Andrei Luca POPESCU
Laura HOLBAN
5832 vizualizări 19 ian 2012

Mulţimea care se adună zi de zi în Piaţa Universităţii cuprinde voci atât de diferite, care sunt deranjate sau chiar furioase din cauze uneori fără nici o legătură una cu alta, încât spaţiul din centrul Capitalei pare că s-a transformat într-o agora veritabilă. Spre deosebire de protestele şi mitingurile organizate politic, unde vezi aceeaşi tipologie de oameni, cu acelaşi mesaj, în Piaţa Universităţii măsura autenticităţii este dată chiar de această diversitate.

Studenţii cer drepturi pentru tineri, eliminarea corupţiei şi îi îndeamnă pe oameni să iasă la protest, acesta fiind un moment care nu a mai existat demult în societatea românească. Tinerii şomeri sunt nemulţumiţi că liderii politici nu le oferă nici o şansă să ridice capul. Membrii diverselor organizaţii neguvernamentale cer asigurarea egalităţii de şanse şi a atitudinilor nedemocratice precum rasismul sau misoginismul.

Studentul Tudor Stroiescu spune că "în democraţia nesănătoasă în care trăim, a fi acasă în momentul acesta este practic o crimă".

Economistul Liviu cere o guvernare tehnocrată şi anchetarea tuturor celor care au o avere de peste 1 milion de euro.

Elevă în clasa a XII-a, Bianca Griparis este împotriva eutanasierii câinilor maidanezi care au fost deja sterilizaţi şi îi transmite preşedintelui următorul mesaj: "Băsescu criminalul omoară animalul".

În vârstă de doar 17 ani, elevul Matei Mandea consideră că Traian Băsescu "i-a distrus viitorul" şi că vrea să demonstreze, nu să vandalizeze.

Stelian Stoicescu, antreprenor de 48 de ani, se declară scârbit că USL, care ar avea şansa să schimbe ceva politic, se afişează cu aceleaşi personaje pătate precum Ion Iliescu, la fel de rău precum Traian Băsescu, în opinia sa.

Tânăr profesor de psihologie, Stelian Răgălie a creat pe loc un scurt manifest al oamenilor din Piaţa Universităţii.

Studentul Marian Florănescu a început să creadă că "România are viitor", după ce a văzut mişcarea din Piaţa Universităţii.

Mihaela Iane, tânăr biolog, spune că nu vrea un viitor în care copiii ei să termine două facultăţi şi să se poată angaja doar ca măturător de stradă.

Aceasta este şi grija Sânzianei Dobre, membră a unei organizaţii neguvernamentale: fiul ei să nu ajungă într-o ţară în care liderii îşi bat joc de el, plătiţi chiar din banii săi.

Pe de altă parte, Eugen Filurete chiar asta a ajuns să facă: este om de serviciu şi susţine că a terminat două facultăţi, dar e nevoit să trăiască din pensia părinţilor, lucru de care a ajuns să-i fie ruşine.

Dacian Sarivan, agent de vânzări, spune că a ajuns să regrete că "şi-a tocit coatele pe băncile şcolii degeaba".

"Ciumpalacii", noua specie de români jigniţi de propriii guvernanţi

După un articol din gândul, în care unii membri PDL i-au numit pe protestatarii din Piaţa Universităţii "ciumpalaci", strigarea "Cinste lor, cinste lor, cinste ciumpalacilor" vibrează seară de seară în Piaţă. Cătălina Cantea, manager financiar, asta le transmite politicienilor care conduc ţara, ca un semnal de trezire la realitate.

Studentul Florin Zeru duce la extrem jignitoarea titulatură şi se autointitulează "cel mai mare ciumpalac".

Mihai, un tânăr membru al unui ONG, îşi asumă toate epitetele cu care PDL i-a jignit pe cei prezenţi în Piaţă - "vierme, inept, incult, ciumpalac" şi întreabă cine vrea să-i fie alături.

Schimbarea nu vine stând acasă

Bogdan Ciobanu are o mică afacere şi spune că s-a săturat de corupţia din România şi de faptul că românii sunt nevoiţi să plece din ţară pentru un trai mai bun.

"Schimbările nu vin stând pe canapea", îi trage de mânecă pe românii nemulţumiţi care stau acasă Matei Dură.

La fel, Irina Scheuşan, o tânără traducătoare, le spune celor care stau acasă şi se plâng că "orice schimbare începe cu primul pas".

Graficianul Valentin îi cheamă pe toţi românii care stau acasă şi nu înţeleg ce se petrece în Piaţa Universităţii să vină aici şi să se convingă singuri dacă merită sau nu.

Copywriterul Iulian crede că mişcarea din Piaţă este un "exerciţiu democratic" de care România avea nevoie, ca de o victorie.

"Schimbarea vine din interior", spune psiholoaga Anca Maftei, care îi cheamă pe oameni în Piaţă să se convingă.

Studenta Liza Calotă spune că iubeşte democraţia şi că a venit în Piaţă pentru că s-a săturat de corupţia din politică.

Artistul Mihail Ghiga, lector universitar, spune că ţara se va schimba când românii se vor schimba, iar ei nu merită să fie conduşi de "un mitocan".

Şomerii şi feministele

Ştefan Andrei Cristian este şomer şi spune că cei din Guvern nu se uită la oamenii care nu au cum să-şi procure hrana sau medicamentele.

Şomer şi el, Constantin Boşneag spune că nu mai vrea să trăiască într-un sistem "sclavagist", în care oamenii sunt priviţi de Guvern ca nişte cifre.

Alice Iancu este lector universitar şi s-a săturat ca femeile din România să fie tratate fără respect, ca nişte supuse.

Studenta Alexandra Ana nu mai vrea în România atitudini nedemocratice, precum rasism, sexism, misoginism.

De aceeaşi părere este şi Diana Neaga, asistentă universitară, care cere egalitate reală de şanse.

Citește și: