344 vizualizări 17 iul 2008

„Luaţi aminte ce aş face cu un laptop dacă aş avea bani mulţi”. Tânărul ridică un topor sprijinit de coteţul de pui şi îl înfige cu sete în tastatura laptopului pus pe butucul de spart lemne. Îl pufneşte râsul, dar zâmbetul îi îngheaţă când mama sa începe să strige disperată. „Cu toporu’ ăla al meu tăiaşi? Tu cred că eşti nebun, mă Aline, mă! Îmi stricaşi dracu’ toporu’... Cum îmi stricaşi tu toporu’ şi eu nu am pilă să dau pe el!” Reacţia bătrânei speriate că fiul, care tocmai spărsese un laptop de 1.500 de euro, i-a stricat toporul a transformat un filmuleţ „home made” de două minute postat pe YouTube cu numele „Ţăranul cu laptop” într-un mare succes. A circulat pe calculatoare din toată ţara, transmis pe messenger şi a fost subtitrat în engleză de cineva rămas necunoscut. Cei doi actori amatori din curtea găinilor au ajuns vedete atât de repede, că se miră şi ei.

Poante bune, poante dureroase

Florin Toma, sau Tomiţă, cum îi spun prietenii, stă la casă, pe o străduţă de sub cetatea din Deva. E o zonă bună a oraşului, în apropiere de centrul administrativ, dar curtea casei lui Tomiţă e aidoma gospodăriilor de la ţară, cu magazie de lemne, curte de păsări, fel de fel de nimicuri îngrămădite unele peste altele şi câine legat cu lanţul de marginea cuştii. Doar lada de gunoi de lângă poartă, făcută dintr-o carcasă de monitor de calculator, dă de veste că acolo stă cineva care are treabă cu tehnologia.

„Eu sunt electronist de meserie şi mai repar calculatoare de birou şi laptopuri. Aveam la reparat un laptop Sony Vaio al unui prieten, când mi-a venit ideea să fac o poantă. A fost o chestie de moment, mai era la mine un alt prieten care era cam supărat. Am zis că fac două chestii deodată, îl înveselesc pe prietenul cu care eram şi îl sperii pe cel care îmi dăduse laptopul să i-l repar”, povesteşte Tomiţă. Avea ceva experienţă, pentru că mai făcuse ţăndări un televizor, dar apoi a uitat de înregistrare şi a tras altceva pe caseta aceea.

Un laptop bun şi unul jucărie

La filmarea cu laptopul nu a avut nimeni de suferit, dar unul dintre martorii momentului, un pui de găină alb şi mai mărişor, a sfârşit în oală după vreo câteva zile. Camera de filmat a pus-o pe un garduleţ şubred şi, ca să stea mai bine, a băgat sub ea o ţigară aprinsă. De aici şi senzaţia aceea de efect special costisitor pe care a dat-o fumul ţigării care unduia în faţa obiectivului camerei. Coloana sonoră a fost asigurată live de o melodie populară care se aude discret în fundal şi de cotcodăcitul găinilor care i se plimbau printre picioare.

„Bună ziua, astăzi mi s-a permis să îmi fac de cap cu bani mulţi”, îşi începe Tomiţă rolul. Se aşează pe butucul de lemne cu un laptop de vreo 50 - 60 de milioane în braţe. Spune că e un Sony Vaio, îl porneşte şi se ridică să arate că funcţionează fără probleme. Ca din greşeală, dispare o clipă din cadru, dar reapare imediat, pune laptopul pe butucul de lemne de pe care tocmai se ridicase, ia un topor şi izbeşte cu sete în minunăţia de laptop care se face ţăndări. Maică-sa sare ca arsă şi începe să strige că i-a stricat toporul.

„Apăi, îi tare prăpădit copilu’ ăsta câteodată”, spune Maria Toma la câteva zile după filmare, când lucrurile s-au mai liniştit. „Ăla e toporul meu din Oltenia şi până mor nimeni nu are voie să pună mâna pe el. E de tăiat lemne, nu de altceva. Cât o trăit bărbatu-meu numa’ el avea voie să taie lemne cu el, acuma îi numa’ al meu”. Până la urmă, poate că bătrâna are dreptate. „S-a tocit un pic şi a trebuit să îl ascut”, confirmă Tomiţă.
După ce a făcut filmarea, a trimis-o prietenului care îi dăduse laptopul la reparat.

„M-a sunat imediat tremurând. Are date importante pe calculator şi a crezut că s-au dus de râpă. După ce i-am explicat, s-a răzbunat postând filmul pe internet”. De fapt, Tomiţă schimbase laptopul adevărat cu o machetă din aceea care se pune în vitrina magazinelor de calculatoare. A fost simplu de făcut: a dispărut niţel din cadru şi a schimbat laptopurile între ele. Când a dat cu toporul, pe butucul de lemne era jucăria de plastic, iar adevăratul laptop stătea undeva în spatele camerei.

Filmuleţul de două minute realizat în curtea de găini din spatele casei a reuşit ceea ce voia autorul de la el: l-a speriat de moarte pe prietenul proprietar al laptopului. În plus, a arătat că valoarea unui lucru e relativă. Şi, peste toate, a amuzat zeci de mii de români.

Citește și: