portul Agigea Sud.

Agigea

Plaja Corbu

Redescoperită în ultimii ani de nostalgicii plajelor virgine, Corbu începe să devină un loc destul de aglomerat, în special în week-enduri. Aflată la graniţa cu Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, plaja rămâne o oază de oxigen cu apa ireal de limpede şi un covor de nisip cât pentru un convoi regesc, aşa că te vei simţi cu adevărat ”the king of the world” acolo. În special dacă eviţi sfârşitul de săptămână.

Cum ajungi: Plaja este situată între staţiunile Mamaia, Năvodari (la sud) şi Delta Dunării (la nord), iar pentru a ancora aici ai nevoie de o maşină personală, în lipsa liniilor de transport în comun. Din Năvodari, dacă iei drumul spre nord, drumul de ţară lung de 2-3 kilometri te duce direct pe plaja din Corbu.

Corbu 1

Opinii:

”Am rămas cu gură căscată, erau 15-20 de persoane pe ditamai plajă. Am găsit colţul meu de rai şi era la doar 3 ore de casa mea (nu prin Croaţia, unde îl căutăm). Ne aşezăm şi după o ora începe nebunia; curgeau turiştii, care mai de care mai dotaţi, cu genţi frigorifice, cu berea într-o mâna, copilul în cealaltă şi ţigară în gură, valuri, valuri, nu se mai opreau.

În cca. 2 ore, suntem înconjuraţi şi cotropiti de turiştii petrecăreţi şi vorbăreţi, nu au lipsit boxele cu muzică, seminţele şi fumul de ţigară (am crezut că înnebunesc, soţia încerca să mă calmeze, să nu isc vreun scandal, că nu plecăm în viaţă de acolo – am această tendinţa suicidă)…

Aşa, din estimările mele, au fost cca 2.000 turişti (la 5 lei bucata şi 10 lei perechea, ar trebui să fie încasări de cca 20.000 lei pe zi - sunt foarte curios ce încasări a avut Administraţia Biosferei la gheretă, în dată de 07.07.2018. Am ajuns la concluzia că raiul este pe cale de dispariţie şi că umanitatea şi civilizaţia vor fi cotropite şi eliminate. Am ajuns să mă simt anormal, că plătesc taxele, îmi adun gunoiul şi vorbesc civilizat în dorinţa de a nu deranja, poate vrea să doarmă “vecinul de cearceaf“...

Urmează plajă Vadu. Să dea Domnu', să mă înşel” – UrsFE, iulie 2018 pe amfostacolo.ro

Plaja din Vadu

Mai la nord de Corbu, spre Rezervaţie, ajungeţi la plaja din Vadu, fără să schimbaţi direcţia de mers. Dacă în primii ani de când a început să fie frecventată, plaja Vadu era accesibilă doar celor cu ”spirit solitary”, acum solitarii s-a înmulţit şi impart aceeaşi cherhana cu preţuri destul de măricele. Însă e loc pentru toată lumea, şi pentru sociali şi pentru cei mai puţini sociali. Vei descoperi un loc pierdut în inima sălbăticiei, cu nisip fin, apă de un albastru incredibil şi plajă generos de lată, la fel ca cea din Mamaia.

Cum ajungi: Din Năvodari, se ţine drumul drept până în Capu Midia, care urcă apoi spre Corbu. La ieşire din sat, se face dreapta, iar drumul duce direct în satul Vadu. Din Năvodari se parcurg circa 20 kilometri până la Vadu.

Vadu 1

Opinii:

”Drumul din sat până la plajă este de o singură bandă din beton, care la un moment dat se termină şi începe un safari pe drum de nisip, pe fundul unei mlaştini. Se poate merge cu orice tip de măşînă, doar aveţi grijă să nu treceţi prin bălţi, nu se ştie ce este pe fund… Ajungem la “parcare”, cca. 15 masini puse ici colo, semn bun, puţini turişti. Când mă uit în stânga, spre nord, cât pe ce să intru cu maşină pe plajă; cred că sunt vreo 5 km de drum paralel cu plajă, unde la fiecare 20 m era o maşină.

Pe plajă, corturi, aşezate frumos, o singură linie paralelă cu marea, cam la 30-50 m depărtare unul de altul.

Şi… linişte… auzeam doar marea… nu tu radio plajă, nu tu gură târgului. Recomand să mergeţi spre sud. Plajă Vadu este mărginită la sud de Cherhanaua Bosoanca şi la nord de Vadu Pescarilor. Noi am fost la mijoc. Ce pot să va spun, spre nord, plajă părea mai plină de turişti decât spre sud, deci recomand 200 m spre sud.” – UrsFe, iulie 2018, amfostacolo.ro

”Am achitat taxa de intrare în rezervaţie, dar nu ne-a controlat nimeni. Totuşi, recomand plata acesteia. Am ajuns în cursul săptămânii, pe seară şi erau doar 5 maşini parcate la intrare pe plajă, deci aveai intimitate cât voiai, distanţă dintre corturi fiind de aproximativ 300 metri” - Mihai, august 2016, amfostacolo.ro

”Plaja Vadu, un miracol descoperit pentru prima oară în urmă cu 2 ani, pe atunci o fâşie lungă şi pustie de nisip, de-a lungul căreia se sparg valurile leneşe şi tulburi ale Marii Negre.

Anul acesta, am fost să revedem micul colţişor de sălbăticie din inima Biosferei Deltei Dunării... Încă de la finalul drumului de dale, drumul pe nisip bătătorit era mult mai rău decât mi-l aminteam... gropi adânci, unele pline cu apă sau nisip afânat, o adevărată aventură să strecori maşină pe marginile înclinate ale gropilor largi formate în potecă şerpuitoare. Dacă în anii trecuţi văzusem dropii şi vulturi rătăcind pe deasupra stufului care străjuieşte drumul, anul acesta am văzut doar saci de gunoaie scoşi la marginea drumului, în aşteptarea unui utilaj care să-i adune…

Cherhanaua Vadul Pescarilor s-a modernizat şi a pierdut din calitatea servirii şi a meniului. Noi foişoare din lemn au apărut în locul unde anul trecut erau campate trei rulote (acum dispărute). În interiorul cherhanalei, un nou umbrar cu şiruri de mese, la ora prânzului toate mesele erau pline şi doar doi sau trei tineri din sat erau chelnerii improvizaţi, insuficienţi pentru mulţimea de muşterii de la mese…

Şocul l-am avut abia când am păşit pe plajă. Unde era fâşia pustie de nisip, unde nu vedeai picior de om?? Zeci de corturi, cortuleţe, rulote, umbrele şi saltele de plajă, sute de oameni care îmi aminteau mai degrabă de plajă din Mamaia.” – Kyandra, 04.09.2014, amfostacolo.ro

Gura Portiţei

La sud de Delta Dunării, unde marile lacuri din est aproape că se revarsă în mare, există o fâşie subţire de pământ care desparte apele. Plajele pustii se întind pe kilometri întregi, departe de forfota de sezon a litoralului sudic. În mijlocul acestei nesfârşite fâşii se află o poveste al cărei nume care începe ca o baladă: Gura Portiţei.

Fâşia de uscat nu are mai mult de 300 m în lungime şi, cu indulgenţă, 200 m în lăţime, dacă luăm în calcul plajele. În acest spaţiu extrem de restrâns, te poţi plimba cu barca pe unul din canalele apropiate ale lacului Goloviţa pentru ca, 5 minute mai târziu, să plonjezi în apele unuia din golfurile pe care le împarte cu marea.

Plaja dintre Marea Neagră şi lacul Goloviţa este una dintre cele mai frumoase locuri de pe litoral.

Gura Portiţei

Cum ajungi: Accesul aici este mai dificil şi cam scump, dar merită. După aproximativ 300 de kilometri până în Tulcea, din porturile Jurilovca sau Sfântu Gheorghe, se ia calea navigabilă - cu vaporaşul sau navele rapide - iar în câteva ore ajungi pe plajă.

Cazare: În urmă cu ceva ani cei mai mulţi mergeau cu cortul la Gura Portiţei, acum există variante şi pentru cei mai pretenţioşi sau care vor, măcar, minimum de confort când merg la mare. De la căsuţe pe plajă la camere în vile de lux, le găsiţi pe toate.

Se poate mânca în zonă? Da, există şi varianta să alegeţi cazare cu pensiune completă în satul de vacanţă Gura Portiţei.

Opinii

”Peisajul este uimitor, iar liniştea pe care o găseşti acolo cu siguranţă nu o mai găseşti în altă parte. Plajă este extrem de curată şi găsiţi multe scoici întregi şi mari. Apa este limpede şi fără alge” – Nebelux, 2010, amfostacolo.ro

”Gura Portiţei avea să fie locul unde am petrecut aproximativ şase ore în acea zi (iniţial un sat pescăresc, Gura Portiţei a fost atestată documentar încă din anul 1710)… Locul unde aveam să ne petrecem următoarele două ore a fost plaja. Acest complex turistic are o plajă destul de aerisită cu nisip albicios, iar întâlnirea cu marea este facilitată de cele două golfuleţe mărginite de diguri şi stabilopozi uriaşi” – CM, 2017 amfostacolo.ro

Plaja Razim - Sinoe

În Dobrogea, Razim - Sinoe este cel mai întins complex lagunar din ţară, care ascunde o plajă frumoasă, insuliţe - Popina, Bisericuţa, Istria - şi câteva cetăţi antice - Heraclea, Enisala, Argamum. Parte a Rezervaţiei Delta Dunării, cine se încumetă să ajungă aici descoperă un mic paradis: o fâşie de plajă virgină şi un golf în bătaia razelor de soare.

Cum ajungi: Dacă iei direcţia spre Jurilovca, după aproximativ 20 de kilometri, ajungi negreşit în locul unde Marea Neagra se uneşte cu lacul Sinoe.

Plaja Sfântu Gheorghe

Accesul dificil în inima Deltei face ca plaja Sfântu Gheorghe să fie încă unul dintre locurile aerisite la mal de mare. Mergând înspre dreapta pe plajă, ajungi la gura de vărsare a braţului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. Spre stânga, ai un covor nesfârşit plajă virgină, acoperită cu un nisip mărunt, măcinat în vadul unde Dunărea se varsă în mare.  

Se ajunge cu un mijloc de transport naval din Tulcea până în localitatea Sfântu Gheorghe şi apoi poţi ajunge pe jos până la plajă, în aproximativ 20-30 minute sau cu “trocariciul”, contra cost, un tractor cu remorcă special amenajată pentru transport persoane.

Sfantu Gheorghe

Plajele din Sulina

Plaja este zonă protejată, aşa că nu poţi campa acolo, un aspect cu plusuri şi minusuri. Sunt câteva cârciumioare frecventate de localnici, nu bubuie muzica, nu sunt vânzători ambulanţi, ci câteva şezlonguri, coşuri de gunoi, un ponton, o plajă sălbatică până dincolo de orizont.

Cum ajungi la Plaja Sulina? Între oraş şi plajă sunt 2 kilometri pe care poţi să-i parcurgi pe jos, pe bicicletă ori cu taxiurile locale (10 lei/călătoria). Drumul este pavat.

Se poate mânca în zonă? Cele două terase de pe plajă au şi mâncare, nimic spectaculos, însă comestibil. Totul se animă noaptea, când se adună toţi localnicii şi turiştii la distracţie, se dă muzica tare, se dansează până la răsărit şi se face baie printre algele fosforescente.

 

Citește și: