Mădălina CHIŢU
43235 vizualizări 23 nov 2011

Nepot de moaşă şi fiu de doctor, dr. Dan Tutunaru şi-a dorit de când se ştie să fie medic. A terminat facultatea în 1988, a făcut stagiatura în provincie, la Sibiu, iar după revoluţie a luat totul de la capăt: a lucrat la un dispensar la ţară, apoi pe Salvare, a făcut rezidenţiatul în obstetrica-ginecologie, iar de 11 ani este medic în această specialitate. Este unul dintre cei mai buni medici ginecologi de la noi din ţară, considerat astfel de miile de românce pe care le-a ajutat să aducă pe lume copii sănătoşi.

Dan Tutunaru: "Au fost perioade în care aveam şi 60-70 de naşteri lunar". Foto: Răzvan Chiriţă

"Cum am ajuns la Medicină? De mic voiam sa fiu doctor. Bunica mea a fost moaşă, iar tata a fost şi el medic. În facultate eram pasionat de imunologie sau de cardiologie, dar nicidecum de ginecologie", povesteşte pentru gândul doctorul Tutunaru. În facultate îşi dorea să se perfecţioneze într-o clinică din străinătate. "Toată perioada facultăţii visam să plec în străinatate, să fac performanţă într-o clinică din Occident. Aveam mulţi prieteni în Germania, eu însumi lucram vara ca ghid pe litoral, fiind vorbitor de limbă norvegiană şi astfel încercam să-mi netezesc drumul spre vest. Îmi doream atât de mult să ,încât în toamna lui 1989, cu trei săptămâni înainte de Revoluţie, am fost prins la graniţa cu Ungaria, pe care tot încercam s-o trec de vreo două luni."

"În perioada în care am lucrat la Salvare toată lumea primea bani"

După Revoluţie, tânărul medic a plecat din ţară. "Am ajuns în Germania. După cateva zile de stat acolo m-a luat plânsul. Nu ştiam nici limba, prietenii erau toţi cu serviciul lor, oamenii erau reci. Mă mistuia dorul de ţară, aşa că m-am întors în Romania după două săptămâni", povesteşte acesta.

Revenit în ţară a luat totul de la zero. A lucrat la ţară câtva timp, apoi s-au deblocat nişte posturi în Bucureşti şi a putut da examen la Salvare, unde a intrat primul. Aici, povesteşte el, s-a confruntat cu una dintre "molimele" sistemului românesc: şpaga.

"În perioada în care am lucrat la Salvare toată lumea primea bani. Eram jenat de acest lucru. Mi se părea umilitor: să vină cineva să îmi bage mie bani în halat ca la chelner sau ca la frizer, iar eu să dau, la rândul meu, şoferului de pe maşină. Asta a fost o chestie care m-a înverşunat foarte tare", mărturiseşte Dan Tutunaru.

Cât timp "a făcut urgenţa", cum se spune, l-a pasionat foarte mult domeniul cardiologiei. "Simţeam că mă plafonez. Nu puteam să mă exprim aşa cum simţeam că pot s-o fac. Tot acest timp am făcut o pasiune pentru cardiologie şi am decis că trebuie să fac un pas înainte, aşa că am ales să dau examenul de rezidenţiat, pe care l-am luat în primii 50 pe ţară." Cerând sfatul în dreapta şi în stânga a fost repede "convins" că nu va avea nicio şansă de succes în acest domeniu fără niciun sprijin.

"Nu am făcut chiuretaje niciodată"

Aşa că a ales să se specializeze în Ginecologie, domeniu în care tatăl lui lucrase ani buni. Întrebat dacă meseria de medic se învaţă sau se fură, dr. Dan Tutunaru recunoaşte că a "furat meseria". "Când am ales ginecologia m-am dus la Spitalul Universitar, unde m-a primit dr. Iulian Badea - un om extraordinar, pe care nu l-am văzut niciodată enervându-se, si de la care am învăţat meserie". Acum, Tutunaru lucrează la Spitalul Elias, dar îşi respectă propriile crezuri. "Nu am luat bani, nu am făcut chiuretaje niciodată. Sunt împotriva întreruperilor de sarcină, iar acest lucru mi-a creat o aură specială", povesteşte el.

Şomerul cu şapte invenţii

Dar doi ani de zile, după specializare, a fost şomer. "Pur şi simplu nu găseam un post pe care să îl ocup. În 2002 eram şomer, mai exact acum nouă ani, şi nu puteam să fac nimic. În perioada aceea m-am apucat să scriu o carte despre sarcina cu risc şi totodata am aplicat la OSIM pentru şapte brevete de invenţie în laparoscopie şi obstetrica, toate şapte acordate. Eu nu lucrez după şabloane. Am o minte liberă şi tehnică", menţionează dr Tutunaru.

Medicul povesteşte că i s-a propus de multe ori să plece din ţară. "Au venit propuneri şi din partea firmelor care fac instrumente de laparoscopie, dar nu m-au interesat aceste lucruri", mai spune Dan Tutunaru. De ce a rămas în ţară? "De pasiune", explică acesta, punctând că nu sunt mulţi cei care aleg să rămână aici. "Nu sunt un sfânt, dar poate am fost eu crescut altfel."

"Nu cred că există cazuri care nu se pot rezolva"

În cariera sa dr. Tutunaru s-a confruntat cu o mulţime de cazuri disperate, atât în domeniul infertilităţii, cât şi în cel al sarcinilor cu probleme. "Nimic nu este imposibil. Cred că există soluţii pentru toate problemele, totul este să le descoperi. Dacă găseşti unde este problema, inevitabil vei găsi şi soluţia". Multe dintre femeile care au auzit în diferite cabinete fraze de genul "nu vei putea avea niciodată copii" sau "nu ai nicio şansă să rămâi însărcinată" acum sunt mame fericite doar pentru că Tutunaru le-a convins să nu depună armele şi împreună au găsit calea spre îndeplinirea visului lor de a fi mămici.

Planuri pentru mâine - o maternitate privată

Dan Tutunaru susţine că nu a făcut niciodată întreruperi de sarcină la cerere şi promovează naşterea naturală. Vorbeşte despre bătălia pe care o duce cu majoritatea gravidelor. "Există o luptă timp de 7 luni de zile timp în care ea trebuie să te convingă pe tine sau tu să o convingi pe ea. În această perioadă trebuie să ajungem la un consens. Dacă este încăpăţânată şi nu vrea să nască natural atunci cedez, pentru că am observat că dacă nu o asişti tu se duce la alt medic. Sunt femei care au motive întemeiate pentru care nu pot naşte natural, dar sunt şi femei care nu suportă durerea, iar atunci nu am cum să le conving", povesteşte Tutunaru. "Câteodată le mai păcălesc şi pe aici - vor să facă cezariană şi le spun stai puţin că uite mai e puţin şi naşti, iar apoi îmi mulţumesc", mai spune medicul.

Dan Tutunaru poate fi găsit nu doar la Elias, ci şi la clinica lui privată. Aici, de trei ani de zile, face intervenţii laparoscopice şi realizează fertilizări in vitro, iar în viitor îşi doreşte să deschidă o maternitate privată. "Am început de la un cabinet, după care mi-am dat seama că nu pot să rezolv cazurile de infertilitate doar dacă stau de vorbă cu pacientele. Ulterior, am cumpărat cu un credit o trusă laparoscopie şi am adus-o la spitalul Elias, cu ajutorul căreia am operat timp de 4 ani de zile. Cazurile de fertilizare in vitro le trimiteam la Budapesta, până când am spus de ce să le trimit la Budapesta, şi am deschis clinica de fertilizare in vitro. Acum urmează următoare etapă - deschiderea unei maternităţi", spune medicul.

Locuieşte cu chirie

Tutunaru spune că toţi banii pe care îi câştigă îi investeşte în aparatură şi în cărţi. Şi-ar fi putut lua Ferarri sau şi-ar fi construit o vilă. Stă cu chirie, însă şi nici nu are o super maşină. "Am trei ecografe, fiecare costă 200.000 de euro. Cu banii aştia îmi luam Ferarri sau îmi făceam vilă. Prima trusă de laparoscopie am luat-o cu un credit. Stau cu chirie. Pentru toate cabinele mele plătesc chirie. Nu am nimic de genul ăsta pe numele meu", mărturiseşte Dan Tutunaru. Are însă cărţi pe care a început să le strângă din facultate, când le cumpăra din port, de la Constanţa. "Eram ghid la mare şi am avut posibilitatea să îmi cumpăr cărţi. Alţii îşi cumpărau haine, iar eu îmi cumpăram cărţi. Pe vremea comunismului nici cărţi nu aveam. Ele costau enorm, poate şi câteva sute de dolari. Citeam foarte mult. Ceea ce ştiam erau informaţii obţinute din lucrări bine structurate şi foarte bine făcute", conchide medicul ginecolog.

Citește și: