Diana Marcu
5263 vizualizări 28 nov 2011

"Am obosit să transport copiii românilor pentru operaţii chirurgicale grave în străinătate. I-am dus la Tel Aviv, i-am dus în Italia, i-am dus la Paris, i-am dus în Germania. Gata. Trebuie să smulgem un drept al copiilor noştri. Nu vreau să mai dau termene despre când începem să operăm aici", afirmă doctorul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la "Marie Curie".

Salvator al inimilor de copii, Cârstoveanu, 44 de ani, este sufletul unui proiect ambiţios, construit din bani privaţi, dar şi cu sprijinul statului - departamentul de cardiochirurgie pediatrică de la "Marie Curie". Aici, în peste 700 de metri pătraţi de construcţie nouă, o echipă de medici şi asistenţi vor salva vieţi, corectând trupuri abia născute.

Departamentul, înfiinţat în urmă cu mai bine de un an la iniţiativa Asociaţiei Inima Copiilor, are o sală de operaţii pentru cardiochirurgie, două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism şi circuite medicale. "Comparabil cu ce-i afară, ba poate mai bine dotat decât o clinică de top din Germania, unde sunt operaţi zeci de copii din România", spune pentru gândul dr. Cătălin Cârstoveanu.

"În plus, s-a amenajat secţia de sterilizare, s-a amenajat sala de neurochirurgie şi s-a realizat climatizarea nu doar pentru departamentul de cardiochirurgie, ci pentru întreaga aripă de clădire. Totul la cele mai bune standarde, totul cu banii strânşi de la oameni, aproape 2.500.000 de euro, şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii", afirmă medicul. "Aici, zecilor de copii de români născuţi cu malformaţii cardiace li se va pune un diagnostic corect şi tot aici anumite defecte la inimă vor putea fi reparate", punctează acesta.

Doctorul Cătălin Cârstoveanu are cea mai scăzută rată de mortalitate neonatală din ţară. Foto: Theodor Pană/Mediafax

Cârstoveanu iubeşte copiii. Nu declarativ, ci faptic. A ştiut de la început ce vrea să urmeze şi nu are regrete. Întotdeauna s-a raportat la cei mai buni, pentru că nu-i plac jumătăţile de măsură. În urmă cu 11 ani, la o specializare în SUA, a văzut o clinică care l-a pus pe gânduri. Şi-a promis atunci să aducă secţia lui la acelaşi nivel. "Să fim şi noi aici. Să nu-i mai lăsăm să moară" , a fost crezul său. A reuşit. "Nu trebuie să faci lucrurile singur în neo-natologie. Ai nevoie de chirurgie, de radiologie, e anestezie, de imagistică", spune. Şi din nou, fără orgolii, şi-a construit echipa. "M-au motivat cazurile care au plecat acasă în ciuda prognosticului", mărturiseşte medicul Cârstoveanu.

Ce e cumplit? Nu uită nici azi momentele de cumpănă prin care a trecut, garda de la maternitatea Giuleşti, când un prematur foarte mic, cu probleme grave, ventilat mecanic, a intrat în colaps respirator. "Am încercat să resuscitez, dar nu reuşeam să resuscităm şi circulator. Nu i-am făcut puncţie cardiacă. N-am...În momentul ăla s-a sfârşit. Pe tine, medic, nimic nu te mai mulţumeşte".

"Fericirea nu ţi-o dă un caz", crede medicul. "Eşti bucuros când vezi un copil că pleacă acasă, dar fericit eşti când ştii că ai făcut tot şi bine pentru copilul pe care l-ai avut în mâini. Când ai dat tot pentru copilul ăla". Spune că nu crede în coincidenţe: "Dumnezeu ne-a aşezat aici să redăm viaţă copiilor", e crezul lui.

"Ne place să fim oameni şi suntem aici în slujba pacienţilor noştri. Lor trebuie să le dăm cel mai bun ratament posibil", spune dr. Cârstoveanu. Foto: Theodor Pană/Mediafax

Aşa e doctorul Cârstoveanu. Inima lui mare, ascunsă într-un trup firav, bate pentru sute de mii de inimi de copil. Neonatologul este primul care a pus pe hârtie şi apoi în practică proiecte de strângeri de fonduri, pentru modernizarea unei secţii medicale. Astăzi are cea mai modernă secţie de terapie intensivă. Ba chiar şi-a trimis colegii să se instruiască în străinătate. Fără orgolii. "Nu există one man show aici. Dacă eşti de altă părere, nu poţi face meseria asta", spune medicul.

Şi a mai făcut ceva. Pe mulţi dintre cei aflaţi în străinătate i-a convins să revină în ţară şi să lucreze pe un salariu de stat la "Marie Curie". "L-am adus pe inconştientul de Sergiu în România", spune râzând, amintind de telefonul pe care i l-a dat la sfârşitul lui 2007 unui neurochirurg de excepţie, disputat de francezi şi canadieni, Sergiu Stoica. Nu ştie cum l-a convins pe cel care astăzi conduce Departamentul de Neurochirurgie Pediatrică.

Sătul să ceară bani unui stat surd, medicul Cârstoveanu şi-a adunat banii singur, nu doar pentru secţia lui. S-a implicat efectiv şi în strângerea de fonduri pentru clinica de cardochirurgie pediatrică, unde aşteaptă să fie operat primul copil. "Sunt anumite boli la care suntem foarte departe, cum ar fi malformaţiile cardiace. Cei care vin la noi sunt în stadii grave şi, din 10 care vin, şase mor", mărturiseşte medicul Cătălin Cârstoveanu.

Aşa e el. Nu poate să stea cu mâinile în sân. Şi nu ştie ce înseamnă indiferenţa. Ajută fiind proiectat nativ să facă ăsta.

Cătălin Cârstoveanu e căsătorit, tot cu un medic - "soţia e radiolog la Spitalul Colentina", şi are doi băieţi, unul de 18 ani, iar cel mic - de 12. Unul dintre ei cochetează cu ideea de a fi medic - cardiolog sau neurochirurg. Locuiesc într-un apartament cumpărat de socri, în Baltă Albă şi au un Logan, cumpărat în rate.

Iar pentru cei care vin cu plicul, Cătălin Cârstoveanu are un îndemn. "Investiţi în secţia de Terapie. Vrem să o extindem!"


Citește și: