49 vizualizări 17 iun 2006
In seara lui 15 iunie trecut, Irina Maricica Cornici zvacnea in pridvorul unei biserici, rastignita pe o cruce, intr-un asa-zis ritual de exorcizare. Tanacu nu mai este de vreun an doar numele unei sihastrii necanonice de prin partile Vasluiului. A devenit sinonim cu moartea. In delirul starnit de schizofrenie, Irina (23 de ani) fusese tintuita pe scanduri late in chip de cruce, cu mainile si picioarele imobilizate cu prosoape groase, cu calus indesat in gura pe durata slujbelor, sa nu tulbure tihna vecerniilor. Duhurile necurate care posedau trupul calugaritei fusesera sacaite cu molifte, stropite cu agheasma, unse cu untdelemn sfintit, indelung infometate si insetate in tentativa de a fi nimicite. Dupa porunca, crucea era dusa de maici cand in chilia Irinei, cand in biserica, cand in pridvorul altarului. Trei zile au purtat calugaritele rastignita prin curtea manastirii. Dupa a treia zi, au purtat crucea de capatai si sicriul Irinei.

Fotbalistul posedat care a ales calea pustniciei si a devenit preot si duhovnic la Tanacu peste normele ecleziastice isi asteapta procesul, cu prima infatisare la 28 iunie. A fost inculpat (pentru lipsire de libertate, soldata cu moartea victimei) alaturi de patru maicute care, cu smerenie, au facut ascultare ieromonahului Daniel Petru Corogeanu (29 de ani). Pe fondul zarvei mediatice care a depasit granitele tarii, forurile apostolice s-au delimitat de maicute si de Corogeanu, caterisiti de Episcopia Husilor pe motiv ca terfelisera imaginea ortodoxiei in Romania. "Mesia" de la Tanacu fusese socotit vinovat. In plus, slujise peste interdictia sefilor canonici, instigase enoriasii sa loveasca o solie episcopala si sa sfasie sutana clericului venit cu ordin sa puna lacat pe manastire. Fotbalistul-calugar a fost inchis o vreme la Rahova. A impartit celula cu Dumitru Sechelariu si Omar Hayssam. Scapat de gratii, raspopitul "Daniel Pacatosu" - dupa cum isi spune - a cautat si iertarea Prea Fericitului Teoctist. Intr-o misiva, ruga staruitor Intaistatatorul ortodoxiei romane sa il lase fiu duhovnic al BOR si, cu metanie pana la pamant, implora dezlegare pentru a vietui in post si rugaciune in chilia sa, in obstea de la Tanacu. De multe luni, Corogeanu si fostele calugarite (stareta Nicoleta Arcaleanu, monahiile Adina Cepraga, Elena Otel si Simona Bardanas) sunt fugari. Desi despreotit, Corogeanu nu a lepadat rasa. Umbla in sutana prin Muntenii de Sus, Vaslui, unde familia Arcaleanu ii ofera adapost.

De ceva vreme, sihastriei Tanacu nu i se mai inchid portile cu lacat. Cainii nu mai sunt asmutiti de maicute impotriva ziaristilor sau impotriva trimisilor de la Episcopie. Credinciosii nu mai vin in numar asa de mare la slujbe ca atunci cand Corogeanu ii punea sa sada multe minute cu mainile ridicate spre bolta sau ii tinea ghemuiti in interminabile metanii pe pardoseala bisericii "Sfanta Treime". Cand ies de la slujba, credinciosii privesc indelung pridvorul care duce spre altar, locul martiriului. In jertfelnicul bisericii - lacas din piatra, cu termopane albe, invelit cu tabla zincata - imbraca acum odajdiile doi preoti, gemeni. Maicile nu mai fac ascultare parintelui Romeo Silvan, care semana izbitor cu caterisitul Corogeanu. Si preotul Silvan a fost nevoit sa lepede straiele calugaresti, amorezat iremediabil de o vaduva varstnica din Husi, cu masina careia ajungea la Tanacu sa stareteasca - un bolid Alfa Romeo metalizat. Monahele ramase la Tanacu nu ridica nici acum privirea din pamant si nu rostesc o vorba fara dezlegarea duhovnicilor sau PS Ioachim Vasluianu.

La Perieni, mama Irinei Cornici se tanguie dupa fata pierduta acum un an, desi a lepadat-o din pruncie in orfelinat. Zice ca nu mai are lacrimi s-o planga, dar jeluieste cu foc dupa vreo 4.000 de euro, bani castigati de Irina in Germania si care ar fi ajuns la Tanacu si nu la parintii nevoiasi. Si pe fiu-sau Vasilica l-a lasat in grija statului si tot la Tanacu a ajuns. A ramas fiu de biserica, dupa ce a plecat sa aduca acasa lucrurile Irinei. "Pacatul a dus-o pe Irina mea la manastire. De ce o fi ramas acolo? S-a dus sa vada o maicuta si acolo a ramas. I-a sucit mintile. A trimis-o, iaca, in fundul pamantului. Daca l-as prinde pe popa Daniel, i-as da foc la barba aia lunga", spune femeia care isi tine bratul drept, paralizat, in buzunarul pestelcii, iar cu stanga manuieste o carja cu cot. Florin, singurul copil ramas in bordeiul din Perieni, de vreo 8 ani, spala intr-o balie mana stanga a mamei cu care a putut sa varuiasca usa pentru sambata, ziua parastasului de un an facut Irinei. Mama bolnava pastreaza doar doua fotografii ale fetei, scrisorile trimise din Germania si patinele cu rotile ale Irinei, ca la manastire maicile nu se trag cu rotile. 

Citește și: