Alexandra PELE
4074 vizualizări 25 mar 2012

"Băncile sunt precum nişte puşculiţe uriaşe în care persoanele pot economisi banii pentru situaţiile în care vor să cumpere anumite obiecte". Fraza este extrasă din compunerea unui elev de clasa a III-a care a încercat să explice ce reprezintă o bancă, "pe înţelesul copiilor".

"Banii sunt făcuţi din polimer", ne lămureşte un alt elev, în timp ce un puşti din penultima bancă îi atrage atenţia unui coleg că bancnotele sunt semnate şi de casierul central, "pe lângă domnul guvernator".

Cei 18 elevi din clasa a III-a A de la Şcoala nr. 183 din Capitală, pe care i-am vizitat miercuri la ora de educaţie financiară s-au pregătit temeinic pentru a ne povesti ce au învăţat ei despre bani, economii şi "fabrica de bancnote". Au redactat compuneri, ne-au spus o ghicitoare cu "leii care nu sunt fioroşi", au rezolvat un rebus şi ne-au arătat colajele pe care le-au făcut la clasă împreună cu învăţătoarea Carmen Băran.

Disciplina de educaţie financiară este destinată elevilor din şcoala primară şi poate fi parcursă ca materie opţională la clasa a III-a şi a IV-a.

Dar... ce sunt băncile? Băncile sunt clădirile acelea mari din care oamenii ies mereu zâmbind?

Un băiat din banca a treia de la geam se oferă să citească una dintre compunerile pe care copiii le-au pregătit. "Dar... ce sunt băncile? Băncile sunt clădirile acelea mari din care oamnii ies mereu zâmbind? Mama surâde", citeşte el răspicat, zăbovind pentru o fracţiune de secundă atunci când trece la rândul următor.

Textele celor mici sunt anecdote compuse în jurul noţiunilor pe care le-au parcurs la şcoală. "Codrin a observat că mama îi dă fratelui său nişte hârtii colorate şi câţiva bănuţi. Juliano dă banii doamnelor de la magazin pentru dulciuri şi maşinuţe" sau atunci când merge la masaj. Pe scurt, banii sunt folosiţi pentru "a achiziţiona bunuri şi servicii", ne explică un alt elev.

Învăţătoarea este de părere că disciplina i-a ajutat pe cei mici să înţeleagă, spre exemplu, că dacă părinţii scot bani de la bancomate, asta nu înseamnă că aceşti bani sunt nelimitaţi. Mai mult, uneori elevii de la şcoala numărul 183 ajung să le dea lecţii părinţilor, cum s-a întâmplat când au învăţat despre polimer, materialul din care sunt făcuţi banii. "Le-a plăcut foarte mult cuvântul polimer. L-am spus la clasă şi l-au reţinut imediat. A fost un cuvânt nou pentru ei şi s-au dus acasă să le spună părinţilor că bancnotele sunt făcute din polimer", ne spune Băran.

Dar Banca Naţională a României cu ce se ocupă, îi trebăm noi. "BNR emite bancnote şi monede". Răspunsul vine repede, însă învăţătoarea nu este mulţumită. "Şi mai ce?", insistă ea. Copiii se uită curioşi unii la alţii. "Coordonează celelalte bănci mai mici", le explică Băran. "Sunt 41 de bănci în România", intervine Ligia Goloşoiu, directoare BNR care a conceput manualele de educaţie financiară pentru elevii din clasele primare. "Maaaamă ce multe sunt", exclamă un elev din prima bancă. În spatele lui, prinse de lambriurile de pe perete, sunt înşirate mai multe desene cu simbolurile monedei europene şi al dolarului.

Ghicitoare: Nu e fioros, nu muşcă/ Dacă ai mai mulţi nu strică

O tânără se ridică din bancă şi se opreşte în faţa clasei, cu caietul de "teme" în braţe. Ne va citi o ghicitoare, de Emilia Plugaru. "Nu e fioros, nu muşcă/ E un leu binevenit/ Dacă ai mai mulţi nu strică/ Doar să îi câştigi cinstit/ Când îi dai, primeşti în schimb/ Haine, dulciuri, tot ce vrei/ Ia, priviţi, o ciocolată/ Costă tocmai... patru lei", spune ea, privind atent caietul.

Punctul forte al materiei este aplicabilitatea sa, ne explică învăţătoarea. Pentru a înţelege mai bine ce este profitul, Băran i-a ajutat pe copii să plaseze prima lor investiţie, respectiv 30 de lei pentru cartoane colorate din care să confecţioneze mărţişoare.

"Profitul e atunci când foloseşti bani... într-o afacere... cu scopul de obţine o sumă şi mai mare de bani", ne lămureşte un băiat. "Ca atunci când am vândut mărţişoarele la târg. Am dat 30 de lei pe materiale şi am făcut 50 de lei din vânzarea mărţişoarelor. Ce profit am avut?", întreabă Băran. În secunda următoare, în jur de zece mâini flutură în aer. "20 de lei", răspund mândri elevii.

Citește și: