22499 vizualizări 4 apr 2015

Primul videoblog a apărut în anul 2000, în Statele Unite, venind cu o alternativă a blogului, în care textul este înlocuit de video. În numai cinci ani, graţie înfiinţării şi, ulterior, succesului platformei YouTube, vloggingul ca activitate s-a transformat într-un fenomen. Vloggerii se pot înscrie într-un program de parteneriat cu Youtube, ceea ce le permite să câştige bani din conţinut. Mai mult, dacă în urmă cu câţiva ani vloggerii erau bucuroşi să aibă un venit suplimentar, fie el unul modic, de pe urma pasiunii lor de a vorbi în faţa camerei, în prezent, un vlogger de succes poate trăi numai din această activitate, ba chiar îşi poate înfiinţa afaceri conexe - de la case de producţie la propriile colecţii de cosmetice şi accesorii.

În România, startul acestui curent a fost dat de Mikey Hash (Mihai Holhoş) şi a lui Doză de Haş. Ceea ce a pornit dintr-o simplă distracţie între prieteni a ajuns un fenomen, concretizat acum într-un canal cu peste 700 000 de abonaţi şi aproape 90 de milioane de vizualizări.

Cum faci bani din vlog

În România, vloggingul este în plină dezvoltare. Sunt vloggeri care preiau formate de emisiuni din străinătate, sunt vloggeri care creează conţinut original, dar cel mai important este că şi-au creat o comunitate de admiratori. Cei mai mulţi fac vlogging din pasiune, dar ei pot câştiga bani din activitatea lor.

În ţara noastră, materialele video de pe YouTube sunt plătite cu aproape 2 dolari pentru 10.000 de vizualizări. Reclamele din clipuri nu sunt singura metodă de a obţine venit. Vloggerii se pot folosi şi de plasarea de produse, de exemplu, dar au nevoie de notorietate, de o bază numeroasă de fani.

Vloggerii sunt autodidacţi. Pornesc, de obicei, de la cunoştinţele de bază şi se dezvoltă odată cu canalul lor. Se ocupă de întreaga producţie, de la scriere până la montaj şi publicare. Câţiva dintre vloggerii români sunt: Mickey, Zmenta, Codrin Bradea, Tequila, Levi, Gaben, Anne-Marie, DaniPeNet, Tudi Popa, Daniel Pîrvan, Zorilă Tiberiu. Sunt oameni urmăriţi de zeci de mii de români, oameni care amuză sau creează comunităţi. Pentru a înţelege mai bine cum se naşte un vlog, care sunt sursele de inspiraţie şi cum trebuie să te pregăteşti înainte de a apăsa „REC”, am vorbit cu patru dintre cei mai urmăriţi vloggeri din ţara noastră: Zmenta, Anne Marie, Gaben şi Levi.

„Mă inspir foarte mult din România. Şi, dacă ne uităm în jur, există inspiraţie”

Mihai Ţăranu, cunoscut drept Zmenta, este din Baia Mare, are 21 de ani şi, din 2005, este pasionat de online. În 2008, şi-a deschis un blog, unde comenta diverse subiecte. Ulterior, a început să cocheteze cu fotografia şi marketingul. În 2012, a pornit proiectul de vlogging şi are mare succes pe platformele de socializare, iar canalul său de Youtube numără 475.000 de abonaţi. 

„Mă inspir foarte mult din România. Şi, dacă ne uităm în jur, există inspiraţie. Oricine ar putea să facă ce fac eu, am nişte subiecte comune, general valabile pentru toată lumea”, ne explică el.

„Nişa mea e să fac mişto de bărbaţi şi de femei şi de cum se comportă în societate”

Alţi vloggeri îşi caută o nişă de subiecte, cum e Anne Marie, de la Vlogul de Marţi, emisiune pe care a început-o în 2010 şi în cadrul căreia postează constant din 2013. Originară din Piatra Neamţ, dar mutată în Alba-Iulia, Anne Marie„ vlog-uieşte” cu accentul din ambele regiuni.

A creat două personaje: "Crazy Iolanda" - moldoveanca psiholog, care dă sfaturi şi "Vevevista Hastemelista" - „prinţesa, care te rezolvă în like şi-n share, în fani şi la close friends": “În mare, nişa mea e să fac mişto de bărbaţi şi de femei şi de cum se comportă în societate”, spune ea.

Românul care face „stând jos comedy”: „Mă urc în maşină, pornesc camera şi, dacă mă bâlbâi, o iau de la capăt”

În vreme ce majoritatea vloggerilor filmează în casele lor, cu un background amuzant pe peretele din spatele lor, Gabriel Oana sau Gaben îşi filmează vlogul din Skoda proprie, în drum spre muncă. Face, se amuză el, un „stând jos comedy”, cu o cameră pe bord. Originar, la fel ca Zmenta, din Baia Mare, Gaben şi-a început proiectul de vlogging în 2011 şi postează ocazional.

„Eu nu mă pregătesc deloc pentru vlog. Mă urc în maşină, pornesc camera şi, dacă mă bâlbâi, o iau de la capăt”, îşi povesteşte el procesul de producţie. Cât despre subiecte, are câteva limite: „Nu abordez chestii vulgare, nu îmi plac şi nu le promovez”.

„În România, este interzis să ataci verbal ortodoxia”

Deşi e cel mai tânăr dintre cei intervievaţi, Levi, realizatorul Friends Show, ni se prezintă drept un vlogger mai sobru: „Eu am un vlog puţin mai serios. Abordez subiecte care nu sunt în trend”.

Levi este din Braşov şi are 19 ani. A absolvit liceul, însă nu s-a înscris la facultate: „În facultăţi nu ne învaţă foarte multe chestii pe care am putea să le folosim în viaţa reală”, se justifică el.  Este foarte curios şi încearcă, în emisiunea sa, să răspundă la întrebări despre viaţă şi societate pe care alţi români, curioşi ca el, ar putea să şi le pună. Experienţa l-a învăţat, însă, că există şi tabuuri: „În România, este interzis să ataci verbal ortodoxia”.

Se consideră un om simplu, dar crede că fiecare persoană poate deveni mai bună. Nu se plictiseşte niciodată. Pe lângă vlog, Levi colaborează cu artişti din România şi Ungaria, pe care-i ajută cu întreţinerea conturilor de YouTube şi eliminarea materialelor fără drepturi de autor.

România, văzută prin ochii vloggerilor: „Lucrurile or să evolueze în bine, eu am încredere în asta”

Dincolo de diversitatea surselor de informaţie, a punctului în care aceşti români îşi găsesc inspiraţia înainte de a se filma, cei patru vloggeri intervievaţi de noi au ceva în comun: optimismul pentru direcţia în care merge societatea românească, oricât de mult ar critica ei sau ar râde de anumiţi membri ai acestei societăţi: „Eu chiar simt că noi, vloggerii, suntem un exemplu pentru oamenii care ne urmăresc. Societatea va evolua odată cu noi”, prognozează Anne Marie.

„Tinerii din ziua de azi văd că majoritatea vor să facă ceva”, spune şi Zmenta, în vreme ce Gaben vorbeşte deja despre miracole: „Lucrurile or să evolueze în bine, eu am încredere în asta. E un miracol, dar evoluăm şi eu zic că mergem într-o direcţie bună”.

Un material de Cosmin Tiţa şi Vlad Vîlciu

Producător: Cezar Helmis. A contribuit întreaga echipă Gândul LIVE

Citește și: