1073 vizualizări 21 ian 2017

Anual din pădurile comunei Bistriţa-Bârgăului se exploatează între 32.000 şi 34.000 de metri cubi de lemne, ocolul silvic având în administrate peste 9.000 de hectare. Nimeni, însă, nu ştie cât lemn este sustras pe lângă cel exploatat legal, potrivit Mediafax.

Viceprimarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Sorin Nuşfelean, i-a cerut şefului de ocol silvic, Dan Ţacăl, să îşi dea demisia din funcţie pe motiv că acesta ar fi responsabil de un prejudiciu de circa 700.000 de lei descoperit în urma mai multor controale efectuate, în ultimii trei ani de către Garda Forestieră la ocolul silvic.

La rândul său, şeful Ocolului Silvic Bistriţa-Bârgăului susţine că prejudiciul nu ar fi atât de mare, că nu se simte vinovat cu nimic şi nu va demisiona. Recunoaşte, în schimb, că există probleme şi că patru dintre angajaţii săi sunt cercetaţi penal, iar unii se află sub control judiciar, însă nu recunoaşte acuzele care i se aduc de viceprimarul comunei şi de consilierii locali.

Acuzele nu au putut fi, însă, probate până la această oră, deşi anchetatorii bistriţeni au efectuat numeroase percheziţii în zonă. Asta în contextul în care rapoartele gărzii forestiere artă că, în ultimii trei ani, din aceste păduri au dispărut mii de copaci.

În ultimii zece ani, Dan Ţacăl a fost cercetat în mai multe dosare, a fost suspendat din funcţie şi repus ulterior în drepturi.

11 persoane, reţinute în 2016 pentru „tăiere fără drept de arbori"

În timp ce administraţia locală şi şeful de ocol se ceartă, inspectorii Gărzii Forestiere numără cioatele tăiate ilegal, iar procurorii cercetează fără ca vreun dosar să fie trimis în judecată.

La începutul lunii februarie 2016, 16 persoane, cu vârste cuprinse între 14 ani şi 64 de ani, toate din localitatea Cuşma, au fost prinse după ce au tăiat 160 de arbori dintr-o pădure situată în Bistriţa-Bârgăului, desemnată arie protejată. 11 dintre acestea au fost reţinute pentru 30 de zile, fiind acuzate de„tăiere fără drept de arbori" şi „furt de arbori”, trei dintre cei 11 fiind acuzate şi de „ameninţare”,  „lovire sau alte violenţe" şi „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei", întrucât ar fi recurs la ameninţări şi agresiuni faţă de una dintre persoanele implicate, care ar fi încercat să coopereze cu poliţiştii bistriţeni, potrivit Mediafax.

După 30 de zile petrecute după gratii, toate cele 11 persoane au fost lăsate în libertate, nici până la această oră procurorii nereuşind să finalizeze cercetările şi să dispună trimiterea în judecată a bărbaţilor, acuzaţi că au furat copacii din aria protejată. În acest caz prejudiciul cauzat este de aproximativ 19.184 de lei.

Garda Forestieră: 883 de cioate, provenite de la arbori tăiaţi ilegal

În vara aceasta, un alt raport al Gărzii Forestiere arăta că există 883 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, cu un volum total de 653,2 m.c., prejudiciul fiind estimat la 140.051 lei. Pentru acest prejudiciu, doi dintre angajaţii ocolului silvic, şeful de district - Dan Paul Majeri şi pădurarul Ioan Precup au fost găsiţi direct responsabili şi puşi sub control judiciar de către procurorii bistriţeni.

“Dosarul a fost trimis la Comisia disciplinară şi în conformitate cu Codul Muncii am dispus, respectând concluziile Comisiei de Disciplină şi a prevederilor din Codul Muncii, retrogradarea din funcţie a pădurarului, şefului de brigadă şi a responsabilului cu paza, pe durata a 60 zile. Ulterior, Parchetul a emis ordonanţă de control judiciar tot pentru 60 zile, pentru pădurar şi şeful de brigadă. Cei doi au contestat raportul de control al Gărzii Forestiere şi prejudiciul estimat”, declara, la acel moment, şeful de ocol, Dan Ţacăl.

41 de percheziţii, nicio trimitere în judecată la un an de la descinderi

Mai mult, pe 3 decembrie 2015,  zeci de mascaţi, procurori şi anchetatori au descins în comună, fiind efectuate 41 de percheziţii şi fiind vizate 35 de persoane, două ocoale silvice, sediul unei instituţii publice, 13 sedii ale unor firme bănuite că ar desfăşura operaţiuni comerciale ilegale cu material lemnos.

Zeci de oameni au fost duşi atunci la audieri, percheziţii având loc şi la sediul ocolului silvic, la sediul primăriei, la sediile diferitelor firme şi acasă la pădurari şi personal silvic. A trecut aproape un an şi nimeni nu a fost trimis în judecată.  În urma cercetărilor făcute după realizarea celor 41 de percheziţii, doar o singură persoană a fost pusă sub control judiciar de procurori. Este vorba despre patronul unei firme din comună care se ocupă cu exploatarea lemnului şi despre care procurorii spun că ar fi furat din incinta ocolului silvic un ciocan de marcare a arborilor, ciocan pe care l-a şi folosit apoi să marcheze arborii pe care i-au tăiat ilegal angajaţii lui.

„Faţă de inculpatul Ciurea Tiberiu Mircea s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru trei infracţiuni: furt calificat, instigare la tăiere, fără drept, de arbori şi furt de arbori. Faptele constau în următoarele: prima faptă de furt calificat - în cursul anului 2015 inculpatul a pătruns în sediul unui ocol silvic de unde a sustras un dispozitiv pentru marcare a arborilor. A doua faptă cea de instigare la tăiere, fără drept, de arbori - constă în aceea că, ulterior, bărbatul ar fi determinat alte persoane, respectiv pe angajaţi ai societăţii sale, să taie fără drept, arbori dintr-o partidă forestieră, respectiv 93 de arbori pe care i-a marcat personal, în prealabil. În ceea ce priveşte fapta de furt de arbori, aceasta constă în faptul că inculpatul a sustras arborii în cauză, fiind creat un prejudiciu de 58.734,94 lei în dauna ocolului silvic Bistriţa-Bârgăului", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul-şef adjunct, Angela Sângeorzan.

83 de copaci pe hârtie, 221 tăiaţi în realitate

De asemenea, în urma unui control efectuat, în 2014, de către inspectorii Gărzii Forestiere a fost stabilit un prejudiciu uriaş, la o primă estimare, în cazul unei exploatări forestiere realizată de o companie din comuna Bistriţa-Bârgăului, în zona administrată de ocolul silvic al comunei. Compania cu pricina ar fi trebuit să taie 83 de copaci din zonă, însă a tăiat în realitate 221, ceea ce e creat o pagubă de 523 mc în valoare de 254.598 lei. Cazul a fost preluat de procurori şi, de trei ani de zile nimeni nu a fost pus sub acuzare. Între timp, prejudiciul stabilit de Garda Forestieră a fost redus semnificativ.

„Prejudiciu estimat a fost de 254.598 lei, iar responsabil este agentul economic care execută lucrările de exploatare. Raportul este trimis la Parchet, agentul a cerut expertiză şi concluzia este: 7628,95 lei sau 15.446,10 lei pe două variante de calcul. Cercetarea este în curs”, mai spunea Dan Ţacăl.

 

Citește și: