Marian SULTĂNOIU
9966 vizualizări 23 iun 2015

Cele şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au ajuns la începutul anilor 2000 pe mâna „rechinilor imobiliari”, după ce ministrul Tineretului şi Sportului la acea vreme, Crin Antonescu, a semnat un ordin prin care preţiosul teren din nordul Capitalei intra în posesia societăţii „Domino 94 Impex”, un SRL cotrolat prin interpuşi de grupul Finiş, Bittner şi Petrache, ajutaţi, la ocazii, de Dorin Cocoş. Ghinionul lor a fost însă exact pe acel teren se afla baza Clubului Nautic Universitar Sportul Studenţesc, administrată de antrenorul federal Liviu Doară, un om ambiţios care a decis să lupte, când toţi credeau că nu mai e nicio şansă. Nu s-a lăsat, chiar dacă asta a însemnat să petreacă mai bine de 10 ani prin tribunale. 

 

„Spre sfârşitul anilor 90, „Biroul de Turism şi Tranzacţii”, urmaşul şi moştenitorul „Biroului de Turism pentru Tineret”,  a descoperit că terenul acesta este foarte valoros, şi că-i poate îmbogăţi pe cei care îl conduc. Aşa că Vâclea, şeful CA al BTT, la momentul respectiv - condamnat ulterior din pricina acestei afaceri –, a semnat câteva asocieri în participaţiune cu diverşi magnaţi care au plătit o nimica toată pentru obiectivele respective, vânzând apoi o zecime din ele ca să-şi scoată de zece ori banii”, spune Liviu Doară.

Hărţuirea anilor 90

Din ’90, de când e antrenor la club, a avut parte numai de presiuni şi scandaluri. Fie că ele au fost legate de restrângerea activităţii clubului, suprafaţa bazei devenind tot mai mică, fie că a apărut „necesitatea” evacuării echipei de pe malul lacului. Toată lumea ştia că terenul este foarte valoros şi că, teoretic, nu ai cum să te opui aşa-zişilor oameni de afaceri interesaţi de el, mai ales că aceştia se bucurau şi de sprijin politic. 

Pe fondul schimbărilor majore care s-au produs imediat după Revoluţie, diverse entităţi economice ale statului s-au văzut îndreptăţite, în urma unor decizii politice abuzive şi iresponsabile, să-şi vândă activele. Aşa s-a întâmplat şi în cazul fostului Birou de Turism pentru Tineret - „celebrul” BTT, înfiinţat de comunişti în 1968.

Istora BTT

Imediat după ‘90, acel BTT, înfiinţat de Ilie Verdeţ, în 1968, a preluat patrimoniul UTC. În 1991, a fost înfiinţată Compania de Turism şi Tineret (CTT), în capitalul său social fiind incluse toate bunurile administrate de BTT. Ulterior compania nou înfiinţată s-a “rebranduit”, devenind Biroul de Turism şi Tranzacţii (BTT), care a continuat să administreze fostul patrimoniu al UTC-BTT-CTT, până când, ilegal, a trecut la vânzarea acestuia.

“Noul BTT”, spre deosebire de “vechiul BTT”, este o companie de turism care administra, în anul 1996, 11 baze turistice, între acestea numărându-se complexele sportive şi de agrement “Herăstrău”, “Tei-Toboc”, “Pantelimon”, “Străuleşti” şi “Buftea” - unele dintre ele făcând, ulterior, obiectul unor procese privind tranzacţii frauduloasă cu terenuri.

La începutul lui martie, 2001, “Noul BTT” mai deţinea în administrare un hotel şi câteva sedii de agenţii judeţene, din cele 11 baze amintite. În aceste împrejurări, directorul BTT de la acea vreme, Liviu Valentin Vâclea, a fost arestat, în aprilie, acelaşi an, pentru “privatizări ilegale”, prejudiciul statului ridicându-se la aproape 40 miliarde de lei.

„Acelaşi lucru s-a-ntâmplat şi aici. În decembrie 1999, domnul Crin Antonescu emite un "Certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru şapte hectare din Parcul Herăstrău". Gândiţi-vă că din 90 până în 99 au fost emise o multitudine de legi care defineau domeniul public şi care spuneau clar că nu se poate emite niciun fel de act de proprietate pe acest domeniu.

Ei, domnul Crin Antonescu emite, totuşi, aceste certificate, în decembrie '99, dar nu se publică nicăieri că au fost emise documentele, aşa că nu ştie nimeni de existenţa lor. Noi am aflat, ca să vă daţi seama de jocul făcut, în momentul în care am fost daţi în judecată, în 2002, de către „Domino 94 Impex” SRL, ca să fim evacuaţi din această bază”, explică Liviu Doară.

Cum au trecut cele 7 hectare din Herăstrău în proprietate privată

Cu puţin timp înainte de semnarea „Certificatului de atestare”, „Noul BTT” intră în asociere cu firma „Domino 94 Impex” SRL, deţinută de apropriaţii lui Bartolomeu Finiş. Potrivit contractului, Domino venea în afacere cu 100.000 dolari, „Noul BTT” urmând să „aducă” activele, pasivele şi baza Herăstrau – cu tot cu teren –, pentru a fi modernizată. 

"Aşa cum am arătat în plângerea înregistrată la DNA, în data de 04.12.2014, Ministerul Tineretului şi Sportului, prin ministrul Crin Antonescu, a emis în favoarea SC Biroul de Turism şi Tranzacţii SA, la data de 22.12.1999, „Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M 15, nr.0053, pentru terenul în suprafaţă de 69.982,40 mp, situat în Bucureşti, Şoseaua Nordului, nr. 7-9, sector 1, incinta Parcului Herăstrău, cu încălcarea dispoziţiilor imperative impuse de art. 1 din HG nr. 834/14.12.1991.

Potrivit acestui act normativ, MTS avea posibilitatea să emită certificatul dacă la momentul emiterii, respectiv 22.12.1999, reprezenta minister de resort pentru această societate comercială. Dar ministerul în cauză îşi desfăşura activitatea, la acea dată, în baza HG nr. 239/01.04.1999, iar SC BTT SA nu era nominalizată ca unitate subordonată acestuia, în aceste condiţii MTS nereprezentând minister de resort, neputând, în consecinţă, să emită acel certificat. Fapt confirmat şi de Direcţia Patrimoniu şi Investiţii a MTS, prin „Referatul privind eliberarea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru SC BTT SA, înregistrat cu numărul 393/15.03.2000”, explică administratorul clubului.

După aproape trei luni de la semnare, „Noul BTT” este chemat în justiţie de „Domino 94” pe motiv de nerespectare a termenelor contractuale. Reprezentanţii Biroului nu se prezintă însă la proces. În consecinţă, Instanţa hotărăşte ca Biroul pentru Tineret şi Tranzacţii să vândă către „Domino 94 Impex” SRL activele şi pasivele bazei Herastrău.

Aşa că, în 2002, Sportul Studenţesc este chemat în judecată de „Terra Invest”, care susţine că este proprietara activelor, cumpărate de la „Domino 94 Impex”.

Victoria finală

După alte câteva procese, în care Terra încearcă, dar nu reuşeşte, să-şi dovedească proprietatea asupra ultimelor clădiri ale bazei, inclusiv asupra hangarului - hotărârile instanţei fiind definitive şi irevocabile în favoarea SC Sportul Studenţesc -, Liviu Doară şi staff-ul clubului iau hotărârea, pentru a nu mai fi atacaţi în justiţie o dată la câteva luni, să dea în judecată „Noul BTT” şi MTS, cerând anularea „Certificatului de atestare a dreptului de proprietate”, semnat în 1999, de Crin Antonescu.

 „Singura soluţie pe care au găsit-o avocatele noastre a fost să acţionăm în civil, şi să cerem nulitatea absolută asupra acestui certificat. Şi, din 2006, ne-am luptat, încontinuu, până anul acesta, când am obţinut hotărârea irevocabilă prin care să putem aduce Primăriei Generale terenul de şapte hectare, iar noi să ne putem desfăşura, în continuare, activitatea pe această bază.

Vreau să vă spun că baza noastră se întinde doar pe o bucată din această suprafaţă, anume pe 1,8 hectare, din cele şapte. Restul a fost în administrarea diverselor cluburi, ulterior evacuate, care n-au ţinut cu dinţii de bazele lor, iar acum au ajuns o ruină. Practic distruse sau înlocuite cu restaurante”, povesteşte Liviu Doară, care continuă după o clipă de gândire.

„În tot acest timp au profitat de terenuri oamenii care se află în spatele „Domino 94 Impex” SRL, mai pe scurt, Finiş Bartolomeu, Bittner şi Petrache. Printre ei, s-a mai strecurat, atunci când a avut timp, Dorin Cocoş”, conchide antrenorul.

Citește și: