Mădălina CHIŢU
37124 vizualizări 5 apr 2018

REŢETE DE PASCĂ. Pasca este un desert pe bază de brânză dulce de vacă. Datorită faptului că în compoziţia lui intră zahăr, stafide sau alte tipuri de fructe confiate, nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm cu moderaţie, deoarece riscăm să ne îngrăşăm. Vă prezentăm mai jos trei reţete de pască.

Pască cu brânză dulce de vacă – REŢETA 1

Pentru aluat:

● 550 de grame de făină

● 125 de mililitri de apă călduţă

● 125 de mililitri de lapte călduţ

● 80 de grame de unt topit

● 150 de grame de zahăr tos

● un pliculeţ de drojdie uscată

● două gălbenuşuri

● un praf de sare

● coaja rasă de la o lămâie

Pentru umplutură:

● 300 de grame de brânză dulce de vacă

● un pliculeţ de zahăr vanilinat

● două fiole de esenţă de rom

● coaja rasă de la o lămâie

● 10 grame de griş

● 25 de grame de făină

● două ouă

● 100 de grame de stafide

● zahăr tos, după gust

Pentru uns pasca:

● un gălbenuş de ou

● 30 de mililitri de lapte

● miere pentru uns după coacere

REŢETA DE PASCĂ Mod de preparare:

Stafidele le punem într-un bol, turnăm apa cât să le acopere şi le lăsăm să se înmoaie timp de 30 minute, maxim o oră, după care le punem într-o strecurătoare la scurs.

Apoi, punem brânza dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul tos, esenţele de rom, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, stafidele, ouăle şi amestecăm cu un tel până la omogenizare. În compoziţia rezultată adăugăm 10 grame de gris şi 25 de grame de făină şi amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.

Aluatul pentru pască îl putem pregăti şi în maşina de făcut pâine, unde punem ingredientele în ordinea următoare: apă călduţă, laptele călduţ, untul topit în prealabil, gălbenuşurile, pliculeţul de drojdie, zahărul tos, coaja rasă de lămâie, făină şi sarea. Atenţie, untul trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, în momentul în care îl adaugaţi. Lăsaţi aluatul la frământat timp de 30 de minute şi la dospit alte 60 minute.

REŢETA DE PASCĂ. Dacă nu aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să frământaţi aluatul cu mâna timp de 20-30 minute, până obţineţi un aluat care nu se lipeşte. Acoperiţi aluatul cu un prosop curat şi lăsaţi-l la dospit într-un loc călduţ timp de o oră.

După ce aluatul a dospit, răsturnaţi-l pe suprafaţa de lucru, pe care o ungeţi, în prealabil cu o peliculă fină de ulei şi împărţiţi aluatul în două părţi egale. Dintr-o jumătate de aluat facem o foaie rotundă ca tava pe care o vom folosim pentru pască, aluatul îl întindem cu mâna, nu folosim sucitorul.

Luăm o tavă rotundă cu pereţii detasabili şi o tapetăm atât pe fund cât şi pe margini cu hârtie de copt, pentru a se fixa mai bine hârtia de pereti, puteţi, din loc în loc să ungeţi tava cu unt. Punem în tavă foaia rotundă de aluat şi o înţepăm din loc în loc cu o furculiţă.

Cealaltă jumătate de aluat o împărţim în trei părţi egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafaţa de lucru şi podul palmelor până obţinem 3 rulouri lungi. Din cele trei rulouri facem o împletitură în trei. Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.

Lăsăm pasca la crescut 45 minute. După această perioadă de timp turnăm în mijloc umplutura de brânza dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou şi lapte pregătit în prealabil şi punem pasca în cuptorul preîncălzit, timp de 45 – 50 minute, la foc mic spre mediu.

După ce pasca s-a copt, o scoateţi din cuptor şi o pensulaţi cu miere sau o lăsaţi aşa cum este. Se lasă la răcit, după care se taie şi se serveşte.

Pască cu smântână – RETETA 2

Ingrediente:

Pentru aluat

● 250 de grame de făină

● două gălbenuşuri

● 90 de mililitri.de lapte

● 10 grame de drojdie proaspătă

● coaja de la o jumătate de lămâie

● coaja de la o jumătate de portocală

● un praf de sare

● 65 de grame de unt

● 50 de grame de zahăr

● opţional: esenţă de rom sau vanilie

● un gălbenuş pentru uns pasca

Pentru umplutură:

● 250 de grame de smântână

● 50 de grame de făină

● 100 de grame de zahăr

● trei gălbenuşuri

● două albuşuri

● un praf de sare

● dupa gust se adaugă vanilie, coajă de lamaie, stafide, coajă de portocale confiată

REŢETA DE PASCĂ Mod de preparare:

Pentru început se freacă bine drojdia într-un castronel cu zahărul, până când se lichefiază, se diluează cu laptele călduţ şi se lasă deoparte. Gălbenuşurile se freacă bine cu sarea, apoi se diluează cu laptele în care am amestecat drojdia. Se amestecă bine un aluat din făină, laptele cu gălbenuşuri, 50 de grame de unt topit şi arome. Aluatul obţinut se aşează într-un castron uns cu puţin ulei, se acoperă cu o folie alimentară şi se lasă să crească într-un loc călduţ, până când îşi dublează volumul.

Apoi, aluatul se împarte în 2 parti egale, dintr-una se întinde o foaie de dimensiunea tăvii în care urmează să punem umplutura, nu mai groasă de un centimetru, care se aşează în tava bine unsă cu unt. Se opreşte o mica parte din aluatul rămas, iar din restul de aluat se modelează un şnur răsucit în două care se aşează de jur împrejurul tăvii. Se unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul păstrat se modelează doua suluri lungi, care se îndoaie în două la mijloc şi se răsucesc de două ori. Capetele rămase libere ale celor două snururi se răsucesc între ele, formând crucea care se va pune în mijlocul formei, peste umplutură.

Pentru obţinerea umpluturii se ia un castron în care se vor amesteca gălbenuşurile cu zahărul, peste care se vor adăuga şi smantana şi aromele - vanilie, coaja de lamaie - şi se omogenizeaza bine. Separat, se bat albuşurile spumă tare cu praful de sare, apoi se adaugă peste galbenuşuri deodata cu făina.

Se omogenizeaza bine umplutura cu ajutorul unei spatule, cu mişcări de la fundul vasului către suprafaţă. Se toarnă umplutura în formă, peste aluat, se adaugă crucea la mijloc şi se unge aluatul cu galbenuş de ou bătut cu un strop de apă rece. Se lasă la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, în jur de 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistenţă de cremă bine închegată.

După alte 20 de minute de lăsat în cuptor, pasca se scoate şi se lasă să se răcească, înainte de a mânca.

Pasca fără aluat –  RETETA 3

Ingrediente:

● un pachet de praf de copt stins

● trei lingur de făină

● două linguriţe de vanilie

● 500 de grame de brânză de vaci

● şase lunguri de zahăr

● 125 de grame de unt

● şase ouă

● 50 de grame de stafide înmuiate în coniac

Mod de preparare:

Gălbenuşurile se amestecă foarte bine cu jumătate de pachet de unt. Se adaugă zahărul, brânza de vaci, vanilia şi faina. Se amestecă, iar apoi se adaugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie, albuşurile bătute spumă, stafidele şi coaja unei lămâii.

Se unge o tava cu unt şi se răstoarnă compoziţia. Se lasă la copt la foc mediu timp de aproximativ 30 minute. Se încearcă cu scobitoarea sau cu o furculiţă pentru a vedea dacă e coaptă.

REŢETE DE PASCĂ. Trei moduri simple de a prepara PASCA pentru masa de Paşte

Citește și: