Gandul.info
Alina BĂDĂLAN TURCITU
11002 vizualizări 2 nov 2010

"Să nu credeţi că nu obişnuiesc să mă spăl, dar ţin săpunulacesta de două luni şi tot nu s-a terminat", i-a spus o clientăSorinei Buzori, după ce a cumpărat de la ea 100 de grame de săpunsolid. Căci era sută la sută natural, concentrat, fără urmă deconservanţi sau aditivi, fără urme de grăsimi naturale, ci făcutanume numai din ingrediente vegetale - uleiuri, unturi organiceşi uleiuri esenţiale. Ca să-l testeze, Sorina a trecut cu maşinapeste el; nu s-a desprins decât un colţişor, în rest a rămasîntreg, aşa cum trebuie să rămână orice săpun natural adevărat,uscat 30 de zile.

"Mamă, ce-ar fi să scăpăm noi de chimicaleleastea?"

Minunăţia a fost creată într-un atelier din Măgurele, mic de 30de metri pătraţi. Într-un an de zile şi mai bine, de aici au ieşitmii de săpunuri, creme, uleiuri şi exfoliante, avizate deMinisterul Sănătăţii - unele au ajuns la româncele sătule dechimicale, altele s-au dus prin Suedia, Cehia, Ungaria, Germania,Italia, Austria, Moldova sau Bulgaria.

Unii români încă mai sunt sceptici; se înfiinţează pe la târgurişi le pun o grămadă de întrebări: "Şi, cum, chiar sunteţi brandromânesc şi faceţi aşa ceva?", sau "Câţi angajaţi sunteţi înfabrică?". Când află că în făbricuţă lucrează numai Sorina şi fiicaei, Silvia Chindea, fac ochii mari. Poate că şi astăzi Silvia ar filucrat tot în publicitate dacă într-o zi n-ar fi declarat războichimicalelor. "Am o fetiţă şi ştiam că în gelul de duş pentru copiiexistă EDTA, o substanţă folosită şi în spălătoriile auto şiconsiderată una dintre cele mai toxice substanţe folosite încosmetice. Şi ne-am spus una alteia: ce-ar fi să scăpăm noi dechimicalele astea? Cu intenţia nu neapărat de a deschide o firmă,ci de a prepara produsele în casă, pentru noi", povesteşteSilvia.

Şi-a dat demisia din firma de publicitate unde lucra şi s-a puspe citit, întrebat şi documentat. I s-a alăturat studiului şi mama,căci abia ieşise la pensie şi nu-i venea să stea degeaba acasă. Alucrat nu în industria frumuseţii, ci în domeniul energiei. Auînvăţat să facă săpun în casă, după o formulă matematică, numai că,în loc de chimicale, au pus plante şi uleiuri vegetale. Poate păreafoarte greu dar, dacă ştii exact cât să pui şi ce anume, poţi să-ţiprepari săpun şi cu mixerul, în bucătărie, tot aşa cum îţi faci şiprăjiturile. Investiţia iniţială a fost de 20.000 de lei, bani cucare şi-au deschis atelierul şi au cumpărat utilaje (malaxoare,cuve de inox, forme de plastic, inox şi silicon, suporţi pentruuscare, ambalaje). Mamă şi fiică lucrează în atelier de dimineaţădin zori până la miezul nopţii. Investiţia şi-au recuperat-o repedeşi acum reinvestesc tot ce câştigă.

100 de grame de săpun uscat, natural - între 17 şi 20 delei

Gama cu care s-au lansat sunt săpunurile naturale solide pentrupiele uscată şi grasă. Aceleaşi produse sunt bune şi pentru păr, înacelaşi timp. 100 de grame costă între 17 şi 20 de lei. Mult maimult faţă de săpunurile din hipermarket, dar cele naturale ţin maimult. Unele se recomandă femeilor însărcinate şi bebeluşilor,altele atenuează vergeturile sau cicatrizează rănile, hidrateazăsau chiar luptă împotriva îmbătrânirii, prin antioxidanţii naturaliputernici. Rezistă chiar şi doi ani, datorită antioxidanţilor carele împiedică să se strice repede. Aici, ca uleiuri vegetalefolosesc ulei de măsline, de cocos, de struguri, de arahide sau depalmier, unt de shea sau de cacao, organic, brut, neprocesat.Adaugă uleiuri esenţiale şi plante, flori sau fructe, ultimelepentru decor. Uleiurile esenţiale sunt nesfârşite: lămâie,portocală, bergamot, mentă, pin, tea tree, scorţişoară, nucă,eucalipt, fenicul, ienupar, lavandă sau patchouli. Adaosurile suntde cafea şi scorţisoară măcinate, apă de trandafiri, levănţicăpulbere, mentă, nucă măcinată ori infuzie de fructe de pădure.Pentru ca săpunurile să arate bine, compoziţia se colorează naturalcu mentă pulbere, să iasă verde, cu boia dulce de ardei, să iasărozaliu, cu coajă de lămâie şi de portocală, cu levănţică sauşofran.

Săpunuri personalizate în formă de maşinuţe sau de Albăca Zăpada

"Cineva m-a întrebat la un târg de ce nu avem produse maicolorate, albastre sau roz mai puternic, cum sunt cele din magazin.I-am explicat că ale noastre nu sunt atât de arătoase fiindcă nu aucoloranţi chimici, iar noi nu vindem culoare sau miros, ci produsulde îngrijire în sine", spune Sorina.

Cu următoarea gamă au devenit primii producători români care facsăpunuri naturale lichide. Sunt ambalate în recipiente de 330mililitri, au cam aceleaşi uleiuri esenţiale ca şi săpunurileuscate şi costă 25 de lei. Conţin omega-6, vitamina A, E şi acizigraşi vegetali, cunoscuţi ca fiind ca acceleratori de regenerare aţesuturilor.
Mult succes la cumpărătoare au avut uleiul de corp cu Macadamia(ulei de măsline, unt exotic de macadamia, ulei de struguri, deorez), exfoliantele pe bază de zahar brun sau sare de la MareaMoartă şi cremele naturale la 35 de lei circa 100 de grame. Depildă, crema pentru corp are în compoziţie 70% unturi organice. Iarcea cu factor de protecţie solară obţinut în mod natural cuprindeunturi organice şi exotice în proporţie de 90%.

Fiindcă au avut atât de mult succes, mama şi fiica lucrează acumşi pe comandă.
Pentru un client care dorea să facă un cadou unui prieten pasionatde maşini au creat o adevărată bucăţică de stradă, cu carosabil,pietoni, marcaje şi două maşinuţe din săpun uscat, iar pentru uncopil - o Albă ca Zăpada cu cei şapte pitici, tot din săpun. Unastfel de cadou bate pe la 60 de lei. La 50 de lei au pus învânzare un săpun romantic, cu pandantiv dintr-un cristal Swarowskyîn mijloc. Criză sau nu, săpunul cu cristal s-a cumpărat în dracişi anul trecut, se cumpără şi acum.

Citește și: