4 vizualizări 8 nov 2005
Locul unde se afla cei mai multi bolnavi psihic pe metru patrat din tara, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta - Poiana Mare, e cat pe ce sa puna lacatul pe poarta. Paturi noi, cearsafuri curate, grupuri sanitare noi, geamuri si usi din termopan, caldura, sala de mese curata si mancarea buna - o investitie de 16 miliarde de lei in ultimul an, totul pentru ca bolnavii psihic sa aiba confortul impus de Organizatia Mondiala pentru Apararea Drepturilor Omului, iar Romania sa mai faca un pas spre integrarea in Uniunea Europeana. La aflarea vestii ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a luat decizia de a inchide acest ambulatoriu, pacientii au devenit agitati, iar salile de lectura si atelierele de creatie au fost, ieri, aproape goale. Cei mai multi dintre bolnavi spun ca s-au obisnuit cu traiul din acest spital, iar dupa investitiile facute in ultimul an o duc mai bine decat acasa. "Sunt aici de zece ani, de pe data de 12 mai 1995. Ma aflu aici pentru ca am comis o fapta antisociala - am omorat pe cineva si s-a constatat ca nu am avut discernamant. Dar acum ma simt mult mai bine. Aici mi-am gasit echilibrul psihic si o duc mai bine decat acasa. Avem geamuri cu termopan, apa calda, iar la aproape fiecare masa ni se serveste hrana. M-am ingrasat 11 kilograme in ultimele trei luni. Daca desfiinteaza spitalul, cu noi ce vor face?", ne spune Nina Stefan, pacient al Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare.

Un alt pacient al ambulatoriului, artist renumit printre cei 455 de spitalizati: "Aici sunt calm. Pictez, iar doamnele doctore au grija sa am materiale si lucrez in lut. Am tot ce-mi trebuie� De un an de zile mancarea este buna, avem caldura in camera si ma inteleg bine cu toti colegii. Daca ne dau afara de aici, ma duc la Bucuresti, la Ministerul Sanatatii, sa ma tina dumnealor acolo. Daca ne poarta asa de grija, de ce nu au venit sa inchida spitalul si de ce nu s-au interesat de noi cand muream de frig si de foame, acum doi ani?", se intreaba Surdu Cornel. Pentru a indupleca autoritatile sa revina asupra deciziei de a inchide spitalul, Cornel a oferit chiar si un cadou subprefectului de Dolj, Nelu Groza: cel mai frumos tablou pictat la Poiana Mare. Desi subprefectul a fost incantat de darul primit si chiar l-a pupat pe artistul bolnav, el a spus ca inca nu poate sa se pronunte despre soarta Spitalului. "Facem o analiza din spital si sper ca in cateva zile sa am un raspuns afirmativ. Este prima data cand vizitez un spital, dar cred ca aici sunt conditii decente pentru ca bolnavii sa fie tratati", a declarat, ieri, subprefectul de Dolj, Nelu Groza.

Directorul Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare crede ca dovada a conditiilor bune din ambulatoriu sta numarul de decese din ultima perioada, cu mult mai putine decat in anii precedenti. "Anul acesta am avut doar 11 decese, fata de 81 cate am avut in 2003. Deci conditiile de viata s-au imbunatatit simtitor.

Am indeplinit absolut toate conditiile cerute de Drepturile Omului, cu exceptia celor legate de numarul personalului: ar trebui sa mai facem angajari", a declarat Viorel Oprescu, directorul general al Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare. In ceea ce priveste decizia ministrului Sanatatii de a inchide ambulatoriul, el a mai spus ca este un non-sens: "Este o decizie aberanta. Pai, cum se poate sa bagi o gramada de bani in ceva, iar apoi sa dai cu piciorul la tot. Parerea mea este ca, de fapt, sunt alte interese la mijloc, dar nu stiu ce�", a mai spus dr. Oprescu.

Pana cand autoritatile vor hotari soarta Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare, angajatii raman in greva si spun ca nu vor renunta la aceasta forma de protest. Chiar daca au primit pana si telefoane de amenintare, in care li s-a spus ca, daca nu vor inceta protestele vor fi impuscati cu gloante de cauciuc, si batuti cu batele, ei nu vor sa se miste de la poarta spitalului. Pe marginea drumului au facut un foc de tabara pentru a se incalzi si se odihnesc in strada, pe saltelele si scaunele aduse din spital.

Citește și: