676 vizualizări 21 iun 2010

de Antoaneta Dohotariu, ProTV

Când se îngraşă, cei mai mulţi dau vina pe vreo genă sau pe vreo problemă endocrinologică. Este fals - spune profesor doctor Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon. Practic, 90% dintre obezii din România devin atât de grei numai şi numai din cauza alimentaţiei nechibzuite şi în exces. Un om obişnuit are nevoie cam de 2500 de calorii ca să funcţioneze normal, 40 de calorii pe kilocorp, iar un obez trebuie să scadă şi să ajungă la 1.500 de calorii pe zi. Prea puţini sunt însă cei care ştiu să-şi facă un calcul al necesităţilor energetice.

Ion Ciubotaru a ajuns la 160 de kilograme după ce şi-a pierdut serviciul. Încearcă să mănânce sănătos, salată multă şi aripioare: "Mă feresc, mă feresc, de un an şi ceva mă feresc şi mai rău mă îngraş, de ce mă feresc". Cel mai greu îi e seara după şase, când ştie că nu mai are voie să mănânce: "Mă apucă o foame de n-am văzut în viaţa mea; de aia de căpcăun. Îşi face nevasta ouă cu şuncă şi cârnaţi şi ies afară că mi-e poftă de mirosul ăla. Simt că se întinde pielea pe mine, dacă am luat 20 de kg în juma de an". Deocamdată, are salată în grădină. După aceea nu ştie dacă va mai rezista tentaţiilor. Ştie doar că nu mai poate munci şi asta pentru că nu şi-a dat seama la timp că are o problemă.

Comuna lovită de obezitate

Cătălin Petrenciuc este medic de familie în comuna Mănăstirea-Călăraşi. În anul 2002 a făcut un studiu privind incidenţa obezităţii la populaţia adultă de peste 20 de ani. Mare i-a fost uimirea să constate că din cele 1.445 de persoane examinate, 23% sunt obeze, aproape 32% au exces ponderal şi numai 43% au greutatea normală. "Am comparat cifrele cu rezultatele din America şi-am constatat că stăm relativ la fel", spune medicul Petrenciuc. În anul 2008 a refăcut studiul şi rezultatele au fost aceleaşi.

George, patronul magazinului sătesc, este unul dintre cei care a luat proporţii în ultimii ani. Mişcarea n-a fost niciodată punctul său forte, iar principala lui masă este la 11 noaptea: o ciorbă, o tocană, un grătar, 3 sticle de bere.

"Alimentaţia aici este mai mult bazată pe cartofi, făină, făinoase, carne mai puţină, de sărbători când taie porcul şi mai pun la untură, mezeluri foarte multe", explică medicul de familie. "Carne proaspătă nu se găseşte, pentru că sărăcia i-a împins pe oameni să-şi vândă animalele din curte. Aşa că mezelurile pline de conservanţi sunt alimentele de bază pentru că sunt ieftine. Românii au ajuns într-un fel ca americanii în ceea ce priveşte modul de alimentaţie, rapid, uşor, s-a renunţat în mare parte la alimentaţia aceea tradiţională, masa de dimineaţă preparată, masa de prânz la oră fixă".

"Este dat de la Dumnezeu unuia să fie slab, unuia mai gras"

Surplusul de greutate i-a adus Danielei numai boală şi suferinţă: "Nu pot să merg, inima e în grăsime, am tensiunea mare". Fiica ei, Maria, are 29 de ani, doi copii şi crede că a trecut de 150 de kilograme. A ajuns de mai multe ori la spital pentru hipertensiune arterială, iar dacă ar fi să ţină o dietă nici n-ar şti cum s-o facă.....(citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește mai departe:

Citește și: