Mădălina CHIŢU
10299 vizualizări 30 nov 2011

"Nu ştiţi cum este să fii în pielea unui om căruia îi este frică să iasă pe stradă pentru că, dacă alunecă şi cade, nu se mai poate ridica. Nu ştiţi cum este să fii în pielea unui om care nu îşi găseşte haine, care este jignit, care nu poate urma un tratament vital pentru viaţa lui pentru că aparatura nu îi suportă greutate", spune chirurgul pentru gândul. Povesteşte că a întâlnit oameni care nu puteau călători cu avionul pentru că nu încăpeau pe scaun. Şi lor doctorul Munteanu le-a schimbat radical viaţa.

"Medicina nu înseamnă numai să tratezi pacienţii"

Provine dintr-o familie de medici. "Tatăl meu este medic radiolog, iar fratele meu - neurochirurg. De mic am trăit într-un spital. Tatăl meu ne lua cu el ori de câte ori avea ocazia", povesteşte dr. Munteanu. Aşa că medicina a fost o alegere firească.

L-a avut ca mentor pe prof. dr. Corneliu Dragomirescu, care l-a făcut să îndrăgească atât de mult chirurgia, încât spune că nu ştie să facă nimic altceva. "Medicina nu înseamnă numai să tratezi pacienţii. Medicina înseamnă să îi înveţi şi pe alţii meserie. Am avut şansa să învăţ de la un profesor extraordinar şi, de asemenea, am avut ocazia să mă întâlnesc cu câţiva chirurgi mai tineri decât mine, cărora le-am îndrumat paşii spre această direcţie. Dacă ar fi ca mâine să renunţ, sincer să fiu, nu ştiu să fac nimic altceva", afirmă medicul.

"Sunt fericit când pacienţii mă sună"

Chirurgia este o specialitate frumoasă, consideră medicul. Cu toate astea, recunoaşte că sunt şi momente dificile ca acelea în care, după o intervenţie, apar complicaţii şi eşti nevoit să reoperezi. Spune că momentele de mulţumire fac balanţa să se încline, mai ales dacă vede, dincolo de reuşita intervenţiei, şi o schimbare a stilului de viaţă la pacient.

Mărturiseşte că îl bucură fiecare pas făcut spre o schimbare. "Sunt fericit când văd că pacienţii mei ajung la greutatea dorită, când renunţă la fumat, ori când, pur şi simplu, mă sună să-mi zică că sunt bine".

"Le spun că, decât să fumezi în fiecare zi 20 de ţigări, mai bine fumezi un trabuc pe lună. Puţin şi bun, ăsta este conceptul meu de viaţă", susţine medicul. Şi îl mai bucură un lucru: "Sunt fericit atunci când pacienţii mă sună sau îmi trimit un e-mail, într-o dimineaţă agitată, şi îmi spun că sunt bine".

Iar unul dintre cei care fac asta este un confrate de-al doctorului Munteanu, pe care acesta l-a tratat. Pacientul avea 300 de kilograme, fiind obez din adolescenţă. Acum a reuşit să scape de o sută de kilograme şi continuă lupta cu grăsimea. O altă mulţumire a chirurgului Rubin Munteanu.

Apropiat de cei care i-au trecut prin mână, Munteanu păstrează legătura cu cei mai mulţi dintre ei, în special cu cei pe care i-a ajutat să scape de complexul greutăţii. După ce au trecut printr-o intervenţie de micşorare a stomacului, pacienţii au nevoie de consiliere, de sprijin, de încredere şi de un nou regim de viaţă. Rubin Munteanu susţine că îi place să creadă că rolul lui nu se termină imediat după operaţie. Aşa că devine din medic "antrenor", redând unor oameni complexaţi încrederea în sine.

Faptul că păstrează legătura cu aceştia l-a determinat să înfiinţeze în octombrie 2009 Fundaţia de Tratament pentru Obezitate, un grup de suport pentru toţi cei care luptă cu povara kilogramelor în plus şi cu taxarea societăţii.

Cât rezolvă operaţia şi cât pacientul

 

Tuturor, Munteanu le explică că o simplă operaţie nu înseamnă că pleci din spital cu kilograme în minus. "Această intervenţie, respectiv 'gastric sleeve', presupune mai mulţi paşi pentru ca rezultatul la final să fie cel dorit de pacient. Înainte de intervenţie, el urmează un regim, îşi schimbă stilul de viaţă şi renunţă la sedentarism", explică schimbările dr. Munteanu.

Greul nu a trecut după intervenţie. Pacientul trebuie să urmeze întocmai indicaţiile medicului. "Pentru a-i ajuta să slăbească trebuie mai întâi de toate să cunoşti omul. Acord fiecărui pacient atenţia cuvenită. Îl întreb cum se simte şi înainte şi după operaţie. Îi monitorizez şi după ce au ajuns la greutatea dorită. Menţinerea greutăţii este şi ea o etapă dificilă", indică chirurgul.

Cea mai simplă metodă de a scăpa de excesul de kilograme şi de a preveni luare în greutate este, din punctul medicului de vedere, sportul. "Nu este sufiecient să îi spui unei persoane să se apuce de sport. Poate că lui nu îi place să se ducă la sală. Trebuie să găseşti împreună cu acesta un sport care să îi facă plăcere să îl practice, pentru că numai aşa se va ţine de treabă", crede Rubin Munteanu.

"Îmi este bine în România"

Munteanu spune că nu s-a gândit vreodată să părărească România. "Nu am făcut-o când am terminat facultatea, acum nu o voi face nici în ruptul capului. Imi este bine aici".

E medic în sistemul de stat, dar şi în cel privat, dar nu visează la o clinică proprie. "Nu sunt bun la afaceri. A deţine o clinică înseamnă să te pricepi şi la management. Eu sunt bun pe chirurgie, doar asta ştiu să fac. Tot ce îmi doresc este ca pacienţilor mei să le meargă bine, pentru că numai aşa viaţa mea este liniştită", mărturiseşte chirurgul, care este tatăl unui băiat. Şi, cine ştie, poate va fi tot medic.

Citește și: