6 vizualizări 24 nov 2005
Asezarea cu 12.532 locuitori are un nume sugestiv pentru vremurile de restriste permanentizata a tarii: Cumpana. Comuna, nu prea avuta, este precum primarita: gatita foc si ambitioasa, ca doar se gaseste la numai cinci kilometri de Constanta. Vizata pentru terenurile sale invecinate cu marele municipiu, cu soseaua litorala, cu Canalul Dunare - Marea Neagra si cu Portul Constanta Sud - Agigea, comuna Cumpana are si mai multe de oferit cetatenilor ei. Fosta asezare turceasca Hasiduluc (cu numele imprumutat dupa un deal din apropiere) se mandreste de cativa ani cu o Zi a Recoltei devenita traditionala, cu un site pe internet, cu un Muzeu al Satului, cu un telecentru, cu o scoala veche de 100 ani si cu un centru medical de permanenta. Ca sa nu mai vorbim de scoala de balet si de festivalul judetean de muzica usoara, Delfinul de Mare, destinat tinerelor sperante!

De doua zile, Cumpana mai are un trofeu in panoplie: o revista "glossy", editata de primarie si scrisa numai de oamenii locului. In "Comuna mea Cumpana", editorialul este semnat de primarita Mariana Gaju. "Cine nu a fost macar o data in cumpana? L-au ajutat rudele, prietenii sau a gasit in el puterea de a merge mai departe. Noi mergem inainte, impreuna" - suna indemnul edilo-publicistic. In primul numar se afla si ceva legislatie: ce este primaria, ce nu poate rezolva primaria, ce este consiliul local, cine sunt "alesii urbei" si care este organigrama administratiei locale. In paginile revistei semneaza notabilitatile locului: directoarea scolii, asistenta sociala, educatoarea, inginerul agricol, bibliotecarele, doctorul comunei (care este si consilier local), un seminarist, profesoara de sport, o liceana care invata in Constanta, ba chiar si seful de post. Agentul-sef Aurelian Colis a primit misiunea de a intocmi lunar rubrica moralizatoare, din care aflam care sunt cumpanenii pusi la panoul rusinii: talharul Ungureanu Alexandru, cutitarul Moldoveanu Boris, violatoarea de domiciliu Catana Elena sau scandalagiul Regep Craciun.

"Comuna mea Cumpana" s-a nascut cu ajutorul organizatiei World Vision Romania, a carei sefa, olandeza Anette, mai are putin si se naturalizeaza in localitate. Ea a multumit asistentei numeroase care si-a lasat treburile casei pentru a aplauda la Caminul cultural lansarea revistei: "Am venit de cateva luni in Romania si deja sunt pentru a doua oara la Cumpana. Felicitari comunitatii locale, care are atata initiativa!"

Momentul lansarii pe piata comunei Cumpana a noii publicatii nu a fost intamplator. Sfatuiti de trustul de presa Cuget Liber, edilii au vrut astfel sa cinsteasca "Ziua recunostintei dobrogenilor" pentru data istorica de 23 noiembrie 1878, cand Dobrogea a revenit la patria-mama.

In afara Caminului cultural, satenii europeni de la Cumpana nu stiau cu ce se mananca sarbatoarea asta: "Recunostinta? Pentru ce?! Aa� cu razboiu`� credeam ca pentru revista asta de-o scoase primarita. N-am citit-o inca� o sa ne-o citeasca nepotii, ca ei stiu carte".  


Citește și: