Alina BĂDĂLAN TURCITU
11316 vizualizări 2 nov 2010

"Să nu credeţi că nu obişnuiesc să mă spăl, dar ţin săpunul acesta de două luni şi tot nu s-a terminat", i-a spus o clientă Sorinei Buzori, după ce a cumpărat de la ea 100 de grame de săpun solid. Căci era sută la sută natural, concentrat, fără urmă de conservanţi sau aditivi, fără urme de grăsimi naturale, ci făcut anume numai din ingrediente vegetale - uleiuri, unturi organice şi uleiuri esenţiale. Ca să-l testeze, Sorina a trecut cu maşina peste el; nu s-a desprins decât un colţişor, în rest a rămas întreg, aşa cum trebuie să rămână orice săpun natural adevărat, uscat 30 de zile.

"Mamă, ce-ar fi să scăpăm noi de chimicalele astea?"

Minunăţia a fost creată într-un atelier din Măgurele, mic de 30 de metri pătraţi. Într-un an de zile şi mai bine, de aici au ieşit mii de săpunuri, creme, uleiuri şi exfoliante, avizate de Ministerul Sănătăţii - unele au ajuns la româncele sătule de chimicale, altele s-au dus prin Suedia, Cehia, Ungaria, Germania, Italia, Austria, Moldova sau Bulgaria.

Unii români încă mai sunt sceptici; se înfiinţează pe la târguri şi le pun o grămadă de întrebări: "Şi, cum, chiar sunteţi brand românesc şi faceţi aşa ceva?", sau "Câţi angajaţi sunteţi în fabrică?". Când află că în făbricuţă lucrează numai Sorina şi fiica ei, Silvia Chindea, fac ochii mari. Poate că şi astăzi Silvia ar fi lucrat tot în publicitate dacă într-o zi n-ar fi declarat război chimicalelor. "Am o fetiţă şi ştiam că în gelul de duş pentru copii există EDTA, o substanţă folosită şi în spălătoriile auto şi considerată una dintre cele mai toxice substanţe folosite în cosmetice. Şi ne-am spus una alteia: ce-ar fi să scăpăm noi de chimicalele astea? Cu intenţia nu neapărat de a deschide o firmă, ci de a prepara produsele în casă, pentru noi", povesteşte Silvia.

Şi-a dat demisia din firma de publicitate unde lucra şi s-a pus pe citit, întrebat şi documentat. I s-a alăturat studiului şi mama, căci abia ieşise la pensie şi nu-i venea să stea degeaba acasă. A lucrat nu în industria frumuseţii, ci în domeniul energiei. Au învăţat să facă săpun în casă, după o formulă matematică, numai că, în loc de chimicale, au pus plante şi uleiuri vegetale. Poate părea foarte greu dar, dacă ştii exact cât să pui şi ce anume, poţi să-ţi prepari săpun şi cu mixerul, în bucătărie, tot aşa cum îţi faci şi prăjiturile. Investiţia iniţială a fost de 20.000 de lei, bani cu care şi-au deschis atelierul şi au cumpărat utilaje (malaxoare, cuve de inox, forme de plastic, inox şi silicon, suporţi pentru uscare, ambalaje). Mamă şi fiică lucrează în atelier de dimineaţă din zori până la miezul nopţii. Investiţia şi-au recuperat-o repede şi acum reinvestesc tot ce câştigă.

100 de grame de săpun uscat, natural - între 17 şi 20 de lei

Gama cu care s-au lansat sunt săpunurile naturale solide pentru piele uscată şi grasă. Aceleaşi produse sunt bune şi pentru păr, în acelaşi timp. 100 de grame costă între 17 şi 20 de lei. Mult mai mult faţă de săpunurile din hipermarket, dar cele naturale ţin mai mult. Unele se recomandă femeilor însărcinate şi bebeluşilor, altele atenuează vergeturile sau cicatrizează rănile, hidratează sau chiar luptă împotriva îmbătrânirii, prin antioxidanţii naturali puternici. Rezistă chiar şi doi ani, datorită antioxidanţilor care le împiedică să se strice repede. Aici, ca uleiuri vegetale folosesc ulei de măsline, de cocos, de struguri, de arahide sau de palmier, unt de shea sau de cacao, organic, brut, neprocesat. Adaugă uleiuri esenţiale şi plante, flori sau fructe, ultimele pentru decor. Uleiurile esenţiale sunt nesfârşite: lămâie, portocală, bergamot, mentă, pin, tea tree, scorţişoară, nucă, eucalipt, fenicul, ienupar, lavandă sau patchouli. Adaosurile sunt de cafea şi scorţisoară măcinate, apă de trandafiri, levănţică pulbere, mentă, nucă măcinată ori infuzie de fructe de pădure. Pentru ca săpunurile să arate bine, compoziţia se colorează natural cu mentă pulbere, să iasă verde, cu boia dulce de ardei, să iasă rozaliu, cu coajă de lămâie şi de portocală, cu levănţică sau şofran.

Săpunuri personalizate în formă de maşinuţe sau de Albă ca Zăpada

"Cineva m-a întrebat la un târg de ce nu avem produse mai colorate, albastre sau roz mai puternic, cum sunt cele din magazin. I-am explicat că ale noastre nu sunt atât de arătoase fiindcă nu au coloranţi chimici, iar noi nu vindem culoare sau miros, ci produsul de îngrijire în sine", spune Sorina.

Cu următoarea gamă au devenit primii producători români care fac săpunuri naturale lichide. Sunt ambalate în recipiente de 330 mililitri, au cam aceleaşi uleiuri esenţiale ca şi săpunurile uscate şi costă 25 de lei. Conţin omega-6, vitamina A, E şi acizi graşi vegetali, cunoscuţi ca fiind ca acceleratori de regenerare a ţesuturilor.
Mult succes la cumpărătoare au avut uleiul de corp cu Macadamia (ulei de măsline, unt exotic de macadamia, ulei de struguri, de orez), exfoliantele pe bază de zahar brun sau sare de la Marea Moartă şi cremele naturale la 35 de lei circa 100 de grame. De pildă, crema pentru corp are în compoziţie 70% unturi organice. Iar cea cu factor de protecţie solară obţinut în mod natural cuprinde unturi organice şi exotice în proporţie de 90%.

Fiindcă au avut atât de mult succes, mama şi fiica lucrează acum şi pe comandă.
Pentru un client care dorea să facă un cadou unui prieten pasionat de maşini au creat o adevărată bucăţică de stradă, cu carosabil, pietoni, marcaje şi două maşinuţe din săpun uscat, iar pentru un copil - o Albă ca Zăpada cu cei şapte pitici, tot din săpun. Un astfel de cadou bate pe la 60 de lei. La 50 de lei au pus în vânzare un săpun romantic, cu pandantiv dintr-un cristal Swarowsky în mijloc. Criză sau nu, săpunul cu cristal s-a cumpărat în draci şi anul trecut, se cumpără şi acum.

Citește și: